Rychlý salát s fenyklem
Kromě toho, že společně s Blankou rádi kupujeme všemožné kuchařky, tak samozřejmě sledujeme i různé kulinářské programy. Při jejich sledování se mi ale většinou nestává (na rozdíl od Blanky), že bych si spěšně zapisoval použité ingredience a následně se doprošoval Blanky o přenesení receptu z televizní obrazovky na náš stůl. A už vůbec se tato situace nemůže stát v případě zeleninového salátu.
Tedy pokud zrovna v televizi nevaří Antonio Carluccio. Tento genius kuchyně, držitel řádu britského impéria, je takový náš „Jarda Jágr“ gurmánského světa. Když ho sledujete, jak v 78 letech neohrabaně a přesto precizně porcuje maso, krájí zeleninu a jak u toho vypráví anglicky s krásným italským akcentem své životní příhody, máte pocit, že není schovaný za obrazovkou, ale že čaruje přímo u vás v kuchyni. Toto je jeho salát, u kterého jsem si skutečně poctivě napsal všechny ingredience a utíkal je poté osobně nakoupit.
Některé ingredience jsem si omylem zapsal i třikrát. Tím pádem, nechcete někdo dvě bulvy fenyklu?
1 salátová okurka
1 bulva fenyklu
1 svazek ředkviček
1 salát little gem
1 zralé avokádo
velká hrst rukoly
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
vločková sůl
pepř
Postup
Salátovou okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme ho na plátky. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, salát little gem nakrájíme na větší kousky.
V malé misce prošleháme 4 lžíce olivového oleje s 1 lžící vinného octa a ochutíme pepřem.
Pokrájenou zeleninu dáme do velké mísy, přidáme ředkvičky (větší přepůlíme) a velkou hrst rukoly. Do mísy na závěr přidáme připravenou zálivku, vločkovou sůl a prsty jemně promícháme. Ihned podáváme, nejlépe s bílým pečivem. Salát můžeme posypat nasekanou natí fenyklu.
Komentáře