Kuřecí tikka masala


Vedro, nesnesitelné vedro. Co jíst v takovémhle počasí. Ano, salát, ale víte, já jsem ještě ve vývinu a potřebuji pořádné chlapské jídlo. Tak se pojďme porozhlédnout po světě. A rovnou do teplých krajin. Není mnoho slavnějších indických jídel, než tradiční tikka masala. Sice jsme se neochladili, ale skvěle jsme si pochutnali.

Ingredience
Kuřecí tikka
650 g stehenních nebo prsních kuřecích řízků bez kůže a kosti
1 lžička soli
3 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce čerstvého zázvoru - oloupaný a najemno nastrouhaný
2 stroužky česneku – najemno nastrouhaný
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička papriky
½ lžičky mletého chilli
½ lžičky garam masala
6 lžic šlehačky
3 lžíce slunečnicového oleje na grilování
Masala
4 lžíce slunečnicového oleje
2 středně velké cibule – nakrájená najemno
1 lžíce čerstvého zázvoru – oloupaný a najemno nastrouhaný
5 stroužků česneku – najemno nastrouhaný
1 lžíce mletého koriandru
2 lžičky papriky
½ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého chilli
4 lžíce bílého jogurtu
3 středně velká rajčata
300 ml kuřecího vývaru
¼ lžičky garam masala
4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
1 citrón na podávání
Naan
250 g hladké mouky
2 lžičky cukru krupice
½ lžičky soli
½ lžičky prášku do pečiva
110 ml plnotučného mléka
2 lžíce slunečnicové oleje
sezam nebo nasekaný čerstvý koriandr
2 lžíce rozpuštěného másla nebo ghí na potírání
Okurkový salát
1 salátová okurka
1 červená cibule
1 paprička bird´s eye chilli
1 lžíce nasekané máty
1 lžíce nasekaného koriandru
½ citrónu
1 lžíce olivového oleje
pepř
sůl


Postup
Kuřecí tikka
Kuřecí maso nakrájíme na kostky o velikosti cca 3 cm. Kostky masa dáme spolu s 1 lžičkou soli a citrónovou šťávou do uzavíratelné misky, důkladně vše prsty promícháme a necháme zhruba 20 minut odpočinout. Poté přidáme najemno nastrouhaný česnek, zázvor, římský kmín, papriku, chilli, garam masala a šlehačku. Důkladně promícháme a vše necháme 6-8 hodin marinovat v lednici.
Jakmile máme připravenou omáčku (viz níže), naložené maso rozložíme na plech vyložený alobalem, každý kousek potřeme slunečnicovým olejem a vše dáme grilovat pod rozpálený gril. Grilujeme z každé strany cca 6 minut – maso musí lehce zčernat.

Masala
V silnostěnné pánvi rozpálíme 4 lžíce slunečnicového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou opékáme za občasného míchání 6-7 minut na mírném plameni.
Mezitím co se nám opéká cibule, spaříme si rajčata horkou vodou, oloupeme je a nakrájíme je najemno. Případnou vodu slijeme.
Jakmile nám cibule začne hnědnout, přidáme nastrouhaný zázvor s česnekem a 1 minutu je za stálého míchání zarestujeme. Poté přidáme mletý koriandr, kurkumu, chilli, papriku a velmi krátce je zarestujeme. Po zhruba 10 sekundách přidáme 1 lžíci jogurtu, kterou vmícháme do směsi koření a cibule. Zbývající jogurt postupně vmícháme po lžících. Přidáme nasekaná rajčata, která restujeme 3-4 minuty. Na závěr přidáme kuřecí vývar, ¼ lžičky soli a přivedeme k varu. Pánev přiklopíme poklicí a necháme 40 minut jemně probublávat na mírném ohni. Omáčka by měla zhoustnout. Pokud se tak nestane (vysoký obsah vody v rajčatech), necháme ji za občasného míchání zredukovat na mírném ohni.
Těsně před podáváním přidáme ¼ lžičky garam masala a nasekaný koriandr. Pokud je potřeba, dochutíme solí.



Naan
V míse smícháme prosátou mouku se solí, cukrem a práškem do pečiva. V jiné misce si smícháme mléko se slunečnicovým olejem.
Uprostřed mouky si uděláme důlek, do kterého vlijeme směs mléka a oleje a vypracujeme hladké, měkké těsto. Těsto hněteme 8-10 minut, pokud je příliš tuhé přidáme lžíci mléka, pokud příliš lepivé přidáme malé množství mouky.
Těsto vrátíme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho 10-15 minut odpočinout na teplém místě (např. v troubě nastavené na minimum).
Gril v troubě si rozehřejeme na střední teplotu a pod gril umístíme silný pečící plech. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 stejných částí, z každé vyválíme tenkou placku ve tvaru slzy, kterou propícháme vidličkou. Placku posypeme nasekaným koriandrem nebo sezamem a rukou je zatlačíme do těsta.



Připravené chlebové placky pečeme pod grilem na rozpáleném plechu 1-2 minuty (musí zhnědnut). Upečené naan potřeme rozpuštěným máslem (nebo ghí) a uchováváme je přikryté utěrkou.



