Semlor


Už několikátým dezertem ukazuje Švédsko, že může mnohé nabídnout. Nejen sociální stát, vysoké daně, rychloobrátkový nábytek a defenzivní hokej. Ale právě i výbornou gastronomii. Zejména sladké dezerty jsou něco tak dobrého, že nechápu, jak každý druhý Švéd může vypadat jak klon Dolpha Lundgrena (pro mladší z vás, Dolph je švédský herec akčních béčkových filmů zlatých devadesátých v Hollywoodu).
A ano, i ve Švédsku se slaví Masopust, stejně jako u nás a tyto semlor jsou hvězdy v hlavní roli.

Ingredience (cca 14 kusů)
Bulky
250 g hladké mouky
40 g cukru krupice
50 g změklého másla
150 ml vlažného plnotučného mléka
25 g čerstvého droždí
½ lžičky drceného kardamomu
¼ lžičky soli
1 rozšlehané vejce na potírání
Náplň
100 g cukru moučka + 1-2 lžíce do šlehačky
100 g mandlové mouky
50 ml horkého mléka
400 ml vychlazené 40% šlehačky
1 vanilkový lusk


Postup
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kardamom, cukr krupici, sůl a změklé máslo. Prsty zapracujeme změklé máslo do mouky tak, aby nám v mouce nezůstaly žádné větší kousky.
Jakmile se nám na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přilijeme směs k mouce a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o váze cca 35 g. Vyválíme kuličky, které pokládáme v dostatečných rozstupech na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).



V míse důkladně smícháme 100 g mandlové moučky se 100 g prosátého cukru moučka. Poté přilijeme horké mléko a dobře promícháme. Měla by nám vzniknout polotuhá směs, kterou budeme plnit bulky.
Troubu předehřejeme na 225°C, bulky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (6-8 minut). Bulky necháme zcela vychladnout na mřížce.
Těsně před podáváním podélně rozřízneme vanilkový lusk a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která přidáme spolu s 1-2 lžícemi cukru moučka a vychlazenou šlehačkou do mísy. Vyšleháme dotuha.
Jakmile bulky vychladnou, vyřízneme v nich nožem trojúhelníkový otvor, který vyplníme mandlovou směsí. S pomocí cukrářského sáčku ozdobíme semlor vysokou čepicí šlehačky. Přiklopíme odříznutou částí a pocukrujeme cukrem moučka.



Vytisknout

Uvařili jsme 26.1.2016


Komentáře

  Náplň odpovědět
Ahoj Kubo a Blanko,letos se na semlor chystám,snad se mi povedou tak krásně jako vám. Chtěla bych se zeptat na tu mandlovou náplň... Jakou má konzistenci? Není to vlastně marcipan? Mám doma skvělý marcipan,složení mandle a med,myslíte že bych ho mohla na tu náplň použít?
kublanka odpověděl(a)
DObrý den, mám pro vás jednoduchoud odpověď - ANO :))) můžete snadno použít
   odpovědět
Je možné něčím nahradit mandlovou mouku? 1
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, tak možná umleté vlašské ořechy, lískové ořechy...?
   odpovědět
Jen trochu upřesním: pečivo se jmenuje semla, semlor je množné číslo - nerikejme jim tedy prosím semlory :)
   odpovědět
Děkuji za tip na "svačinku". V sobotu odpoledne jsem měla se Semlory úspěch.
kublanka odpověděl(a)
to moc rádi slyšíme, není zač, děkujeme
  odpověď odpovědět
Tak to mám podobně. Jednou se povedly a pak již nikdy. 6
kublanka odpověděl(a)
já musím přiznat, že Blance se povedli 2x, ale pak asi 5x ne... :-) nicméně pry je to fakt tim, ze "mam blbou troubu" :-)
  ! odpovědět
Semlory mám moc ráda, tak děkuji za recept. Napadlo mně zda nechcete zkusit také macarons. Třeba přijdete na vychytávku, aby se vždy povedly.
kublanka odpověděl(a)
No macarons jsou u nás tabu :) a) Blance nechutnají b) Blance peče nerovnoměrně trouba a jak je pedant, tak jakoukoliv odchylku od perfektní makronky háže do koše. Minule to byli 2 plechy, takže to vzdala a prostě je dělat nebude 1 1 1 myslím, že si k nim vypracovala nenávistný vztah 9