Žába v díře


V druhé polovině 18. století můžete nalézt první psaný recept na „Žábu v díře“. Přesněji „toad in the hole“. I když tehdy se mu říkalo různě, od masa v díře až po holuba v díře. Ostatně ono v těch letech nebylo potřeba bazírovat na přesných ingrediencích, hlavně že bylo co do huby. Přesto se za ty roky stal recept na žábu v díře tradiční součástí britské kuchyně. A jelikož britská kuchyně často dostává na frak, Blanka chtěla tento recept za každou cenu uvařit a publikovat na blogu. A když říkám za každou cenu, tak vskutku za každou cenu. Dokonce ohrozila celou rodinu, jelikož když se jí nepovedl ani první a ani druhý pokus, vyrazila znovu na nákup (v této karanténní době, podotýkám) aby doplnila suroviny a následně uvařila třetí pokus, který byl konečně úspěšný a s finální verzí receptu.
Právě tuto verzi vám nabízíme. Nedejte na předsudky, nebojte se toho, protože ten recept je stejně úžasný, jako jeho název.

Ingredience
Žába v díře
140 g hladké mouky
4 vejce velikosti M
200 ml mléka
5-8 vepřových klobásek
2 lžíce slunečnicového oleje
¼ lžičky soli
¼ lžičky mletého černého pepře
½ lžíce lístků čerstvého tymiánu + na podávání
Cibulová omáčka
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce másla
2 velké červené cibule, nakrájené na nudličky
2 lžičky krupicového cukru
1 lžíce hladké mouky
200 ml černého piva typu stout
300 ml silného hovězího vývaru
sůl
pepř

Postup
Nejdříve připravíme těstíčko na yorkshirský pudink. Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme vejce a za postupného přilévání mléka vyšleháme elektrickým šlehačem nebo metličkou do hladka. Těstíčko zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme ho na minimálně 1 hodinu do chladničky (ideálně přes noc).
Pečicí troubu předehřejeme na 220 °C. Klobásky rozložíme do (nejlépe smaltovaného) pekáčku, zakápneme olejem a za občasného obracení je opečeme v rozehřáté troubě dozlatova (přibližně 15-20 minut). Mezitím vyndáme těstíčko na pudink z chladničky, přidáme sůl, pepř a lístky tymiánu a dobře promícháme.



Poté těstíčko co nejrychleji rozlijeme mezi klobásky do pekáčku a ihned zavřeme dvířka od trouby. Pečeme 25-35 minut dozlatova (v průběhu pečení neotvíráme dvířka).
Mezitím si připravíme cibulovou omáčku. V pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájenou cibuli, přidáme cukr a za stálého míchání restujeme dozlatova. Zlatohnědou cibuli zaprášíme moukou a necháme ji krátce zarestovat. Pak přilijeme pivo s vývarem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme zhruba 10 minut provařit.
Upečenou žábu v díře dozdobíme čerstvými tymiánem a ihned podáváme s cibulovou omáčkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 4.4.2020


Komentáře

  druh klobás odpovědět
Dobrý den,
jsem také kuchař amatér, ale já to mám v obráceném gardu. Já v důchodu a vařím pro mladou ženu a puberťáka. Taky to není jednoduché, věřte mi. 1
Mám zvláštní vztah k britské kuchyni a proto mě zajímá, zda jste vepřové klobásky něčím nahrazovala. Já našel :
https://www.rohlik.cz/1381206-marks-spencer-britske-veprove-cumberlandske-klobasy-6-ks
myslíte, že by to šlo?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to by určitě šlo! vypadají luxusně a v M&S taky nakupujeme. Tak hodně štěstí! a děkujeme