Baba au rhum


Rum je dnes velmi trendy záležitost, která mne ale totálně míjí, přestože se s ním celý život potkávám. Po tuzemáku jsem se málem otrávil, když jsem slavil 22.1.2001 první úspěšnou zkoušku na vysoké škole (a také narozeniny) a vypil v královéhradecké restauraci "U Dvora" 9 velkých, ale opravdu velkých rumů během jedné hodiny. Pak jsem ležel dva dny na kolejích a nemohl se bolestí ani pohnout. Tím jsem skončil s (ne)rumem tuzemským.
Poté o několik let později si můj šéf otevřel eshop s rumy a nabízel nám takové ceny, že balená voda proti tomu byla drahá záležitost. Nepodlehl jsem. Jeho nástupce mi zase přivezl z Mauritia tamní rum, který jsem měl v práci ještě dávno potom, co jsem měl zase nového šéfa. A ten mi včera vypráví, jak si dává na dobrou noc Diplomático. A já stále nic. Vždy totiž vzpomínám na jedničku ze základů filozofického myšlení. Přesněji na oběd ve znamení rumuragánu a následné dva dny těžké otravy, po které dodnes nemohu ani rumové pralinky.
Až dnes jsem našel konečně formu, kdy jsem si na rumu pošmáknul a konečně po 3 letech využil láhev rumu z kanceláře.

Ingredience
Těsto
300 g hladké mouky
50 g cukru krupice
75 g změklého másla + na vymazání
7 g sušeného droždí
75 ml plnotučného vlažného mléka
2 vejce – prošlehaná
Sirup
200 g třtinového cukru demerara
200 ml vody
100 ml tmavého rumu
Na podávání
200 ml 40% šlehačky
1 vanilkový lusk
cukr moučka


Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme sušené droždí spolu s cukrem krupicí a necháme 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme do mouky. Na závěr přidáme prošlehaná vejce, napěněnou drožďovou směs a vypracujeme hladké těsto. Těsto hněteme až do okamžiku, kdy se nám začne při hnětení oddělovat od stěn mísy.
Kovovou muffinovou formu pro 12 muffinů (ideálně užší a vyšší) vymažeme máslem a vypracované těsto rozdělíme na 12 stejných kousků, které umístíme do vymazané formy. Těsto by mělo sahat zhruba do ½ výšky formičky.



Formičky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).



Troubu si předehřejeme na 200 °C. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-15 minut). Po upečení je necháme mírně vychladnout ve formičkách a poté je vyndáme na mřížku.
Do menšího hrnce vlijeme 200 ml vody, přidáme 200 g cukru krupice a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme vařit 2 minuty, poté stáhneme z ohně a přilijeme rum. Vychladlé bábovičky postupně namáčíme do horkého sirupu a necháme je dobře nasáknout.



Těsně před podáváním si podélně rozřízneme vanilkový lusk a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která přidáme k dobře vychlazené šlehačce, podle chuti osladíme cukrem moučka, vyšleháme dotuha a ihned podáváme s nasáklými bábovičkami.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.4.2016


Komentáře

   odpovědět
Děkuji za odpověd :-)
   odpovědět
Překrásné fotečky, tyhle buchtičky mám moc ráda, dlouho se na ně doma chystám, tak třeba se konečně s tímto receptem dokopu :)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Určitě zkuste, je to fakt pochoutka ;)
   odpovědět
Můžu poprosit odkud je ta forma "užší a vyšší"?:) Všude potkávám ty samé bohužel a takovou dlouho shanim:)
odpověděl(a)
Forma je myslím z IKEA
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, přesně jak píše Vendula - forma je z IKEA