Scaccia Ragusana


Na úplném jihu Sicílie naleznete památkové území zapsané v UNESCO. V centru tohoto území se nachází město Ragusa. A v každé domácnosti tohoto města můžete najít místní specialitu, kterou nenajdete jinde na světě. Ano, je to právě tenhle úžasný sicilský plněný chléb, na který naleznete recept níže.

Ingredience
Těsto
115 g semoliny
175 g hladké mouky
½ lžičky soli
¼ lžičky cukru krupice
¼ lžičky sušeného droždí
165 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
Náplň
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, rozmáčknuté nožem
chilli vločky, podle chuti
1 lžička sušeného oregana
1 plechovka drcených rajčat
1 lžička soli
několik celých snítek bazalky + lístky na dokončení
50 g najemno nastrouhaného parmezánu
150 g nahrubo nastrouhaného sýru provolone nebo sýru caciocavallo

Postup
Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promícháme. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého přidáme cukr, sušené droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidáme olivový olej a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněteme na vále. Vypracované těsto vytvarujeme do koule, kterou vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme česnek a opečeme ho do jemně zlaté barvy. Poté přidáme podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijeme drcenými rajčatami. Osolíme, přidáme několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povaříme zhruba 10 minut. Odstraníme snítky bazalky a omáčku necháme vychladnout.
Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm. Prostřední třetinu těsta potřeme polovinou rajčatové omáčky a posypeme polovinou parmezánu a sýru provolone.



Poklademe lístky bazalky a krajní části těsta přeložíme přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly.



Poté levé dvě třetiny těsta potřeme zbytkem omáčky a posypeme zbytkem sýru. Znovu poklademe lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložíme přes náplň a přes tu přeložíme levou třetinu.



Nakonec ještě přeložíme napůl.



Potom buď položíme chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočíme a dáme ho formy na biskupský chlebíček (cca 12x23 cm) vyložený pečicí papírem. V obou případech těsto propícháme vidličkou.



Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50-60 minut. Upečený chléb necháme zhruba 10 minut odpočinout a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 1.5.2019


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Pečiem podľa vášho blogu (aj knihy) už roky a prisahám, že som nenatrafila na recept, čo by bol zlý (ok, z hot-dog buns sme spravili "vianočku", lebo boli na nás trochu prisladké, ale toť asi všetko). A toto. Toto je dokonalosť na tanieri. Ako hovoí môj muž: pizza môže ísť handy fajčiť, toto je o tri triedy lepšie :D

Robíte to skvele, nie je o čom. Vďaka a teším sa na ďalšie recepty!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! :)
   odpovědět
Naprosto božsķý, ostatně jako vše na Vašem blogu.
Musím péci dvě dávky. Jedna prostě nestačí.
Moc díky za skvělé inspirace.
kublanka odpověděl(a)
skvělé, my děkujeme také :-)
   odpovědět
je výborný, udělaly jsme ho hned, jak jste chlebík dali na web. Sice trochu problém se stáčením do formy, ale to se vychytá. Brzy bude repete. Skvělé recepty 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc moc moc!!! díky díky