Těsto
640 g hladké mouky
100 g změklého másla
360 ml vlažného plnotučného mléka
7 g sušeného droždí
50 g třtinového cukru
1 ½ lžičky semínek kardamomu – rozdrcené v hmoždíři
¼ lžičky soli
1 vejce - prošlehané
mandlové lupínky
Náplň
70 g jemně mletých mandlí
100 g změklého másla
100 g třtinového cukru
3 lžičky semínek kardamomu – rozdrcené v hmoždíři
Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme sušené droždí a necháme ho několik minut odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr, nadrcená semínka kardamomu a dobře promícháme. Poté přidáme změklé máslo, které prsty důkladně zapracujeme. V mouce by nám neměl zůstat žádný větší kousek másla.
Jakmile se na hladině mléka začnou tvořit bublinky, vypracujeme za postupného přilévání drožďové směsi k sypkým surovinám hladké a vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
V průběhu kynutí si připravíme kardamomovou náplň. V misce si nejdříve promícháme třtinový cukr s jemně pomletými mandlemi a poté po částech vmícháme změklé máslo. Jako poslední přimícháme nadrcená kardamomová semínka.
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál, rozválíme ho na čtverec o velikosti 40 cm, který potřeme připravenou náplní, přeložíme na třetiny a jemně rozválíme na obdélník o velikosti 40 x 20 cm. Těsto rádýlkem rozkrájíme na 2 cm silné proužky o délce 20 cm.

Každý proužek těsta prsty stočíme (za současného natahování těsta) do spirály. Spirálu těsta 2x otočíme kolem prstů a volný konec těsta stočíme pod bulku.


Bulky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30-60 minut). Vykynuté bulky potřeme prošlehaným vejcem, posypeme je mandlovými lupínky a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (10-12 minut).

Upečené bulky necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře
zkusim je s kardamomem i se skořicí :-)