Toastový chléb


Šumavu milujeme, ale zkuste si jí namazat nutellou. Nejen pro tyto chvilky je dobré mít při ruce recept na toastový chléb. A není potřeba ani drahé pekárny na chleba. Zkuste to a toastový chléb koupíte už jen v době největší nouze.

Ingredience
500 g hladké mouky
30 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 prošlehané vejce na potření
forma na biskupský chlebíček 30x11x7


Postup
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo. Máslo se snažíme prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed uděláme důlek.
V misce si rozmícháme droždí s vlažnou vodou a mícháme až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijeme do připraveného důlku a vypracujeme jemné a hladké těsto. Na závěr těsto vyklopíme z mísy a ještě na vále ručně prohněteme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé části vyválíme obdélník, který stočíme do roličky. Hrany zatočíme dolů. Formu si vymažeme máslem.



Obě roličky těsta do ní umístíme vedle sebe spojem dolů. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejeme na 230 °C.





Vykynuté těsto potřeme prošlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Prosím pěkně, šlo by místo vody použít podmáslí ?
  Díky odpovědět
Dobrý den, přidávám se k ostatním “kolegům/kolegyním” a musím poděkovat za recept. Vyzkoušela jsem různé, tento je výborný už tím, že výsledek není “buchta”, recept je bez mléka i vajec????
   odpovědět
Jelikož nějakou dobu peču chleba z kvásku a rohlíky mi nějak nejdou, tak sem se vrhla na tousťák... přece jen se to peče pohromadě, méně práce a tak 3 takže sem droždí vyměnila za 120g rozkvasu... super, s těstem se dobře pracuje a je to opravdu dobré, balzám na duši 1
odpověděl(a)
Dobrý den Baruse, chtěla bych se zeptat když jste vyměnila droždí za 120g kvasku tak jestli jste dále dodrzela postup ohledně kynuti nebo jste provedla nějakou změnu?
Kvasek byl hádám z psenicne mouky?
Předem Vám dekuji za zpětnou reakci.
  Derré odpovědět
Vyzkoušeno, je výborný. V neděli opět upeču ;)
   odpovědět
Pridavam se k tem, kdo jsou z chleba nadseni! Polovinu mouky jsem dala celozrnnou spaldovou a je vyborny. Dekuji!
  Toustový chléb odpovědět
Dobrý den,
jsem šťastná, že jsem vaše stránky objevila. Manžel vás bude milovat. Vlastně už začal, po ochutnání toustového chleba, který jsem podle receptu upekla. Těším se, že se nám bude na vašich stránkách příjemně pobývat.
Díky, že jste
  Toustový chléb odpovědět
Dobrý den,
zdravím Vás a děkuji za tento skvělý recept. Pekla jsem již několikrát a vždy s úspěchem. Nyní mě napadlo, jestli bych jej mohla použít jako korpus na slaný dort. Mohu péct pak v ráfku ve tvaru obdélníku? Množství surovin by bylo stejné? (výsledný dort má mít cca 20x30 cm) Máte nějaké zkušenosti? Děkuji moc radu a přeji krásné dny. :)
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, za pokus nic nedáte, ale zkušenost s tím bohužel nemáme :( tak přejeme hodně štěstí a dejte vědět, jak to dopadlo :)
  Paráda! :) odpovědět
Dobrý den,
už nějakou chvíli jsem se vám chystala napsat své díky za tento skvělý a jednoduchý recept. 1 Chleba chutná výborně. Dokonce i dcera, která kupovaný tousťák nejí, tento v pohodě zblajzne. 5 Zrovna se zase peče. 1

