Ingredience
Kuře s paprikami
8-10 horních kuřecích stehen s kostí a kůží
1 ½ lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku – utřený
nastrouhaná kůra z 1 citrónu – pouze žlutá část
šťáva z ½ citrónu
2 lžíce nasekaných lístků čerstvého oregana
¼ lžičky mletého fenyklu
2 červené silnostěnné papriky
Těstovinový salát
250 g těstovin orzo (risoni)
1 ½ lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
¼ lžičky mletého fenyklu
2 lžíce nasekaných lístků čerstvého oregana
100 g černých oliv v olivovém oleji
100 g sýru feta
4 lžíce vlašských ořechů
citrón na podávání
pepř
sůl
Postup
Troubu si předehřejeme na 250 °C nebo si rozpálíme gril. Horní kuřecí stehna dáme spolu s olivovým olejem, utřeným česnekem, 2 lžícemi nasekaného oregana, ¼ lžičkou mletého fenyklu, nastrouhanou citrónovou kůrou, šťávou z ½ citrónu, solí a pepřem do mísy, dobře promícháme a necháme zhruba 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím si uvaříme ve velkém množství osolené vody těstoviny al dente. Uvařené těstoviny promícháme s 1 ½ lžící olivového oleje, šťávou z ½ citrónu, ¼ lžičkou mletého fenyklu. Podle chuti osolíme a opepříme.
Papriky spolu s naloženými kuřecími stehny rozložíme na plech vyložený alobalem a dáme je péct do předehřáté trouby (nebo pod gril). Jakmile papriky změknou a vytvoří se na nich černé flíčky, vyndáme je z trouby a necháme je zapařit v igelitovém sáčku. Poté je oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Kuře upečeme dozlatova.
Těsně před podáváním přidáme do těstovinového salátu nakrájené oregano, olivy a vlašské ořechy. Na povrchu salát posypeme rozdrobenou fetou.
Nakrájené papriky rozložíme spolu s opečenými kuřecími stehny na servírovací talíř a ihned podáváme s těstovinovým salátem a klínky citrónu.
Řecké kuře
Tak jsme se konečně dočkali sněhu. Teda spíše drobného snížku, respektive takového pocukrování okolí domu. To byl stav zhruba hodinu po půlnoci na Nový rok. Do rána bylo všechno samozřejmě pryč. Ale zima je definitivně zalezlá pod nehty. Takže je na čase začít neustále brblat na zimu. A nebo si připravit jídlo, které vám připomene léto. Alespoň svým názvem a určitě i chutí.
Uvařili jsme 2.1.2016
Komentáře
dnes uvařeno k pozdnímu obědu a zase se budu opakovat. Super recept, super jídlo. Moc nám opět chutnalo. Fakt. Další recept, který se neokouká. Nikdy jsem nejedla tolik kuřecích "nohou", jako teď. A asi jim po těch letech ještě přijdu na chutˇ.
Maso jsem si z časových důvodů nakládala den předem. Ale jinak jsem dodržela postup, žádné inovace :-). Strašně nám chutnali Risoni těstoviny, ještě nikdy jsem neměla potřebu je koupit, uvařit a je to škoda. Ale nevadí, tady na webu máte tolik dalších receptů, že jsem přesvědčená, že mě určitě čeká spousta zajímavých jídel a překvapení a exploze chutí.
Jste neskutečně šikovní. Recept najít, přeložit, dát to semka ve srozumitelné podobě, uvařit ho, nafotit. Díky, že jste náruživí ochutnávači a nám to sem předžvýkáte .
Ale když pak čteme (nejen) vaše komentáře tak víme, že to stojí za to. Děkujeme moc!