Okurkový salát
Okurku nakrájíme na větší kousky, červenou cibuli na nudličky a vše dáme spolu s nasekanou mátou, koriandrem, nasekanou papričkou a šťávou z poloviny citrónu do misky, kde vše důkladně promícháme. Salát zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.



Ugrilované maso ihned podáváme s připravenou omáčkou, plackami naan a okurkovým salátem. Kuřecí tikka masala podáváme s osminkami citrónu na zakápnutí.

Vytisknout

Uvařili jsme 3.6.2015


Komentáře

  Pochvala odpovědět
Vaříme už podruhé, výborné! Díky za skvělý recept. H+J
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! jsme rádi, že chutná
   odpovědět
Moc zdravím, celá rodina milujeme indickou kuchyni a vaše recepty vypadají skvěle, fotky jsou úžasné. Ještě jsem podle nich neuvařila nic, ale jenom proto, že jsem blog objevila před cca 10 minutama a už mě oslnil. Takže o víkendu bude butter chicken, butter naan a raita. Mám velkou prosbu, miluju indickou tomatovou polévku, nasládlou, kořeněnou, vynikající. Mám vytvořenou závislost na jedné konkrétní z restaurace, kde mi recept jaksi nedají a už je mi trapné tam chodit obden s bandaskou... Já bych fakt nic jiného jíst nemusela. Googlila jsem, zkoušela cca 30 "zaručených" receptů a - jako všechny byly dobré, ale nebylo to ONO. Nemáte recept 1 ?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Veroniko, moc děkujeme za hezká slova a určitě dejte vědět jak jsme dopadli,respektive jak dopadlo Vaše vaření. Bohužel recept na tuto polévku nemáme, ale zkuste se zeptat na tomto blogu, který je v CZSK nejlepší indický blog: http://akochutimasala.blogspot.cz/
hezký den
  Pochvala odpovědět
Dobrý den,
Již několik let pročítám foodblogy, nechávám se jimi inspirovat, ale většinou se konkrétního receptu nedržím (mnohdy to ani není možné). Pro rodinu peču domácí kváskové chleby, vyrábím sýry a další mléčné výrobky. Teď po pořízení grilu weber je u nás největší hit grilování. Vše co jde se snažím uvařit na grilu a tak jsem zkusila i Váš recept. Výsledek byl naprosto fantastický, maso křehoučké placky vynikající, taky dělané na grilu na litinové pánvi, jen omáčku jsem vařila na sporáku (zatím nemám pořízený wook na gril). Konečně se dostávám k tomu proč píši: chci Vám složit velkou poklonu, tak perfektně sestavené recepty včetně dokonalých postupů se hned tak nevidí, postupovala jsem přesně podle Vašeho návodu a výsledek byl perfektní. To mne také inspirovalo k tomu, abych poprvé v životě napsala nějaký komentář na internet. Takže moc děkuji.
PS: Briošky jsou také výborné, v pátek je upeču a celý víkend je jíme k snídani nakrájené na plátky, do zlatova opečené na pánvi namazané máslem a domácí marmeládou (dělám rovnou 2 dávky). Spoustu dalších receptů z Vašeho blogu mám v plánu testovat. Dám vědět jak se podařili.
kublanka odpověděl(a)
Jarko,
moc Vám děkujeme. Normálně mám hříšné myšlenky, že Váš komentář a ještě několik dalších vytisknu a Blance nalepím na ledničku, ať vždy, když se u vaření vzteká si to přečte.
(Naštěstí to je málokdy a většinou spíš nad surovinami, když zjistí, že například krásné maliny jsou zespoda nahnilé až doma apod 1 )

My si teď také pořídili nový gril. Sice jiné značky, ale myslím, že dokonce léta na něm budeme grilovat o 106, takže připravíme další recepty. Ten stávající bohužel už lehce dosloužil :)

Ještě jednou děkujeme!
   odpovědět
Moc dekuji! Vas recept byl vybornou inspiraci pro nasi dnesni veceri. V kuchyni jsem sice stravila skoro dve hodiny, protoze zatim nejsem uplne nejmrstnejsi :))) ale rozhodne ten cas stal za to :) Moc jsme si pochutnali, pritel dokonce prohlasil, ze uz nikdy nevleze do indicke restaurace, protoze tohle bylo pry nejlepsi indicke jidlo, ktere kdy jedl ;)) Rozhodne doporucuji vsem vyzkouset. Premyslela jsem take nad tim, zda by neslo navarit vice masala omacky najednou a zkusit ji zavarit nebo nejak zakonzervovat - myslite, ze to pujde?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc!
To se krásně čte a jsme rádi, že chutnalo. Jinak co se týká předvaření... asi nejlepší by bylo zamrazit, rozdělit na porce a pak do mrazáku a mělo by to být v pohodě. Pak to nechat povolit a ohřát třeba v mikrovlnce. Pokud by to bylo příliš husté tak to naředit trochou smetany. 1
   odpovědět
Mňaaaaaaaaaaaaaam!
kublanka odpověděl(a)
1 1 1