Jak na ... růžičkovou kapustu
Růžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, která nás zpravidla rozděluje na dva nesmiřitelné tábory – na ty, kdo kapustičku z duše nenávidí a na ty, kteří na ni nedají dopustit. A pokud máte v rodině stoupence obou táborů, tak se při snaze o zakomponování této zeleniny do vašeho jídelníčku dostáváte do zdánlivě neřešitelné situace. A přitom stačí tak málo, jenom ji dobře připravit.
Valná většina z vás určitě někdy zkoušela notoricky známou úpravu, kdy se kapustičky krátce povaří, ihned schladí ve studené vodě a potom se dozlatova opečou na pánvi. Určitě dobrá úprava, kterou asi nic nezkazíte, ale někdy se může stát, že jsou kapustičky uvnitř uvařené tak akorát, ale na povrchu jsou již převařené. Co s tím?
Řešení přináší úprava kapustiček podle Hestona Blumenthala, který kapustičky nejdříve rozebere na jednotlivé lístky a poté je zároveň smaží a vaří v páře. Díky této bleskurychlé úpravě, mají kapustičky krásně nasládlou chuť a každý kousek je uvařený stejně. Navíc se nerozvine nepříjemná vůně, která je důvodem, proč jsou někteří z vás s kapustičkami na válečné stezce.
100 g uzené slaniny, nakrájené na nudličky
400 g růžičkové kapusty
50 g másla
čerstvě mletý černý pepř
1. Očistěte a rozdělte
Růžičkové kapustičky omyjte, osušte, ostrým nožíkem odkrojte zbytek košťálu a odstraňte vnější zavadlé nebo jinak poškozené listy. Očištěné kapustičky opatrně rozeberte na jednotlivé lístky.
2. Nakrájejte
Zbytky kapustiček, které se vám nepodaří rozdělit na lístky, nakrájejte najemno.
3. Osmažte
Na nudličky nakrájenou slaninu opečeme na mírném ohni dorůžova ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem. Pánev stáhněte z ohně, opečenou slaninu vyndejte děrovanou naběračkou a osušte ji na papírové utěrce.
4. Použijete máslo
Do pánve s vypečeným tukem přidejte máslo a pánev vraťte na mírný oheň. Jakmile máslo začne pěnit, přidejte připravené kapustičky, promíchejte a podlijte 2 lžícemi vody. Ihned přiklopte poklicí a nechte vařit 5 minut.
5. Podávejte Po 5 minutách odklopte, přidejte slaninu, promíchejte, osolte a opepřete. Ihned podávejte.
Komentáře
jsem se zapotila u loupání, ale zadařilo se celkem rychle a nebylo to tak hrozné, jak jsem si myslela
Na pánvi se vše zdálo super až do doby, kdy se mi kapustičky zdály být hotové, jako máte vy na fotce. Ale byly na mě ještě tvrdé, tak jsem přidala na době smahu a odnesl to pak vzhled. Takže příště raději ještě přidám trochu vody a pod poklicí podusím. Ale nevadilo.
Ale chuťově - jedna plus, plus plus. Miluji totiž kapustičky a už dlouho jsem hledala recept, kde by je skousla i moje polovička.
Díky za super recept a luxusní foto , jste moji nej . . . A ikdyž občas šmejdím po jiných receptech a jinde, tuze ráda se k Vám vracím.
P.S. A jelikož jsem finišovala večeři a ve stejnou dobu řešila ve friťáku hranolky, na plotně steaky a ty šly ještě na 3-4 minuty do trouby a k tomu jsem dělala domácí tatarku, tak jsem kapustičky radši smažila. Chichi. Na to, že byla středa, večer 20:30, tak myslím dobrý výkon