Snídaňové housky


Nejbližší obchod máme téměř 500 metrů vzdálený a hlavně uprostřed nákupního střediska. A jít v neděli ráno pro čerstvé pečivo je prostě otrava, jelikož nákupáky jsou otrava a ve výsledku v neděli ráno je i těch 500 metrů otrava, vždyť v televizi je Studio kamarád. Naštěstí máme doma Blanku, naštěstí děti ji dokáží v šest ráno vzbudit a naštěstí má Blanka chuť na čerstvé křupavé housky s máslem.

Ingredience (na 18 kusů)
650 g hladké mouky
350 ml vlažného plnotučného mléka
60 ml slunečnicového oleje + na potření
30 g změklého másla
7 g instantního droždí
20 g cukru krupice
1 ½ lžičky soli
2 vejce
bílý sezam na posypání


Postup
Ve vlažném mléce si rozmícháme instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se nám na hladině začnou tvořit bublinky (cca 5 minut), přilijeme ke směsi slunečnicový olej a 1 vejce. Dobře promícháme.
Ve velké míse si smícháme prosátou hladkou mouku se solí. Přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme (promneme) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidáme 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněteme na pracovní ploše, kterou jemně potřeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypáváme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní plochu a rozdělíme ho na 18 stejných dílů, které zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválíme na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30-35 cm, na kterém nejdříve uděláme uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce ovineme kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojíme. Dlaněmi vytvarujeme kulatý tvar a housku položíme na plech vyložený pečícím papírem. Tímto způsobem zpracujeme zbývající kousky těsta.



Plech s houskami zakryjeme potravinářskou fólií, kterou jemně potřeme slunečnicovým olejem a necháme je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím si troubu předehřejeme na 200 °C. V misce si prošleháme vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřeme vykynuté housky a posypeme je sezamem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15 – 20 minut). Upečené housky necháme vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 13.12.2015


Komentáře

   odpovědět
Dobrý den,
tento recept je opravdu nejlepší,jiné už dělat nebudu.
Děkuji za inspiraci a plno úžasných receptů. 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc! :)
   odpovědět
Zdravím Kubo a Blanko,

pekla jsem tyto housky. Peču už hodně dlouho, zkouším stále nové a nové recepty. Musím ale říct, že tyto housky nemají chybu a jsou opravdu úžasné. Kam na ty recepty chodíte?

Moje výkřiky a nadšení byste měli vidět. Slyšet.

Chutná nám vše, co jsem u vás zkoušela vařit a péct.

Housky za mě jedna plus plus plus
kublanka odpověděl(a)
Teda to jsme nadšení! Děkujeme moc za komentáře a nejen tady. Děkujeme děkujeme a doufáme, že nezklameme i u dalších receptů!
  Výborné odpovědět
Houstičky dopadly na výbornou! Zatím nejlepší recept na bílé pečivo. Mám v plánu zkusit i mnoho dalších vašich receptů, tak snad se taky zadaří! 5
kublanka odpověděl(a)
Tak to jsme moc rádi! Pevně věříme, že Vás osloví i nějaký další recept :)
Děkujeme a hezký zbytek neděle
  poděkování odpovědět
Váš kulinářský blog hodnotím jako nejlepší - nejpřehlednější, jaký jsem zatím na netu navštívila. Mám "odloženo" několik jiných receptů, které musím určitě vyzkoušet. Houstičky výborné - povedly se. Přeji hodně úspěchů při vytváření receptů dalších.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc za milé hodnocení. Doufám, že budeme bavit i dále. Díky moc ještě jednou
  nejlepší odpovědět
Tohle jsou nejlepší houstičky, co znám. Podruhé jsem zkoušela asi třetinu mouky vyměnit za špaldovou a dopadly výborně. Tak s dalším houskovým receptem sem!
kublanka odpověděl(a)
jé to jsme rádi moc! no tak my zase něco vytvoříme, ať uspokojíme fanoušky 1 1 1
   odpovědět
Tak na tyhle houstičky nedám dopustit. Peču už po několikáte a spokojenost obrovská. Báječný recept, děkuji moc :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :)
  Snídaňové housky odpovědět
Další dobrota 1 .A mám radost, že vypadají tak hezky jako ty vaše. Přidala jsem k mouce tři lžíce jemně mletých otrub, aby byly houstičky o něco zdravější. U nás doma to stejně nikdo nepozná 1 . Jestli je stihate upéct ke snídani, tak to jste fakt asi dokonalá...
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, úprava do zdravé sféry je naprosto v pořádku. A ad "snídaňové" musím upřímně říci, že už se to nezopakovalo... tak nevím jestl to nepřepíšu :-) Hezký večer, Kuba
   odpovědět
Po x pokusech domácích housek, ktere skoncili relativním neuspechem (hutne, nenadychane...) jsem byla k tomuto receptu skepticka, ačkoliv na domácí pečení nedám dopustit :) Houstičky mam hotové asi 30 minut a jsem šokovaná, jak jsou úžasné :) Už nikdy jiné domácí houstičky 3
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! to se krásně čte 1
odpověděl(a)
  dotaz - mouka odpovědět
Dobrý den, a nemáte to vyzkoušené třeba i s kombinací jiné mouky? nebo s přidáním zrníček - semínek do těsta? Hledám trochu "zdravější" variantu a tyhle houstičky vypadají dobře jednodušše :-) děkuji a parádní blok a recepty :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel nemáme, ale myslím, že se to dá různě otestovat, opravdu nejsou těžké, takže 2, 3 pokusy můžete zkusit :) a děkujeme
  Otázka zní odpovědět
Musí být mléko plnotučné ? Kupuji jen polotučné 4 hned vyzkouším
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den nemusí, ale dáváme ho raději, přijde nám, že mají lepší chuť. Ale to je možná naše umělá představa 1 1 1
  Jde se na to odpovědět
Tak zaděláno a budeme po obídku tvořit 2
kublanka odpověděl(a)
super, tak dejte vědět jak to dopadlo! :)
   odpovědět
Myslite ze by to slo urobit vecer a nechat kysnut v chladnicke do rana? Pretoze aj ked vstanem o siestej cakat do 9 na pecivo su muka.
kublanka odpověděl(a)
jasně, to by neměl být problém :)
  Chvala odpovědět
Vyborny recept, miry presne sedi, vysledne housky jsou vlacne a diky malemu mnozstvi drozdi nesmrdi po drozdi(obvykly problem u vetsiny domacich housek). Diky a jeste jednou diky!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc. Blanka má s droždím stejný problém, takže s ním jak se šafránem :) díky