Špagety s kuřecími kuličkami
Když jsem jako dítě byl u sestřenice a starala se o nás teta Irena, tak to mělo svá pro a proti. Super bylo, že teta byla hodná a vše bylo povoleno, nevýhodou ale bylo, že její kuchařské umění bylo zralé na sociálku. Sice celý život pracovala v pohostinství, ale jediné jídlo, co „uměla“ uvařit, byly špagety s kečupem.
Když to máte jednou, dvakrát nebo i třeba třikrát do týdne, tak to jako dítě samozřejmě milujete. Ale pokud je máte k obědu i k večeři a to hned 14 krát do týdne, tak po měsíci máte těžké trauma. Mé trauma se protáhlo téměř na 20 let. Až s Blankou jsem zase dal zelenou špagetám. Těstoviny teď miluji na všechny způsoby. Třeba tento recept mi doslova učaroval.
Nicméně následky si nesu do dnes. Kečup třeba bytostně nesnáším a sním ho pouze v hamburgeru a to ho tam ještě nesmí být příliš.
400 g sušených špaget
sůl
Kuřecí kuličky
500 g mletých kuřecích stehenních řízků
1 vejce
3 stroužku česneku - najemno nastrouhané
4 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu + na podávání
2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
1 červená chilli paprička - najemno nasekaná
1-2 hrsti strouhanky
čerstvě mletý černý pepř
sůl
olivový olej na smažení
Rajčatová omáčka
6 lžic olivového oleje
1 mrkev – na malé kostičky
2 řapíky řapíkatého celeru – nakrájený na kostičky
1 cibule – najemno nakrájená
2 lžíce najemno nasekané bazalky + na podávání
1 plechovka drcených rajčat
250 ml kuřecího vývaru
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Ve velké pánvi necháme na 6 lžicích olivového oleje krátce orestovat najemno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme plechovku drcených rajčat, podlijeme cca 250 ml kuřecího vývaru a necháme za občasného míchání vařit na mírném ohni do změknutí (20-30 minut). V případě potřeby podlijeme vodou ze špaget. Na závěr vmícháme najemno nasekanou bazalku, osolíme a opepříme.
Mezitím co se nám vaří rajčatová omáčka, smícháme si v misce mleté kuřecí maso s najemno nastrouhaným parmezánem, chilli papričkou, hladkolistou petrželkou, vejcem a česnekem. Podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Tvarujeme kuličky velikosti menších vlašských ořechů, které opečeme na olivovém oleji dozlatova. Opečené kuličky přendáme s pomocí děrované naběračky k rajčatové omáčce a krátce společně povaříme.
Ve velkém množství osolené vody uvaříme špagety al dente, přidáme je do pánve s rajčatovou omáčkou a promícháme. Ihned podáváme posypané nastrouhaným parmezánem a najemno nasekanou bazalkou.
Komentáře