Spagetti puttanesca


Hříšně dobré těstoviny s hříšně zkaženou historií. Tak to jsou přesně tyto slavné špagety Puttanesca. Aromatická a svůdná vůně ančoviček, kapar, oliv a česneku lákala bohabojné Italy do domácností lehkých žen, kam tyhle „puttane“(překlad si najděte, není po desáté) tímto jídlem přilákaly nejednoho mlsného zákazníka. A jak víte, „láska“ prochází žaludkem, takže musely být jednoznačně úspěšné. Teď si říkám, jestli mi Blanka něco taky nenaznačovala dneska k obědu…

update: Bohužel naznačovala: Prý bych měl vzít děti a zhruba na měsíc někam zmizet z jejího dosahu.

Ingredience (na 4 porce)
400 g sušených špaget
sůl
6 lžic olivového oleje
4 stroužky česneku, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
6 filetů ančoviček, najemno nasekaných
½ lžičky chilli vloček
60 g kaparů, okapaných a najemno nasekaných
80 g černých oliv, vypeckovaných a najemno nasekaných
1 plechovka celých konzervovaných rajčat, nejlépe San Marzano
1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky

Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody a vložíme sušené špagety.
Mezitím do velké pánve vlijeme olivový olej, přidáme česnek, ančovičky a chilli vločky. Za občasného míchání restujeme na mírném ohni zhruba 5 minut. Jakmile česnek získá jemně zlatý nádech, přidáme kapary s olivami, promícháme a přidáme rajčata, která rozmačkáme rukou. Vaříme za občasného míchání na mírném ohni.
Jakmile zbývá zhruba 1 minuta do okamžiku, kdy jsou špagety uvařené al dente, přendáme je pomocí kleští do rajčatové omáčky. Poté přidáme ještě několik lžic vody z těstovin (cca 2-4 lžíce) a za stálého míchání a potřásání pánví vaříme až do okamžiku, kdy jsou těstoviny uvařené al dente. Nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.4.2020


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.