Rebarborovo-mandlová galetka


S hrůzou zjišťuji, že rebarbora je vlastně jedovatá rostlina. Čtu si celé dopoledne jeden článek za druhým a v každém je důsledné varování, že rebarbora je k snědku pouze část roku. Přijde mi to, jako kdyby byla k jídlu pouze za úplňku a ještě po obětování panny a jednorožce. K tomu všemu na vrch mandle, které vůní připomínají kyanid, tedy přesněji kyanid páchne po hořkých mandlích.
Říkám si, co mi to Blanka připravila za smrtelný koláč. Ano již se nám blíží 10 leté výročí od svatby, ale přeci lze vše řešit domluvou. Potažmo stejně by po mě nic nedědila, jelikož nic nemám a má životní pojistka taky není zrovna hitparáda jak z blbé detektivky.
Nakonec jsem ochutnal, tedy přesněji, sežral celý koláč. Trošku mám překyselený žaludek, funím, je mi těžko, ale stálo to za to. Koláč je výborný a dle pulsu a tlaku já zatím taky.

Ingredience
Těsto
160 g hladké mouky
110 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
¼ lžičky soli
1 lžíce cukru krupice
2-4 lžíce ledové vody
1 vejce na potření
mandlové lupínky a třtinový cukr na posypání
Mandlová náplň
75 g změklého másla
75 g mandlové moučky
70 g cukru krupice
1 vejce
Rebarborová náplň
500 g rebarbory
2 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce cukru krupice
Na podávání
zakysaná smetana
nahrubo nasekané mandle
moučkový cukr

Postup
Prosátou hladkou mouku, cukr krupici a sůl promícháme, přidáme máslo a prsty nebo vidličkou ho začneme zapracovávat do mouky. V okamžiku, kdy jsou kousky másla velkosti hrášku, začneme po lžících přidávat ledovou vodu. Jakmile se všechny suroviny spojí dohromady, zabalíme těsto do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Mezitím připravíme mandlovou náplň. Změklé máslo vyšleháme s cukrem o pěny, přidáme vejce a mandlovou moučku a vyšleháme dohladka.
Těsně před pečením nakrájíme rebarboru na trojúhelníčky a v misce je smícháme s cukrem a kukuřičným škrobem.
Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Odpočinuté těsto vyválíme na slabě pomoučeném vále na placku o tloušťce asi 3 mm a pomocí válečku ji přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu rozetřeme mandlovou náplň (ponecháme zhruba 5 cm velký okraj), kterou poklademe nakrájenou rebarborou.



Volné konce těsta přeložíme přes rebarboru a celý koláč necháme 15 minut vychladit v chladničce. Poté těsto potřeme prošlehaným vejcem, posypeme třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 35-40 minut.



Upečený koláč necháme vychladnout. Podáváme se zakysanou smetanou a posypané nahrubo nasekanými mandlemi. Podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vytisknout

Uvařili jsme 27.4.2019


Komentáře

  Dotaz odpovědět
Jak dlouho Blanka tu rebarboru skládala?
odpověděl(a)
Do deseti minut 1