Snídaňové housky


Nejbližší obchod máme téměř 500 metrů vzdálený a hlavně uprostřed nákupního střediska. A jít v neděli ráno pro čerstvé pečivo je prostě otrava, jelikož nákupáky jsou otrava a ve výsledku v neděli ráno je i těch 500 metrů otrava, vždyť v televizi je Studio kamarád. Naštěstí máme doma Blanku, naštěstí děti ji dokáží v šest ráno vzbudit a naštěstí má Blanka chuť na čerstvé křupavé housky s máslem.

Ingredience (na 18 kusů)
650 g hladké mouky
350 ml vlažného plnotučného mléka
60 ml slunečnicového oleje + na potření
30 g změklého másla
7 g instantního droždí
20 g cukru krupice
1 ½ lžičky soli
2 vejce
bílý sezam na posypání


Postup
Ve vlažném mléce si rozmícháme instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se nám na hladině začnou tvořit bublinky (cca 5 minut), přilijeme ke směsi slunečnicový olej a 1 vejce. Dobře promícháme.
Ve velké míse si smícháme prosátou hladkou mouku se solí. Přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme (promneme) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidáme 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněteme na pracovní ploše, kterou jemně potřeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypáváme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní plochu a rozdělíme ho na 18 stejných dílů, které zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválíme na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30-35 cm, na kterém nejdříve uděláme uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce ovineme kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojíme. Dlaněmi vytvarujeme kulatý tvar a housku položíme na plech vyložený pečícím papírem. Tímto způsobem zpracujeme zbývající kousky těsta.



Plech s houskami zakryjeme potravinářskou fólií, kterou jemně potřeme slunečnicovým olejem a necháme je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím si troubu předehřejeme na 200 °C. V misce si prošleháme vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřeme vykynuté housky a posypeme je sezamem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15 – 20 minut). Upečené housky necháme vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 13.12.2015


Komentáře

   odpovědět
Jsou dokonalé 2 2
   odpovědět
Jsou dokonalé????????????
  Horzkovzdušné pečení? odpovědět
Dobrý den, pečete, prosím, všechno vaše luxusní a inspirativní slané pečivo na horkovzduch nebo obyčejně?
  kvasnice odpovědět
Dobrý den mohla bych se zeptat, když mám čerstvé droždí kolik to asi je v přepočtu gramů?
  Noční kynutý odpovědět
Pokud nechám housky kynout v chladu přes noc, tak vynechám obě kynutí? Prostě smíchám těsto, vytvaruji housky a ráno je nechám před pečením dokynout?
Předem díky!
odpověděl(a)
Také dělám housky přes noc. Vynechávám pouze druhe kynuti, které proběhne v lednici.
   odpovědět
Diky za vas, mate uzasne recepty a tyhle housticky pecu snad na kazdou navstevu, vsichni moc chvali...Zkousela jsem i se spaldovou moukou a take vyborne!Testo je jednoduche a housticky nejsou suche????????????
kublanka odpověděl(a)
to jsme moc rádi! děkujeme děkujeme!
   odpovědět
Tak tentokrát nic :/ těsto zvláštně těžké, vůbec nechtělo kynout, i když kvásek vzešel moc pěkně. Konzistencí i chutí mi přišly trochu jako vánočka, nevím, co se mi pokazilo. Snad příště!
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, tak to netušíme, nicméně držíme palce ať to vyjde příště, nebo jiný recept ;) díky moc za přizeň
  dd odpovědět
Pane bože, lepší housky jsem snad ani nejedla!! Dělám někdy na půl se špaldovou moukou a supeeer! S těstem se tak krásně pracuje, nelepí se a HLAVNĚ je lehké na přípravu :-) Možná, že ještě lepší jsou z tohoto těsta rohlíky :-) Děkuju!!!
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme, to máme velkou radost, že to takhle funguje ;)
   odpovědět
Nejlepší housky na světě! Díky moc za úžasný recept.
kublanka odpověděl(a)
a my děkujeme za každého, kdo je upeče a je z nich nadšený! Takže díky moc!
   odpovědět
Dobrý den, šlo by z těsta dělat i rohlíky? Děkuji za odpověď.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, ale jo, to by mělo jít ;)
   odpovědět
Dělám těsto v pekárně, jsou výborné, místo másla jsem dnes poprvé dala sádlo, tak uvidíme jaké budou. Moc děkuji za recept.
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc
   odpovědět
Dobrý den. Mohu použít klasické droždí a kolik? Děkuji za odpověď
kublanka odpověděl(a)
dobrý den,CCA půl kostky, 20g droždí... a jinak funguje skvěle tenhle přepočítač ;)
https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
   odpovědět
Krásný večer ,
opět super recept. Trochu jsem ho upravila, mám alergii na kravské mléko, takže jsem dala mandlové a místo másla sádlo a mouku celozrnnou špaldovou. Vynikající na dýchané houstičky ????
kublanka odpověděl(a)
Dobré ráno, tak to moc rádi slyšíme, že to funguje i takto pozměněné a hlavně, že vám chutnají a povedly se. Díky moc!
   odpovědět
Včera znovu odpečeno a opět trefa. Mňam. Díky moc 1 1 1 1

