Rychlý salát s fenyklem


Kromě toho, že společně s Blankou rádi kupujeme všemožné kuchařky, tak samozřejmě sledujeme i různé kulinářské programy. Při jejich sledování se mi ale většinou nestává (na rozdíl od Blanky), že bych si spěšně zapisoval použité ingredience a následně se doprošoval Blanky o přenesení receptu z televizní obrazovky na náš stůl. A už vůbec se tato situace nemůže stát v případě zeleninového salátu.
Tedy pokud zrovna v televizi nevaří Antonio Carluccio. Tento genius kuchyně, držitel řádu britského impéria, je takový náš „Jarda Jágr“ gurmánského světa. Když ho sledujete, jak v 78 letech neohrabaně a přesto precizně porcuje maso, krájí zeleninu a jak u toho vypráví anglicky s krásným italským akcentem své životní příhody, máte pocit, že není schovaný za obrazovkou, ale že čaruje přímo u vás v kuchyni. Toto je jeho salát, u kterého jsem si skutečně poctivě napsal všechny ingredience a utíkal je poté osobně nakoupit. Některé ingredience jsem si omylem zapsal i třikrát. Tím pádem, nechcete někdo dvě bulvy fenyklu?

Ingredience
1 salátová okurka
1 bulva fenyklu
1 svazek ředkviček
1 salát little gem
1 zralé avokádo
velká hrst rukoly
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
vločková sůl
pepř


Postup
Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme ho na plátky. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, salát little gem nakrájíme na větší kousky.
V malé misce prošleháme 4 lžíce olivového oleje s 1 lžící vinného octa a ochutíme pepřem.
Pokrájenou zeleninu dáme do velké mísy, přidáme ředkvičky (větší přepůlíme) a velkou hrst rukoly. Do mísy na závěr přidáme připravenou zálivku, vločkovou sůl a prsty jemně promícháme. Ihned podáváme, nejlépe s bílým pečivem. Salát můžeme posypat nasekanou natí fenyklu.



Vytisknout

Uvařili jsme 2.9.2015


Komentáře

   odpovědět
Mě se docela osvědčilo koupit klidně tvrdší avokádo třeba v Albertu, doma ho zabalit do papíru a nechat dozrát někde na poličce v kuchyni. Akorát to avokádo nesmí být úplně zelené, ideální je vybrat trochu tmavší.
kublanka odpověděl(a)
To souhlasím, to funguje, ale bohužel většinou kupujeme na "teď" takže čekat na dozrání je těžké :) ale teď už většinou kupujeme kvanta avokáda takže to co nesníme dozrává bokem :)
   odpovědět
Dobrý den. Váš blog si prohlížím a čtu moc ráda, vlastně najraději ze všech ostatních o jídle a vaření. Občas podle vás něco uvařím a upeču, ale můj komentář je právě k tomuhle salátu, protože se k němu často vracím. Je vážně skvělý! S manželem si ho dáváme k večeři a pořád nám moc chutná. Jen mě štve ta cena za avokádo - můžu se zeptat, kde je kupujete?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, děkujeme moc. Tehle salát je super, dá se jíst ke všemu nebo jen samotný. Jinak u nás avokádo kupujeme pomalu obden, ale je problém pořádně nějaké najít. Jako nejvíc se nám osvědčilo takové to dvojbalení READY TO EAT, ale někdy je dražší, potom se nám osvědčil Lidl. Ale jak ho máme rádi, tak prostě na tu cenu moc nekoukáme, spíše na jeho kvalitu. Bohužel často je avokádo tvrdé a nebo zase rozmlácené. Jo a občas mají dobrý vietnamské potraviny, ale ty ho mají zase výrazně dražší.