Scaccia Ragusana


Na úplném jihu Sicílie naleznete památkové území zapsané v UNESCO. V centru tohoto území se nachází město Ragusa. A v každé domácnosti tohoto města můžete najít místní specialitu, kterou nenajdete jinde na světě. Ano, je to právě tenhle úžasný sicilský plněný chléb, na který naleznete recept níže.

Ingredience
Těsto
115 g semoliny
175 g hladké mouky
½ lžičky soli
¼ lžičky cukru krupice
¼ lžičky sušeného droždí
165 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
Náplň
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, rozmáčknuté nožem
chilli vločky, podle chuti
1 lžička sušeného oregana
1 plechovka drcených rajčat
1 lžička soli
několik celých snítek bazalky + lístky na dokončení
50 g najemno nastrouhaného parmezánu
150 g nahrubo nastrouhaného sýru provolone nebo sýru caciocavallo

Postup
Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promícháme. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého přidáme cukr, sušené droždí a zalijeme vlažnou vodou. Necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidáme olivový olej a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněteme na vále. Vypracované těsto vytvarujeme do koule, kterou vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme česnek a opečeme ho do jemně zlaté barvy. Poté přidáme podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijeme drcenými rajčatami. Osolíme, přidáme několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povaříme zhruba 10 minut. Odstraníme snítky bazalky a omáčku necháme vychladnout.
Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Vykynuté těsto vyválíme na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm. Prostřední třetinu těsta potřeme polovinou rajčatové omáčky a posypeme polovinou parmezánu a sýru provolone.



Poklademe lístky bazalky a krajní části těsta přeložíme přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly.



Poté levé dvě třetiny těsta potřeme zbytkem omáčky a posypeme zbytkem sýru. Znovu poklademe lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložíme přes náplň a přes tu přeložíme levou třetinu.



Nakonec ještě přeložíme napůl.



Potom buď položíme chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočíme a dáme ho formy na biskupský chlebíček (cca 12x23 cm) vyložený pečicí papírem. V obou případech těsto propícháme vidličkou.



Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50-60 minut. Upečený chléb necháme zhruba 10 minut odpočinout a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 1.5.2019


Komentáře

   odpovědět
je výborný, udělaly jsme ho hned, jak jste chlebík dali na web. Sice trochu problém se stáčením do formy, ale to se vychytá. Brzy bude repete. Skvělé recepty 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc moc moc!!! díky díky