Asijský steakový salát


Pokud bychom doma našli i lilek, tak tento recept je absolutní "co dům dal".
Když jsme včera večer přemýšleli, co uvaříme k nedělnímu obědu, tak jsme našli výborný recept na salát ze soba nudlí od Yotama Ottolengiho, který jsme ale obohatili o steak. Původní recept je totiž čistě vegetariánský a co by to bylo za neděli bez pořádného kusu masa. Přesto nám chyběl lilek (soba nudle, čerstvé mango, zázvor, to vše jsme doma měli). Ještě večer proběhl nekompromisní souboj o to, kdo pojede ráno koupit lilek. Já, jako neřidič, jsem byl ve značné nevýhodě, ale jako argument to nebylo uznáno. "Tvoje smůla, že neřídíš." "Vstávám ráno s dětma!" "Já k nim zase vstávám v noci!" atd. Argumentační souboj byl náročný.
Ráno mě vzbudila Blanka, když přijížděla z nákupu. A když jsem se jí zeptal, čím jsem si to zasloužil?
"Nakoupil bys stejně samé hlouposti a na lilek zapomněl."

Ingredience
Steak
500 g flank steaku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
1 lžíce nastrouhaného česneku
1 lžíce medu
60 ml světlé sójové omáčky
½ limetky
Salát
300 g soba nudlí
2 středně velké lilky
1 větší mango
½ červené cibule nakrájená na kolečka
300 ml slunečnicového oleje
120 ml rýžového octa
40 g cukru
1 lžička sezamového oleje
1 limetka + na podávání
2 stroužky česneku
1 bird´s eye chilli paprička
hrst bazalky
hrst koriandru
hrst arašíd
½ lžičky soli


Postup
Nejdříve si naložíme maso. V malé misce si smícháme zázvor, česnek, med, světlou sójovou omáčku a šťávu z ½ limetky. Flank steak dáme do uzavíratelné misky, zalijeme ho připravenou marinádou a uzavřeme. Necháme marinovat minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc) v lednici. Hodinu před grilováním ho vyndáme z ledničky a necháme ho zahřát na pokojovou teplotu.
Chilli papričku a česnek si nasekáme na jemno. V malém hrnci si smícháme ocet, cukr, sůl a zahřejeme. Jakmile se nám cukr rozpustí, stáhneme z ohně a přidáme nasekaný česnek s chilli papričkou a sezamový olejem. Počkáme, až nám zálivka vychladne a poté do ní přidáme šťávu a kůru z 1 limetky.



Lilky si nakrájíme na 2 cm kostičky. V hlubší pánvi si rozehřejeme slunečnicový olej a lilek na něm osmažíme dozlatova (ve 3-4 dávkách). Usmažené kostičky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Poté lilky přendáme do cedníku, posolíme je a necháme je okapat.
Soba nudle si uvaříme podle návodu na obalu. Jakmile jsou al dente, slijeme je a propláchneme je studenou vodou. Nudle rozprostřeme na kuchyňské utěrce.



Mango oloupeme a nakrájíme ho na 1 cm velké kostičky. Bazalku a koriandr nasekáme najemno. Do velké mísy dáme soba nudle, zálivku, opečené lilky, cibuli, mango, polovinu bylinek a promícháme. Salát můžeme nechat 1-2 hodiny uležet v lednici. Těsně před podáváním do něj přidáme druhou polovinu bylinek.



Jakmile máme salát ze soba nudlí připravený, rozpálíme si gril. Maso grilujeme z každé strany cca 5 minut (stupeň propečení medium - medium rare). Dobu grilování ale musíme přizpůsobit tloušťce našeho flank steaku a požadovanému stupni propečení. Ugrilovaný flank steak necháme 10 minut odpočinout přikrytý alobalem. Poté ho nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
Podáváme s připraveným salátem, který na talíři posypeme nahrubo rozdrcenými arašídy.







Vytisknout

Uvařili jsme 1.3.2015


Komentáře

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.
  
Já mám zatím jen ty nudle, ale brzy to napravím, už teď se mi sbíhají sliny 2
kublanka odpověděl(a)
tak ten zbytek je snadno dostupný, takže více jak půlka úspěchu hotová :)