Slavnostní dort se slaným karamelem
Svatby, narozeniny, výročí, svátky, promoce, je prostě spousta slavnostních příležitostí, kdy péct dort. Dokonce i taková příležitost, jako návrat tatínka ze služební cesty z Ostravy. Teda alespoň jsem měl takový mylný dojem, když jsem se vrátil a v lednici čekal tenhle krasavec. Celý rozradostněn z té lásky, jsem zapomněl přepnout do češtiny a poučen nocí na Stodolní, jsem milovanou choť pozdravil: „Tož zduř jak sviňa, děvucho moje!“
Velmi brzy jsem ale zjistil, že dort nebyl pečen na „slavnostní“ příjezd značně unavené hlavy rodiny. Ten důvod byl prozaičtější. Blanka už totiž nevěděla, jak zabavit naše chlapce, kteří ji už měli těžce na háku, obzvlášť když věděli, že jsem až skoro v Polsku. Tak začala péct dort jako táborovou bojovku, kdy kluci seděli na lince, ládovali se jednou ingrediencí za druhou a díky tomu byl na pár minut relativní klid. I pro slavnostní dort je v podstatě příležitost kdykoliv a nemusíte čekat na návštěvu nebo výročí čehokoliv.
Korpus
225 g hladké mouky
1 ½ lžičky kypřícího prášku
½ lžičky jedlé sody
190 g změklého másla + na vymazání
220 g cukru krupice
3 vejce
1 ½ lžičky vanilkového extraktu
170 ml silného espressa - vychladlé
60 g kvalitního kakaa
100 g zakysané smetany
špetka soli
Čokoládovo-karamelový krém
140 g cukru krupice
40 ml vody
170 ml teplé šlehačky
1 lžička vanilkového extraktu
300 g minimálně 50% čokolády
300 g změklého másla
Karamelová omáčka
125 g cukru krupice
120 ml teplé šlehačky
25 g másla
¼ lžičky vloček soli + na podávání
Postup
Troubu si předehřejme na 160 °C. Dvě rozevíratelné dortové formy o průměru 20 cm vymažeme máslem, dno a boky vyložíme pečícím papírem.
Do mísy si prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V jiné misce si smícháme espresso se zakysanou smetanou a kakaem.
Ve velké míse vyšleháme změklé máslo do pěny, přidáme cukr a znovu vše důkladně prošleháme (5-7 minut). Poté postupně jedno po druhém zašleháme vejce. Na závěr zašleháme na dvakrát mouku spolu s kávovou směsí.
Těsto rozdělíme do forem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Zda je korpus upečený, vyzkoušíme zapíchnutým dřevěným párátkem v jejich středu. Po vytáhnutí by mělo být párátko čisté. Upečené korpusy necháme vychladnout.
Krém
Cukr a vodu dáme do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, zvýšíme teplotu a necháme 4-5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně, přidáme vanilkový extrakt a ohřátou šlehačku. Hrnec vrátíme na oheň a necháme zhruba 1 minutu provařit. Karamel by měl být zcela hladký.
Do velké nerezové mísy si nalámeme čokoládu, přelijeme ji horkým karamelem a za stálého míchání necháme čokoládu zcela rozpustit. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté do směsi po částech zašleháme změklé máslo. Krém dáme vychladit na 20-30 minut do lednice (krém by měl být dobře formovatelný).
Karamelová omáčka
Cukr dáme spolu se 2 lžícemi vody do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, zvýšíme teplotu a necháme 4-5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně a po částech zamícháme kostičky másla, ohřátou šlehačku a vločky soli. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Dokončení
Spodní část korpusu potřeme polovinou krému a na něj položíme druhý korpus. S pomocí polévkové lžíce ozdobíme zbytkem krému vršek dortu. Na závěr dort polijeme vychladlou karamelovou omáčkou, kterou vlijeme mezi kopečky krému a jemně posypeme vločkami soli.
Celý dort dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním necháme dort zhruba 15 minut povolit při pokojové teplotě.
Komentáře
je mozne, ze jsem karamel při přípravě spálila? Michala jsem přitom asi 3 min. Hotovy krém mi ted prijde dobrý, ale je cítit trochu spaleninou.
Trošku to cítit jakoby kouřem může být, ale kdyby byl spálený tak je především hořký podle chuti.
I ten karamel se dá udělat dopředu, měli jsme nespotřebovaný zbytek ve skleničce v lednici a stačilo jen před konzumací na pár vteřin ohřát do mikrovlnky.