Tak tedy díky moc a hodně zdraví a pohody v této bláznivé době! 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc, to rádi čteme a jsme šťastný, že takhle chutná všem. Děkujeme a mějte se krásně
  French Toast odpovědět
Je vůbec možný, že už je tu tenhle recept pět let??? A lidi ho milujou snad čím dál víc :-)
Existuje spousta receptů, ale mně se tenhle líbí i proto, že je to fakt jen mouka,voda, máslo, droždí a sůl.
Náš domácí evergreen :-)
Mějte se krásně, opatrujte se ♥
odpověděl(a)
A jsem koza, že jo! :-D
Jsem chtěla napsat, že když nám kousek zbyde, tak udělám francouzskej toust a to je teprve dobrota.
Ty polystyreny z obchodu si klidně můžou nechat!
T.
kublanka odpověděl(a)
No jéje, je to taková babička našich receptů :))))) děkujeme moc
  Nejlepší tousťak odpovědět
Děkuji za úžasný recept... z pár surovin se dá upéct dokonalý toustový chléb. 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme za super zpětnou vazbu! 1
  Děkuji za recept odpovědět
Dobrý den, nejsem zrovna odborník na pečení. Tenhle recept je však tak dokonale popsaný, že jsem si dokázala poprvé udělat vlastní chléb. Děkuji moc 1
kublanka odpověděl(a)
to je hezké :) děkujeme moc
   odpovědět
Dobrý den, tak tousťák upečen a fakt nemá chybu.V obchodě už ho nekoupím a ani po včerejšku nekoupím housky.Ty jsem vyzkoušela také a chuť úplně super.Jste vážně jedničky
kublanka odpověděl(a)
skvělé, díky moc
  Super odpovědět
1 I když už mám nějaké roky, tak tenhle recept jsem neměla. Používám ho dva měsíce a přijde mi stále lepší a lepší. Občas ho upeču jen z poloviční dávky, ale většinou, zrovna jako dnes, mám zadělání na dvojitou dávku ????. V obchodě ho už nekupuji.Moc vám děkuju a jen tak dál.
kublanka odpověděl(a)
úžasné, moc děkujeme za skvělý komentář
   odpovědět
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli horkovzduch nebo horní a dolní pečení.Děkuji za odpověď Hanka.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, horkovzduch většinou pečeme.
  Úplně nejlepší :-) odpovědět
Moc děkuji za vynikající recepty na pečení. Už jsem jich pár zkusila a vždycky jsou na jedničku. Ale toastový chléb mě úplně dostal! Poměrně jednoduchý recept, který zvládne i začátečník a taková to je dobrota. Pekla jsem dvakrát a bylo to famózní. Ten kupovaný už mi ani nechutná. :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, to jsme rádi, že tenhle recept tak baví.
  Poděkování odpovědět
Milá Kublanko a milý Kublanko :-) ,
už několik let peču Váš vynikající toastový chléb a ješte jsem Vám za ten báječný recept nepoděkovala. Děkuji!!!!
kublanka odpověděl(a)
to je krásný! moc děkujeme :) teď s hrůzou koukáme, že je to recept stár už 5 let :)
   odpovědět
Nejlepší toastový chleba, který jsem kdy pekla, vláčný. Jen soli příště trochu uberu, ale já solím opravdu velmi málo.
kublanka odpověděl(a)
1 1 1
  droždí odpovědět
Dobrý den chtěla jsem se zeptat kolik bych musela použít sušeného droždí na tuto dávku toustového chleba. Mám pocit, že sušené není tak cítit. Děkuji za odpověď. Jinak chlebík úplně super. 1 1
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, vychází to zhruba na polovinu, viz zde
https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
  Nemá chybu! odpovědět
Ty otazníky tam jsou bohužel místo smajlíků, které jsem tam nasázela 6 8 Tousťák je fakt výborný 1
kublanka odpověděl(a)
:)))) to jsme rádi, děkujeme :)
  Nemá chybu! ???? odpovědět
Tak jsem dnes vyzkoušela poprvé tousťák podle tohoto receptu... je prudce jedlý ???? ????. Střídka je jak vatička, nemá chybu ????????????
kublanka odpověděl(a)
???? :-)))))))))))
  Bomba odpovědět
Vzhledem k tomu, že jsem si oblíbila snídaňové housky, troufla jsem si i na další Váš recept. Zase bomba. Já Vás žeru a budu péct už jen podle Vás asi 1 Dcera mi tu skanduje kdy si zase dáme tousťák 5 Děkuji.
kublanka odpověděl(a)
Skvělé! Děkujeme moc a pozdravujte dceru! :)
   odpovědět
Blanko a Kubo,

pardon, ale i tohle jsem zapomněla vychválit. Úžasný. Úžasný. Úžasný.

