Rohlíky metodou tang zhong


Milé děti, drazí čtenáři, až budete číst jednou tento recept, například v roce 2021, tak se vám bude doufám tato doba zdát velmi daleká. Byla to (teda teď stále je při psaní těchto řádků) doba nehezká. Seděli jsme doma na zadku a říkali jsme si, co dobrého bychom si bývali dali, kdybychom bývali doma neseděli. Ano zazněly ústřice, ano zaznělo suši anebo vzpomínka na dobrou tlačenku, či jitrnici. Někdo snil o točené zmrzlině a jiný zase o točeném pivu. Ale v jednom panovala shoda napříč pohlavím i generacemi. Čerstvý křupavý rohlík. Tu vydala se naše Blanka do kuchyně, vytáhla vzácný pytlíček sušeného droždí a jala se čarovat. O pár hodin později jsem vytvořil svůj rekord a snědl najednou 8 teplých rohlíků. Takhle přecpaný jsem nebyl roky. A jestli jsem, pozorný čtenáři, neprasknul, tak jsem přecpaný ještě dnes.

Ingredience (na 10 kusů)
Tang zhong
25 g hladké mouky
125 ml vody
Těsto
475 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
10 g soli
160 ml vody
60 g změklého sádla
mák na posypání

Postup
Nejprve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme. Poté přidáme změklé sádlo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky sádla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty a 160 ml vody.
Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60-90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, krátce ho prohněteme a rozdělíme na 10 stejných kousků (o váze cca 85 g), ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Pak každou kuličku rozválíme válečkem na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.



Vyválené rohlíky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60 minut).
Mezitím pečicí troubu předehřejeme na 220 °C. Vykynuté rohlíky postříkáme vodou z rozprašovače a posypeme je mákem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 5.4.2020


