Tarta de Santiago
První dochované zmínky o tomto koláči naleznete ve středověku. Tehdy ještě nenesl název Tarta de Santiago, chcete-li Svatojakubský koláč, ale jmenoval se Královský koláč. Byl však velmi podobného složení jako tento současný.
Největší slávu tomuto koláči přinesly tradiční poutě do Santiaga de Compostela ve španělském regionu Galicie, kde je právě pochován někdejší Kristův učedník – apoštol Jakub. Ten byl dokonce premiantem v tom, že v roce 44 našeho letopočtu jako první z 12 apoštolů podstoupil mučednickou smrt.
Pro úspěšné poutníky je pak v konečné destinaci připraven kousek tohoto koláče.
Koláč si dokonce zasloužil stejné chráněné označení od EU, jako mají například Hořické trubičky, Karlovarské oplatky nebo naposledy registrovaný Valašský frgál.
Kdo má na tento koláč chuť, tak má v podstatě dvě možnosti. První je upéct si dle níže popsaného receptu. No a ten druhý způsob je, obout kvalitní boty a vzhůru na Svatojakubskou cestu. Nebojte, nebude to tak hrozné, z hraničního přechodu Všeruby je to pouze 2 825 km. To by se dalo svižnou chůzí do soboty, kdy je svátek Svatého Jakuba, stihnout. Anebo si to nechte na příští rok, protože to přijde tento svátek na neděli a bude tzv. Svatý Jakubův rok. No a to si docela užiju, ostatně kdo z vás to má, že?
220 g cukru krupice
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
250 g mandlové moučky
špetka skořice
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)
máslo na vymazání
špetka soli
cukr moučka na podávání
Postup
Troubu si předehřejme na 160 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem, dno a boky vyložíme pečícím papírem. V odmaštěné, nejlépe nerezové, misce vyšleháme dotuha bílky se špetkou soli. V jiné větší misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Jakmile nám žloutky zbělají, přidáme mandlovou moučku, špetku skořice spolu s nastrouhanou citrónovou kůru a promícháme pouze stěrkou. Ve dvou částech zapracujeme do směsi vyšlehané bílky – těsto stěrkou pouze obracíme. Těsto nalijeme do vymazané formy a dáme péct do předehřáté trouby na 40-50 minut dozlatova.
Po upečení necháme dort zcela vychladnout ve formě. Před podáváním vytvoříme s pomocí šablony a cukru moučka vzor typický pro Tarta de Santiago.
Šablonu naleznete ZDE.
Komentáře