Moc díky i za zveřejnění tohoto receptu 5
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1 1 1 1
   odpovědět
Vynikajúci recept, pre nás hlavne bez mlieka a vajec. Ja ho robím zo špaldovej múky, krásne vykysne a dobre sa upečie. Zdalo sa mi veľa 10 g soli, ale keď sa upiekol, vôbec nebol presolený a vynikajúci bol aj s medom a pomarančovým džemom. Veľká vďaka a srdečný pozdrav z Mníchova. 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to je skvělá práce. Ta sůl vypadá, že jí je hodně, ale jak píšete, je jí akorát ve výsledku. Děkujeme za inspirativní zpětnou vazbu a přejeme krásný týden
  vegan verze odpovědět
Pěkný den,
upekla jsem podle receptu, jen jsem ho převedla do veganské verze a i tak je vynikající! Děkuji!!!
(vynechala jsem potření vajíčkem a máslo nahradila rostlinným tukem)
kublanka odpověděl(a)
Skvělé, to jsme moc rádi! díky moc
  Sůl odpovědět
Zdravíčko, chci se pustit do tohoto “toustáče” a mel bych dotaz :) opravdu 10 g soli? Nebude to moc slane? 10
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, 10g je dobrý, my osobně moc ani nesolíme, ale tady si to žádá. OStatně není horší než nedosolený chleba. Takže zkuste nám věřit a uvidíte ;)
  Doba přípravy odpovědět
Dobry den,
Než se do něj pustím, chtěla bych se zeptat, jak dlouhá je přibližně celková příprava (kynuté, pečení). Děkuju moc, máte naprosto perfektní recepty 2
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Záleží jak to bude dobře kynout. :) A děkujeme moc
  skvělý odpovědět
Díky moc za recept. Těsto krásně kynulo a chléb s domácím máslem a džemem neměl chybu.
kublanka odpověděl(a)
Skvělé, to jsme moc rádi! Dobrou chuť
  Daš si toust? odpovědět
Zdravim, upekla jsem poprve toustovy chleb a krasne vysel. Chutna mooc vyborne, sklidil obrovske ovace. Dekuji za recept.
1
kublanka odpověděl(a)
1 super, to jsme moc rádi! děkujeme moc
   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

Chtěla bych vykřičet do světa, že tento toust je nejužasňoulinkatější toust na světě.

Vyhledali jste moooc dobře. Od teď když toust, tak opravdu jen tenhle.