Sice jsem trochu krátila čas kynutí, přesto se mi povedly. A chutnaly nám k vaší mňam dýňové polévce.
kublanka odpověděl(a)
Ty jsi skvělá! díky moc, (i) díky Tobě nás to ještě stále tak baví
   odpovědět
Dobrý den,
tento recept je opravdu nejlepší,jiné už dělat nebudu.
Děkuji za inspiraci a plno úžasných receptů. 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc! :)
   odpovědět
Zdravím Kubo a Blanko,

pekla jsem tyto housky. Peču už hodně dlouho, zkouším stále nové a nové recepty. Musím ale říct, že tyto housky nemají chybu a jsou opravdu úžasné. Kam na ty recepty chodíte?

Moje výkřiky a nadšení byste měli vidět. Slyšet.

Chutná nám vše, co jsem u vás zkoušela vařit a péct.

Housky za mě jedna plus plus plus
kublanka odpověděl(a)
Teda to jsme nadšení! Děkujeme moc za komentáře a nejen tady. Děkujeme děkujeme a doufáme, že nezklameme i u dalších receptů!
  Výborné odpovědět
Houstičky dopadly na výbornou! Zatím nejlepší recept na bílé pečivo. Mám v plánu zkusit i mnoho dalších vašich receptů, tak snad se taky zadaří! 5
kublanka odpověděl(a)
Tak to jsme moc rádi! Pevně věříme, že Vás osloví i nějaký další recept :)
Děkujeme a hezký zbytek neděle
  poděkování odpovědět
Váš kulinářský blog hodnotím jako nejlepší - nejpřehlednější, jaký jsem zatím na netu navštívila. Mám "odloženo" několik jiných receptů, které musím určitě vyzkoušet. Houstičky výborné - povedly se. Přeji hodně úspěchů při vytváření receptů dalších.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc za milé hodnocení. Doufám, že budeme bavit i dále. Díky moc ještě jednou
  nejlepší odpovědět
Tohle jsou nejlepší houstičky, co znám. Podruhé jsem zkoušela asi třetinu mouky vyměnit za špaldovou a dopadly výborně. Tak s dalším houskovým receptem sem!
kublanka odpověděl(a)
jé to jsme rádi moc! no tak my zase něco vytvoříme, ať uspokojíme fanoušky 1 1 1
   odpovědět
Tak na tyhle houstičky nedám dopustit. Peču už po několikáte a spokojenost obrovská. Báječný recept, děkuji moc :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :)
  Snídaňové housky odpovědět
Další dobrota 1 .A mám radost, že vypadají tak hezky jako ty vaše. Přidala jsem k mouce tři lžíce jemně mletých otrub, aby byly houstičky o něco zdravější. U nás doma to stejně nikdo nepozná 1 . Jestli je stihate upéct ke snídani, tak to jste fakt asi dokonalá...
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, úprava do zdravé sféry je naprosto v pořádku. A ad "snídaňové" musím upřímně říci, že už se to nezopakovalo... tak nevím jestl to nepřepíšu :-) Hezký večer, Kuba
   odpovědět
Po x pokusech domácích housek, ktere skoncili relativním neuspechem (hutne, nenadychane...) jsem byla k tomuto receptu skepticka, ačkoliv na domácí pečení nedám dopustit :) Houstičky mam hotové asi 30 minut a jsem šokovaná, jak jsou úžasné :) Už nikdy jiné domácí houstičky 3
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! to se krásně čte 1
odpověděl(a)
  dotaz - mouka odpovědět
Dobrý den, a nemáte to vyzkoušené třeba i s kombinací jiné mouky? nebo s přidáním zrníček - semínek do těsta? Hledám trochu "zdravější" variantu a tyhle houstičky vypadají dobře jednodušše :-) děkuji a parádní blok a recepty :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel nemáme, ale myslím, že se to dá různě otestovat, opravdu nejsou těžké, takže 2, 3 pokusy můžete zkusit :) a děkujeme
  Otázka zní odpovědět
Musí být mléko plnotučné ? Kupuji jen polotučné 4 hned vyzkouším
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den nemusí, ale dáváme ho raději, přijde nám, že mají lepší chuť. Ale to je možná naše umělá představa 1 1 1
  Jde se na to odpovědět
Tak zaděláno a budeme po obídku tvořit 2
kublanka odpověděl(a)
super, tak dejte vědět jak to dopadlo! :)
   odpovědět
Myslite ze by to slo urobit vecer a nechat kysnut v chladnicke do rana? Pretoze aj ked vstanem o siestej cakat do 9 na pecivo su muka.
kublanka odpověděl(a)
jasně, to by neměl být problém :)
  Chvala odpovědět
Vyborny recept, miry presne sedi, vysledne housky jsou vlacne a diky malemu mnozstvi drozdi nesmrdi po drozdi(obvykly problem u vetsiny domacich housek). Diky a jeste jednou diky!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc. Blanka má s droždím stejný problém, takže s ním jak se šafránem :) díky