Špagety s kuřecími kuličkami


Když jsem jako dítě byl u sestřenice a starala se o nás teta Irena, tak to mělo svá pro a proti. Super bylo, že teta byla hodná a vše bylo povoleno, nevýhodou ale bylo, že její kuchařské umění bylo zralé na sociálku. Sice celý život pracovala v pohostinství, ale jediné jídlo, co „uměla“ uvařit, byly špagety s kečupem.
Když to máte jednou, dvakrát nebo i třeba třikrát do týdne, tak to jako dítě samozřejmě milujete. Ale pokud je máte k obědu i k večeři a to hned 14 krát do týdne, tak po měsíci máte těžké trauma. Mé trauma se protáhlo téměř na 20 let. Až s Blankou jsem zase dal zelenou špagetám. Těstoviny teď miluji na všechny způsoby. Třeba tento recept mi doslova učaroval.
Nicméně následky si nesu do dnes. Kečup třeba bytostně nesnáším a sním ho pouze v hamburgeru a to ho tam ještě nesmí být příliš.

Ingredience
400 g sušených špaget
sůl
Kuřecí kuličky
500 g mletých kuřecích stehenních řízků
1 vejce
3 stroužku česneku - najemno nastrouhané
4 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu + na podávání
2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
1 červená chilli paprička - najemno nasekaná
1-2 hrsti strouhanky
čerstvě mletý černý pepř
sůl
olivový olej na smažení
Rajčatová omáčka
6 lžic olivového oleje
1 mrkev – na malé kostičky
2 řapíky řapíkatého celeru – nakrájený na kostičky
1 cibule – najemno nakrájená
2 lžíce najemno nasekané bazalky + na podávání
1 plechovka drcených rajčat
250 ml kuřecího vývaru
čerstvě mletý černý pepř
sůl


Postup
Ve velké pánvi necháme na 6 lžicích olivového oleje krátce orestovat najemno nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme plechovku drcených rajčat, podlijeme cca 250 ml kuřecího vývaru a necháme za občasného míchání vařit na mírném ohni do změknutí (20-30 minut). V případě potřeby podlijeme vodou ze špaget. Na závěr vmícháme najemno nasekanou bazalku, osolíme a opepříme.
Mezitím co se nám vaří rajčatová omáčka, smícháme si v misce mleté kuřecí maso s najemno nastrouhaným parmezánem, chilli papričkou, hladkolistou petrželkou, vejcem a česnekem. Podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Tvarujeme kuličky velikosti menších vlašských ořechů, které opečeme na olivovém oleji dozlatova. Opečené kuličky přendáme s pomocí děrované naběračky k rajčatové omáčce a krátce společně povaříme.
Ve velkém množství osolené vody uvaříme špagety al dente, přidáme je do pánve s rajčatovou omáčkou a promícháme. Ihned podáváme posypané nastrouhaným parmezánem a najemno nasekanou bazalkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 2.1.2017


Komentáře

   odpovědět
Dobrý den, Kublanko, tak kuřecí kuličky jsou úžasné, báječné a beze změn zanesené do domácí kuchařky, ale k rajčatovce byly výhrady, řapíkáč ji učinil nahořklou a ke kuřecímu masu příliš výraznou. Nahrazuji tedy řápíkáč obvyklým lehce osmahnutým bulvíkem. Jinak bez výhrad, výborně, výborně, jen tak dál. Zdraví Baru
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi, že chutnalo. Ad řapíkatý celer, Blanka ho třeba taky moc nemusí, ale já ho miluji a prostě do Italské kuchyně patří, ale vyřešila jste to fantasticky! :) Tak děkujeme a snad brzo zase něčím potěšíme a vy pak takhle nás :)