Těším se stále a pořád na další recepty, kde vzít čas a nekrást 5
kublanka odpověděl(a)
Mariko, děkujeme moc, jsi poklad! Děkujeme moc
  Super tousťák odpovědět
Nejlepší tousťák jaký jsem kdy zkoušela, dělám jej pravidelně. Děkuji za recept.Petra 1
kublanka odpověděl(a)
Pecka! Děkujeme moc!
  cukor odpovědět
cukor do kvásku nedávateˇ?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, nedáváme, není to nutné. :)
  Omlouvam se odpovědět
Nasla jsem udaje v textu
kublanka odpověděl(a)
1 1 super, tak ať se daří 1
  Rozměr formy odpovědět
Dobry vecer, muzu poprosit o velikost formy ve ktere pecete (v x š x delka). Moc vam dekuji. A ať se vše daří
   odpovědět
Super recept. Děkuji. 2
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)
   odpovědět
Super recept a perfektní postup! Díky:-)
kublanka odpověděl(a)
Nemáte zač, děkujeme 1
  Díky odpovědět
...za inspiraci i recept. Povedl se napoprvé i s malou improvizací, takže máme dvě večky a jeden menší tousťák ;).
kublanka odpověděl(a)
paráda, to jsme moc rádi, že se povedlo :)
  Velke diky odpovědět
Blanko a Kubo, dekuji za recept a naprosto dokonaly podrobny navod. Budu se muset podivat a na vase dalsi recepty. 1
kublanka odpověděl(a)
moc děkujeme! snad se budou líbit i další recepty :)
   odpovědět
Super recept, ďakujem za inšpiráciu. Práve upečený - pol celozrnnej špaldovej múky a je super! 1
kublanka odpověděl(a)
skvělé! to jsme rádi, že chutná, děkujeme 1
  Toastový chleba odpovědět
Zkusila jsem hladkou a celozrnnou pšeničnou mouku půl na půl a je taky výborný. Samozřejmě využíváme s nadšením i ostatní recepty. V zimě se pustím do těstovin 1
kublanka odpověděl(a)
Super! to jsme rádi, že takhle vyzkoušíte i za nás. Tudíž můžeme říci, že lze připravit i zdravá varianta! :)
jinak pastu musíte zkusit! je to fakt potom něco jiného
   odpovědět
Přeji krásný den! Včera jsem podruhé pekla toastový chleba a jsem nadšená. Opravdu mi bude už dělat problém koupit ten z obchodu. Také jsem vyzkoušela hamburgerové bulky a jednoznačně jsme se celá rodina shodla, že tento recept je nejlepší z těch receptů, co jsem dřív zkoušela. Takže postupně budu zkoušet další vaše recepty na pečivo a moc se těším na výsledky:).
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, zkuste i jiné recepty, než na pečivo 1 děkujeme moc, hrozně si toho vážíme
   odpovědět
Dobrý den, tak vám sem taky musim napsat a poděkovat za úžasný recept. Jednoduchý a výborný. Prostě zatím vše, co jsem od vás dělala, stálo za to!! Jste fakt šikovní, jen tak dál :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme děkujeme, to se krásně čte. Tak jsme rádi, že vás baví naše recepty. Děkujeme ještě jednou
   odpovědět
Dobrý den, chtěla jsem bych Vám poděkovat za naprosto skvělý recept - chléb jsem dnes pekla a před chvilkou koštovala a je boží =) Jen jsem trochu fixlovala a těsto nerozdělila na dvě části a nemám "vlnku", ale příště se polepším, protože jsme rozhodně nepekla naposledy =)
p.s. pochváleno i mým pesanem =D
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! jsme rádi, že chutnalo 1 1 1
   odpovědět
Ahoj Kubo a Blanko, chleba je boží, dovolila jsem si vyměnit půl mouky za špaldovou a už mi drží čerstvý třetí den! Moc díky za bomba recept 9
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, děkujeme.... to musíme tedy zkusit taky. A jsme rádi, že chutná :)
  zase mi chybí forma! odpovědět
Mám jen srnčí hřbet, to by asi nebylo to pravé ořechové, co si o tom myslí kuchařka vaše domácí?
kublanka odpověděl(a)
Pokud ma forma ovalne dno, tak se bohuzel na peceni chleba nehodi.
Pokud nemas formu s obdelnikovym dnem, doporucuji si ji poridit, stoji opravdu par korun - ikea, lidl, bezne domaci potreby 3
odpověděl(a)
Zítra přijede Emile (Henry). Vy mě ještě budete stát peněz! ;-)
kublanka odpověděl(a)
Ale to ti určitě nevadí, že? :) emil henry je dobrá volba a tenhle toasťák je něco tak jednoduchého a zároveň dobrého! uvidíš 1
  toastový chléb odpovědět
Právě jsem ho upekla a všichni jsme z něj nadšení. Postup jednoduchý, a pokud člověk nepospícha, tak mu nevadí doba kynutí. 1
odpověděl(a)
Super, to jsou nejlepší zprávy pro kuchařku nasi domácí, tak at chutna 9