Ingredience
cca 800 g velký flank steak
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 lžíce řepkového oleje
Dresink
2 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
Na podávání
1 – 2 červené cibule
2 ciabatty
velká hrst rukoly
maldonská sůl
Postup
Steak vyndáme zhruba 30 minut před přípravou z chladničky a necháme ho prohřát na pokojovou teplotu. Poté steak z obou stran osolíme, opepříme a dobře ho potřeme řepkovým olejem.
Steak pečeme na rozpálené pánvi z každé strany cca 8 minut (stupeň propečení medium - medium rare). Dobu tepelné úpravy ale musíme přizpůsobit tloušťce našeho flank steaku a požadovanému stupni propečení. Hotový flank steak necháme 15 minut odpočinout přikrytý alobalem.
Mezitím v misce prošleháme hrubozrnnou hořčici s citronovou šťávou a olivovým olejem. Vmícháme parmezán a podle chuti osolíme a opepříme.
Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, které namočíme do studené vody.
Ciabatty podélně rozřízneme, řezné plochy potřeme olivovým olejem a na rozpálené pánvi je opečeme dozlatova.
Odpočinutý flank steak nakrájíme přes vlákno ostrým nožem na tenké plátky.
Opečené ciabatty potřeme připraveným dresinkem, poklademe rukolou, okapanou červenou cibulí a nakonec plátky flank steaku. Posypeme maldonskou solí, zakápneme dresinkem a hned podáváme.
Steak sandwich
Už Němec Ernst Kretschmer mne předurčil k piknikům. Jsem prostě pi(y)knik tělem i duší. Nejen, že si s Blankou rád dojdu na piknik, ale i splňuji jeho typologii osobnosti.
Typ „pyknik“ má totiž sklony k tloustnutí, postavu s větším objemem břicha a hrudníku, bývá středně vysoký. Lidé jsou to spíše veselí, ale se sklony k občasným maniodepresivním poruchám. A právě abych nebyl depresivní, tak mne Blanka vyváží na výlety s jídlem v alobalu v košíčku. A abych nevystoupil ze své typologie osobnosti, třeba pohubnutím, tak mne krmí takhle královsky sendviči.
Uvařili jsme 6.6.2018
Komentáře