Tang zhong
25 g hladké mouky
125 ml vody
Těsto
475 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
10 g soli
160 ml vody
60 g změklého sádla
mák na posypání
Postup
Nejprve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme. Poté přidáme změklé sádlo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky sádla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty a 160 ml vody.
Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60-90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, krátce ho prohněteme a rozdělíme na 10 stejných kousků (o váze cca 85 g), ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Pak každou kuličku rozválíme válečkem na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.

Vyválené rohlíky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60 minut).
Mezitím pečicí troubu předehřejeme na 220 °C. Vykynuté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a posypeme je mákem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.

Komentáře
Doba se od loňského roku moc nezměnila, takže na rohlíky přišla řada i dnes. Myslíte, že by šlo těsto připravit v pekárně, aby bylo pěkně nakynuté na 6 ráno a droboť měla čerstvé rohlíky k snídani?
Díky moc...
nešlo by použít LM nebo žitný kvásek místo droždí?
Děkuju moc! Eva
Celý týždeň fičíme na rožkoch
ako doporucujete skladovat potom uz upecene rohliky?
ak by som spravil 20rozkov, tak ako ich potom skladovat, aby vydrzali co najdlhsie :)
Dik
Jinak jakýkoli váš recept na kynuté těsto je geniální, jak nějaký objevím tak zkouším a nezklamal ani jeden.. Tousťák, koblížky, alpský knedlík, snídaňové housky, včera byly hot cross buns... jedno vedle druhého super!!!
Jinak děkujeme moc za důvěru v naše recepty!