Semlor


Už několikátým dezertem ukazuje Švédsko, že může mnohé nabídnout. Nejen sociální stát, vysoké daně, rychloobrátkový nábytek a defenzivní hokej. Ale právě i výbornou gastronomii. Zejména sladké dezerty jsou něco tak dobrého, že nechápu, jak každý druhý Švéd může vypadat jak klon Dolpha Lundgrena (pro mladší z vás, Dolph je švédský herec akčních béčkových filmů zlatých devadesátých v Hollywoodu).
A ano, i ve Švédsku se slaví Masopust, stejně jako u nás a tyto semlor jsou hvězdy v hlavní roli.

Ingredience (cca 14 kusů)
Bulky
250 g hladké mouky
40 g cukru krupice
50 g změklého másla
150 ml vlažného plnotučného mléka
25 g čerstvého droždí
½ lžičky drceného kardamomu
¼ lžičky soli
1 rozšlehané vejce na potírání
Náplň
100 g cukru moučka + 1-2 lžíce do šlehačky
100 g mandlové mouky
50 ml horkého mléka
400 ml vychlazené 40% šlehačky
1 vanilkový lusk


Postup
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kardamom, cukr krupici, sůl a změklé máslo. Prsty zapracujeme změklé máslo do mouky tak, aby nám v mouce nezůstaly žádné větší kousky.
Jakmile se nám na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přilijeme směs k mouce a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o váze cca 35 g. Vyválíme kuličky, které pokládáme v dostatečných rozstupech na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).



V míse důkladně smícháme 100 g mandlové moučky se 100 g prosátého cukru moučka. Poté přilijeme horké mléko a dobře promícháme. Měla by nám vzniknout polotuhá směs, kterou budeme plnit bulky.
Troubu předehřejeme na 225°C, bulky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (6-8 minut). Bulky necháme zcela vychladnout na mřížce.
Těsně před podáváním podélně rozřízneme vanilkový lusk a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která přidáme spolu s 1-2 lžícemi cukru moučka a vychlazenou šlehačkou do mísy. Vyšleháme dotuha.
Jakmile bulky vychladnou, vyřízneme v nich nožem trojúhelníkový otvor, který vyplníme mandlovou směsí. S pomocí cukrářského sáčku ozdobíme semlor vysokou čepicí šlehačky. Přiklopíme odříznutou částí a pocukrujeme cukrem moučka.



Vytisknout

Uvařili jsme 26.1.2016


Komentáře

   odpovědět
Děkuji za tip na "svačinku". V sobotu odpoledne jsem měla se Semlory úspěch.
kublanka odpověděl(a)
to moc rádi slyšíme, není zač, děkujeme
  odpověď odpovědět
Tak to mám podobně. Jednou se povedly a pak již nikdy. 6
kublanka odpověděl(a)
já musím přiznat, že Blance se povedli 2x, ale pak asi 5x ne... :-) nicméně pry je to fakt tim, ze "mam blbou troubu" :-)
  ! odpovědět
Semlory mám moc ráda, tak děkuji za recept. Napadlo mně zda nechcete zkusit také macarons. Třeba přijdete na vychytávku, aby se vždy povedly.
kublanka odpověděl(a)
No macarons jsou u nás tabu :) a) Blance nechutnají b) Blance peče nerovnoměrně trouba a jak je pedant, tak jakoukoliv odchylku od perfektní makronky háže do koše. Minule to byli 2 plechy, takže to vzdala a prostě je dělat nebude 1 1 1 myslím, že si k nim vypracovala nenávistný vztah 9