Ravioly z červené řepy
Za sedmero horami, za sedmero řekami, za sedmero kopci a sedmero lesy a jednou výtečnou D5, kousek od městečka Hořovice, tam kde sluj mé tchýně leží, nachází se království zelené. Království, kde vládne pevnou rukou zahradník nejpovolanější a jeho poddanými jsou cukety, papriky, bylinky, patizóny, cibule, saláty a mnoho dalších zástupců říše flory. To království nese název InFlore.
A když se zrovna nacházíme v těchto končinách, tak je takřka nutnost navštívit toto království. Nejvíce nadšení jsou naši kluci, kteří si díky této zahradě zamilovali veškerou zeleninu. Oni totiž dostanou od zahradníka košík a chodí s ním po celé zahradě vybírat zeleninu. Samozřejmě nonstop pod plným dozorem, aby ze zahrady něco zbylo. A to by v tom byl čert, aby si nasbírali něco, co pak doma nebudou jíst. Naposledy tááááhli až vytáhli krásnou červenou řepu. Tady je recept jak tento pohádkový úlovek zužitkovat.
Pasta
200 g červené řepy (zbavená natě)
2 lžičky olivového oleje + na podávání
2 vejce + 1 žloutek
200 g hladké mouky + na pomoučení
150 g semoliny
sůl
Náplň
250 g ricotty
75 g nastrouhaného parmezánu + na podávání
50 g nahrubo mletých blanšírovaných mandlí
1 žloutek
hrst nasekaných zelených bylinek (např. bazalka, hladkolistá petrželka, šalvěj)
špetka mletého muškátového oříšku
pepř
sůl
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Červenou řepu položíme na plech vyložený alobalem, pokapeme ji 2 lžičkami olivového oleje, posolíme a alobal uzavřeme. Pečeme v předehřáté troubě do měkka (50-60 minut). Po vychladnutí řepu oloupeme a v mixéru ji rozmixujeme na hladkou pastu. Větší nerozmixované kousky odstraníme propasírováním přes cedník.
K řepné pastě přidáme 2 celá vejce spolu s 1 žloutkem a promícháme. Na vál si prosejeme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme směs řepy a vajec. Nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku. Těsto důkladně prohněteme, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout.
V misce si smícháme ricottu s parmezánem, mandlemi, bylinkami, žloutkem a špetkou muškátového oříšku. Podle chuti osolíme a opepříme.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kousků. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií. S pomocí strojku na těstoviny vyválíme tenoučký pás těsta. Pás těsta přepůlíme a položíme ho na pomoučenou pracovní plochu.
V rozestupech 4 - 5 cm umístíme na jednu polovinu těsta lžičku ricottové náplně.
Potom mašlovačkou navlhčíme těsto kolem náplně a nahoru položíme druhou část vyváleného těsta.
S pomocí rukou k sobě oba pásy stlačujeme tak, aby nám uvnitř raviol zůstala pouze náplň a nikoliv i vzduch.
Rádýlkem ravioly nakrájíme a pokládáme je na pomoučenou pracovní plochu. Stejným způsobem zpracujeme zbývající těsto a náplň. Měli bychom získat 18 velkých kusů těstovin.
Připravené ravioly ihned uvaříme ve velkém množství osolené vody. Po uplynutí 3-4 minut by měly být uvařené al dente. Ihned po uvaření je přendáme děrovanou naběračkou do mísy s olivovým olejem a lehce je prohodíme. Ihned podáváme posypané lístky bazalky a strouhaným parmezánem.
Komentáře