Švédský pletenec s kardamomem
Když si představíte švédské sladkosti, tak se vám možná vybaví vůně skořice. Pronikavá a výborná. Miluji jí. Leč má drahá polovička nikoliv. Teda přesněji, skořici má ráda stejně jako většina populace, nicméně na rozdíl ode mne, má ze skořice šílené migrény. Vidíte, skořice povýšila na úroveň našich dětí.
Proto se pojďme bavit o jiném aromatickém koření. A tím je kardamom. Jeho pronikavá vůně a výrazná chuť je snad nejznámější v indické kuchyni, především jako součást garam masala. Ale i na druhém konci světa ve Švédsku si našel své hojné uplatnění. A jelikož si ho Seveřané tak oblíbili, musí to znamenat jediné, kardamom je jistě zdravé koření. Semena kardamomu obsahují vitamíny, karboxylové kyseliny a také značné množství bílkovin, tuků a sacharidů, včetně škrobu. Ale co mne při využití kardamomu nejvíce zaujalo, je využití pro osvěžení dechu. Takže od teď nebudu žvýkat orbitky, ale po každém jídle si dám tyto švédské pletence. Jen to skladování je trochu méně šťastné než je tomu u balíčku žvýkaček.
Těsto
640 g hladké mouky
100 g změklého másla
360 ml vlažného plnotučného mléka
7 g sušeného droždí
50 g třtinového cukru
1 ½ lžičky semínek kardamomu – rozdrcené v hmoždíři
¼ lžičky soli
1 vejce - prošlehané
mandlové lupínky
Náplň
70 g jemně mletých mandlí
100 g změklého másla
100 g třtinového cukru
3 lžičky semínek kardamomu – rozdrcené v hmoždíři
Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme sušené droždí a necháme ho několik minut odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr, nadrcená semínka kardamomu a dobře promícháme. Poté přidáme změklé máslo, které prsty důkladně zapracujeme. V mouce by nám neměl zůstat žádný větší kousek másla.
Jakmile se na hladině mléka začnou tvořit bublinky, vypracujeme za postupného přilévání drožďové směsi k sypkým surovinám hladké a vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
V průběhu kynutí si připravíme kardamomovou náplň. V misce si nejdříve promícháme třtinový cukr s jemně pomletými mandlemi a poté po částech vmícháme změklé máslo. Jako poslední přimícháme nadrcená kardamomová semínka.
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál, rozválíme ho na čtverec o velikosti 40 cm, který potřeme připravenou náplní, přeložíme na třetiny a jemně rozválíme na obdélník o velikosti 40 x 20 cm. Těsto rádýlkem rozkrájíme na 2 cm silné proužky o délce 20 cm.
Každý proužek těsta prsty stočíme (za současného natahování těsta) do spirály. Spirálu těsta 2x otočíme kolem prstů a volný konec těsta stočíme pod bulku.
Bulky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30-60 minut). Vykynuté bulky potřeme prošlehaným vejcem, posypeme je mandlovými lupínky a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (10-12 minut).
Upečené bulky necháme vychladnout na mřížce.
Komentáře
zkusim je s kardamomem i se skořicí :-)