Ingredience (na 18 kusů)
650 g hladké mouky
350 ml vlažného plnotučného mléka
60 ml slunečnicového oleje + na potření
30 g změklého másla
7 g instantního droždí
20 g cukru krupice
1 ½ lžičky soli
2 vejce
bílý sezam na posypání
Postup
Ve vlažném mléce si rozmícháme instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se nám na hladině začnou tvořit bublinky (cca 5 minut), přilijeme ke směsi slunečnicový olej a 1 vejce. Dobře promícháme.
Ve velké míse si smícháme prosátou hladkou mouku se solí. Přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme (promneme) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidáme 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněteme na pracovní ploše, kterou jemně potřeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypáváme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní plochu a rozdělíme ho na 18 stejných dílů, které zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválíme na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30-35 cm, na kterém nejdříve uděláme uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce ovineme kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojíme. Dlaněmi vytvarujeme kulatý tvar a housku položíme na plech vyložený pečícím papírem. Tímto způsobem zpracujeme zbývající kousky těsta.
Plech s houskami zakryjeme potravinářskou fólií, kterou jemně potřeme slunečnicovým olejem a necháme je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím si troubu předehřejeme na 200 °C. V misce si prošleháme vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřeme vykynuté housky a posypeme je sezamem.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15 – 20 minut). Upečené housky necháme vychladnout na mřížce.
Snídaňové housky
Nejbližší obchod máme téměř 500 metrů vzdálený a hlavně uprostřed nákupního střediska. A jít v neděli ráno pro čerstvé pečivo je prostě otrava, jelikož nákupáky jsou otrava a ve výsledku v neděli ráno je i těch 500 metrů otrava, vždyť v televizi je Studio kamarád. Naštěstí máme doma Blanku, naštěstí děti ji dokáží v šest ráno vzbudit a naštěstí má Blanka chuť na čerstvé křupavé housky s máslem.
Uvařili jsme 13.12.2015
Komentáře
Předem díky!
https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
opět super recept. Trochu jsem ho upravila, mám alergii na kravské mléko, takže jsem dala mandlové a místo másla sádlo a mouku celozrnnou špaldovou. Vynikající na dýchané houstičky ????
Sice jsem trochu krátila čas kynutí, přesto se mi povedly. A chutnaly nám k vaší mňam dýňové polévce.
tento recept je opravdu nejlepší,jiné už dělat nebudu.
Děkuji za inspiraci a plno úžasných receptů.
pekla jsem tyto housky. Peču už hodně dlouho, zkouším stále nové a nové recepty. Musím ale říct, že tyto housky nemají chybu a jsou opravdu úžasné. Kam na ty recepty chodíte?
Moje výkřiky a nadšení byste měli vidět. Slyšet.
Chutná nám vše, co jsem u vás zkoušela vařit a péct.
Housky za mě jedna plus plus plus
Děkujeme a hezký zbytek neděle