Slavnostní dort se slaným karamelem


Svatby, narozeniny, výročí, svátky, promoce, je prostě spousta slavnostních příležitostí, kdy péct dort. Dokonce i taková příležitost, jako návrat tatínka ze služební cesty z Ostravy. Teda alespoň jsem měl takový mylný dojem, když jsem se vrátil a v lednici čekal tenhle krasavec. Celý rozradostněn z té lásky, jsem zapomněl přepnout do češtiny a poučen nocí na Stodolní, jsem milovanou choť pozdravil: „Tož zduř jak sviňa, děvucho moje!“
Velmi brzy jsem ale zjistil, že dort nebyl pečen na „slavnostní“ příjezd značně unavené hlavy rodiny. Ten důvod byl prozaičtější. Blanka už totiž nevěděla, jak zabavit naše chlapce, kteří ji už měli těžce na háku, obzvlášť když věděli, že jsem až skoro v Polsku. Tak začala péct dort jako táborovou bojovku, kdy kluci seděli na lince, ládovali se jednou ingrediencí za druhou a díky tomu byl na pár minut relativní klid. I pro slavnostní dort je v podstatě příležitost kdykoliv a nemusíte čekat na návštěvu nebo výročí čehokoliv.

Ingredience
Korpus
225 g hladké mouky
1 ½ lžičky kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
190 g změklého másla + na vymazání
220 g cukru krupice
3 vejce
1 ½ lžičky vanilkového extraktu
170 ml silného espressa - vychladlé
60 g kvalitního kakaa
100 g zakysané smetany
špetka soli
Čokoládovo-karamelový krém
140 g cukru krupice
40 ml vody
170 ml teplé šlehačky
1 lžička vanilkového extraktu
300 g minimálně 50% čokolády
300 g změklého másla
Karamelová omáčka
125 g cukru krupice
120 ml teplé šlehačky
25 g másla
¼ lžičky vloček soli + na podávání


Postup
Troubu si předehřejme na 160 °C. Dvě rozevíratelné dortové formy o průměru 20 cm vymažeme máslem, dno a boky vyložíme pečícím papírem.
Do mísy si prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V jiné misce si smícháme espresso se zakysanou smetanou a kakaem.
Ve velké míse vyšleháme změklé máslo do pěny, přidáme cukr a znovu vše důkladně prošleháme (5-7 minut). Poté postupně jedno po druhém zašleháme vejce. Na závěr zašleháme na dvakrát mouku spolu s kávovou směsí.
Těsto rozdělíme do forem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Zda je korpus upečený, vyzkoušíme zapíchnutým dřevěným párátkem v jejich středu. Po vytáhnutí by mělo být párátko čisté. Upečené korpusy necháme vychladnout.

Krém
Cukr a vodu dáme do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, zvýšíme teplotu a necháme 4-5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně, přidáme vanilkový extrakt a ohřátou šlehačku. Hrnec vrátíme na oheň a necháme zhruba 1 minutu provařit. Karamel by měl být zcela hladký.
Do velké nerezové mísy si nalámeme čokoládu, přelijeme ji horkým karamelem a za stálého míchání necháme čokoládu zcela rozpustit. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté do směsi po částech zašleháme změklé máslo. Krém dáme vychladit na 20-30 minut do lednice (krém by měl být dobře formovatelný).

Karamelová omáčka
Cukr dáme spolu se 2 lžícemi vody do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, zvýšíme teplotu a necháme 4-5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně a po částech zamícháme kostičky másla, ohřátou šlehačku a vločky soli. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

Dokončení
Spodní část korpusu potřeme polovinou krému a na něj položíme druhý korpus. S pomocí polévkové lžíce ozdobíme zbytkem krému vršek dortu. Na závěr dort polijeme vychladlou karamelovou omáčkou, kterou vlijeme mezi kopečky krému a jemně posypeme vločkami soli.





Celý dort dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním necháme dort zhruba 15 minut povolit při pokojové teplotě.



Vytisknout

Uvařili jsme 1.8.2015


Komentáře

   odpovědět
Nakonec jsem dort pekla postupně, ale mela jsem jen 24 cm širokou formu, tak byl nižší. Povedl se výtečné, všem moc chutná. Luxusní dort. A ta sůl! Mňam! Karamel jsem dělala třikrát, nez se mi povedl, ale ta radost potom, kdyz byl tuhý a zároveň tekutý tak jak ma. Jen bych příště možna ubrala másla v čokoládovém krému a do těsta jsem dala méně cukru.
kublanka odpověděl(a)
Tak to rádi slyšíme, že se dort setkal s ohlasem pozitivním ))) děkujeme
   odpovědět
Dobry den, je mozne dat cely korpus upect do jedné formy a potom ho rozkrojit? Dekuji
kublanka odpověděl(a)
Samozřejmě můžete, jenom musíte prodloužit dobu pečení. Blanka
  Copycat odpovědět
Jasne ze je dort moc sladky, kdyz je opsany z nejakeho americkeho blogu, right 2
kublanka odpověděl(a)
Opsaný je dost odvážné tvrzení 1 1 1
   odpovědět
Hezky den,

je mozne, ze jsem karamel při přípravě spálila? Michala jsem přitom asi 3 min. Hotovy krém mi ted prijde dobrý, ale je cítit trochu spaleninou. 7
kublanka odpověděl(a)
hezký den,
Trošku to cítit jakoby kouřem může být, ale kdyby byl spálený tak je především hořký podle chuti.
   odpovědět
Dort je dobrý, ale na mě je až dost sladký. Musím ale ocenit popis u receptu, z karamelu jsem měla vždycky respekt, ale podle vašeho popisu se povedl. Možná zkusím použít polevu na nějaký obyčejnější (a méně sladký) korpus a přidám trochu víc soli. Každopádně děkuji za recept se slaným karamelem, těch není nikdy dost 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, máte pravdu dort je sladký, vždy sníme kousek a zbytek rozdáme a tak je i koncipován, pro jednoho kousek. Jednou za čas... ostatně nesladký dort by nebyl pořádný dort :)
   odpovědět
Dort výborný, přesně podle předpisu to funguje.
I ten karamel se dá udělat dopředu, měli jsme nespotřebovaný zbytek ve skleničce v lednici a stačilo jen před konzumací na pár vteřin ohřát do mikrovlnky.
kublanka odpověděl(a)
Super, to jsme rádi, že se takhle zadařilo :)
   odpovědět
Ten je uzasny! Do toho jdu! Muzu ho pripravit o den drive? Zitra, abych se z toho vseho v sobotu nezblaznila...
kublanka odpověděl(a)
děkujeme. Korupsy určitě, je to 100% lepší a zabalit do potravinářský folie. I krém taky, ale před hlavním zdobením nechat polevit. Karamel dopředu udělat ale nejde. Musí se udělat ten den.těšíme se na foto :)
   odpovědět
To je dokonalost sama...
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)