Komentáře

   odpovědět
Rohlíky jsem dělala už dvakrát a vždy vyšly naprosto výborné. Jen teda i když překročím napsaný čas, tak to jsou takoví vybledlí chudáci, do té krásné barvy na fotkách mají daleko. Co by se dalo zlepšit, prosím?
  kvásek odpovědět
Dobrý den,
nešlo by použít LM nebo žitný kvásek místo droždí?
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, asi šel, ale nemáme s tím zkušenosti v tomto případě. Nehledě na to, že ta výsledná kvalita nebude tak dobrá jako v tomto receptu, kde právě thang zong zlepšuje výrazně ty rohlíky, žitný kvásek bude dávat trochu jinou chuť a kyselost rohlíkům
   odpovědět
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za skvělé recepty. Vůbec mě nepřekvapilo, že jsou ty rohlíky výborné. Když hledám nějaký recept, tak už jedině na těchto stránkách. Je to jistota. Co recept to skvost. Nevím, co dřív zkusit. Těším se na další recepty :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme, jsme rádi, že se recepty takhle daří a chutnají vám
   odpovědět
Dobrý den, vaše recepty jsou skvělé a opravdu fungují. Tyto skvělé rohlíky nejsou výjimkou. :) Kde přicházíte na různé metody pečení?
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :) kde? prostě "výzkum" - spousta zdrojů, spousta pokusů, hodně inspirace.... to je těžké říci, myslím, že Blanka má už teď v hlavě recepty na dalších 4 roky, jenom není čas
  S. odpovědět
Dobrý den, mohu se zeptat jestli by sádlo šlo nahradit olejem? Bohužel mi sádlo došlo a kdy se dostanu do obchodu pro jiné netuším. Děkuji
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, raději nahradit máslem, jestli by šlo. Za olej neručíme :)
   odpovědět
Dobrý den, můžu se zeptat, jde něčím nahradit sádlo? Třeba máslem?
Děkuju moc! Eva
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to by mělo jít 1
   odpovědět
To je slast! Snad vydrzi do vecere ????
kublanka odpověděl(a)
nevydrží, ale držíme palce :)
   odpovědět
Jupijajej, od začátku nouzového stavu co je muž na homeofficu si říkám,že zkusím rohlíky, když mám čas. Nezkoušeli jste nechat kynout přes noc? Jde to tímto způsobem? To by bylo... ráno pak k snídani čerstvé vonavé rohlíky....
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Ivano, bohužel netušíme - jinými slovy, nezkoušeli jsme, takže nedokážeme výsledek zaručit :( ale pokud se do toho vrhnete, dejte vědět, jak to dopadlo. děkujeme
   odpovědět
Mala som už pár pokusov o upečenie rožkov (ešte pred celým týmto pandemickým kvasnicozháňajúcim šialenstvom), ale vždy chutili ako do tvaru rožka stočené žemličky a na všetky ďalšie pokusy som sa vykašľala. Ale keď ste vy pridali recept na rožky, povedala som si, že keď už nebudú dobré tieto, nebudú dobré žiadne. Samozrejme, rožky sú úplne famózne a mužo tvrdí, že už kašle na tie z pekárne a budeme mať iba domáce (je to srandista, čo vám poviem). Fakt bez preháňania najlepšie rožky ever! Ďakujem!
kublanka odpověděl(a)
:) pozdravujeme manžela a moc se omlouváme :)))))
  Božské rozky odpovědět
Vy ste jednoducho úžasní. ♥️ Ďakujeme za recept na tie najúžasnejšie Božské rožky aké sú. Musím len súhlasiť,že tie z obchodu im nesiahajú ani po kotníky.
Celý týždeň fičíme na rožkoch 5 5 Ešte raz ďakujeme s manželom a našimi babami,ktoré sa rožkov teraz nevedia dojesť 5 Nech sa vám darí ♥️ 1
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, tak to jsme nadšení! děkujeme moc
  Čerstvé droždí odpovědět
Dobrý večer, prosím dá se použít čerstvé droždí, kolik? Zrovna mám půl kila pekařského čerstvého a tak mi přijde jako hřích použít poslední sáček sušeného ???? Díky!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, většinou čerstvé droždí vychází na dvojnásobek sušeného droždí. Ale uvidíte, snad se to nějak nepokazí :))))
odpověděl(a)
Děkuju! A omlouvám se za shluk otazníků - měla to být emotikona 1
kublanka odpověděl(a)
1 1 1
odpověděl(a)
Podruhé jsem je pekla z čerstvého droždí, dala jsem půl kostky a výsledek byl stejný. Droždí z nich cítit nebylo, takže myslím, že to vyjde nastejno. 1
kublanka odpověděl(a)
tak super! :)
   odpovědět
Skvělý, nevysušený rohlíky! Půlka sežraná k večeři a nevím, kolik jich dožije rána 3 3 3
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 u nás nepřežil ani jeden, úplná masová vražda rohlíků )
odpověděl(a)
No jo, vy jste na to čtyři, ale my jen dva 3 3 3
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1
   odpovědět
Za tyhle rohlíky si zasloužíte medaili nebo minimálně řád zlaté vařečky. Byly vynikající, ty z obchodu jim nesahají ani po kotníky. 1
kublanka odpověděl(a)
1 1 jé děkujeme, to je milé
   odpovědět
Ahoj,
ako doporucujete skladovat potom uz upecene rohliky?
ak by som spravil 20rozkov, tak ako ich potom skladovat, aby vydrzali co najdlhsie :)

Dik
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, asi nejlepší je po vychladnutí zamrazit. Tak vydrží nejdéle čerstvé, pokud je nezvládnete sníst hned 1
  Tang zhong odpovědět
Zdravím vás, děkuji za recept a mám dotaz k tang zhong. Můžu ho po zahřátí přidat do mléka/vody? Tím se mi tekutina pro droždí zahřeje, tang se zchladí a můžu pracovat hned... ale nevím jestli tahleta chytračina nepokazí efekt který tang zhong v těstě má mít...
Jinak jakýkoli váš recept na kynuté těsto je geniální, jak nějaký objevím tak zkouším a nezklamal ani jeden.. Tousťák, koblížky, alpský knedlík, snídaňové housky, včera byly hot cross buns... jedno vedle druhého super!!!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Natalie, je potřeba nechat tang zhong vychladnout. Důvodem je, aby škroby v mouce nabobtnaly a díky tomu budou rohlíky vláčnější. Je třeba tomu dát trochu času. Je možné toho "tang zhong" udělat víc a skladovat si ho 2, 3 dny v ledničce. Ale před použitím je nutné ho nechat prohřát na pokojovou teplotu.

Jinak děkujeme moc za důvěru v naše recepty! 1