Rajčatové placičky z ostrova Santorini


Santorini je řecké soustroví ležící na rozhraní Egejského a Krétského moře. Je mj. známo pro dvě věci. První je výbuch sopky z 18. století, který právě udělal z jednoho ostrova současné soustroví. Dodnes je to údajně největší výbuch sopky, jaký zažila lidská bytost. A druhá věc, kterou je tento ostrov velmi známý jsou populární „Tomato keftedes“, nebo-li rajčatové placičky. A víte, co mají společného s výbuchem – oboje je velmi třeskuté, v případě placiček je to totiž chuťová bomba.

Ingredience
400 g zralých soudkových rajčat
1 ½ lžíce najemno nasekané máty
1 lžička sušeného oregana
1 menší lžička soli
90 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
olivový olej vhodný na smažení
řecký jogurt a extra panenský olivový olej na podávání

Postup
Rajčata rozpůlíme, prsty vymačkáme semínka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Nakrájená rajčata v misce promícháme s najemno nasekanou mátou, oreganem, 80 ml vody a 1 lžičkou soli. V jiné misce smícháme prosátou moukou s kypřicím práškem a poté vše zapracujeme k rajčatům. Mělo by nám vzniknout hustější těstíčko.
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme zhruba 5 cm vysokou vrstvu oleje. Poté ztlumíme plamen na střední stupeň a naolejovanou lžící nabereme těsto a vlijeme ho do oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova. Usmažené karbanátky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Podáváme s řeckým jogurtem, který lehce zakápneme (ideálně řeckým) extra panenským olivovým olejem.

Vytisknout

Uvařili jsme 27.7.2018


Komentáře

   odpovědět
Vzhledově jsem je měla jiné, ale byly výborné
kublanka odpověděl(a)
super! díky
   odpovědět
Hmm jelikož miluji rajčata tohle určitě musím vyzkoušet :)
kublanka odpověděl(a)
je to skvělé, dokonce i za studena jsou super :)
  Placičky odpovědět
Já tyto placičky znám z TV od toho francouzského kuchaře,jak jezdí po světě. Jsou výborné a dělám je každý rok ze svých rajčat!
kublanka odpověděl(a)
1 tak to jsme rádi, že nám dáte za pravdu. My je také děláme z vlastních rajčátek a je to fantastické :)