Ravioly z červené řepy


Za sedmero horami, za sedmero řekami, za sedmero kopci a sedmero lesy a jednou výtečnou D5, kousek od městečka Hořovice, tam kde sluj mé tchýně leží, nachází se království zelené. Království, kde vládne pevnou rukou zahradník nejpovolanější a jeho poddanými jsou cukety, papriky, bylinky, patizóny, cibule, saláty a mnoho dalších zástupců říše flory. To království nese název InFlore.
A když se zrovna nacházíme v těchto končinách, tak je takřka nutnost navštívit toto království. Nejvíce nadšení jsou naši kluci, kteří si díky této zahradě zamilovali veškerou zeleninu. Oni totiž dostanou od zahradníka košík a chodí s ním po celé zahradě vybírat zeleninu. Samozřejmě nonstop pod plným dozorem, aby ze zahrady něco zbylo. A to by v tom byl čert, aby si nasbírali něco, co pak doma nebudou jíst. Naposledy tááááhli až vytáhli krásnou červenou řepu. Tady je recept jak tento pohádkový úlovek zužitkovat.

Ingredience (na 18 kusů)
Pasta
200 g červené řepy (zbavená natě)
2 lžičky olivového oleje + na podávání
2 vejce + 1 žloutek
200 g hladké mouky + na pomoučení
150 g semoliny
sůl
Náplň
250 g ricotty
75 g nastrouhaného parmezánu + na podávání
50 g nahrubo mletých blanšírovaných mandlí
1 žloutek
hrst nasekaných zelených bylinek (např. bazalka, hladkolistá petrželka, šalvěj)
špetka mletého muškátového oříšku
pepř
sůl


Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Červenou řepu položíme na plech vyložený alobalem, pokapeme ji 2 lžičkami olivového oleje, posolíme a alobal uzavřeme. Pečeme v předehřáté troubě do měkka (50-60 minut). Po vychladnutí řepu oloupeme a v mixéru ji rozmixujeme na hladkou pastu. Větší nerozmixované kousky odstraníme propasírováním přes cedník.
K řepné pastě přidáme 2 celá vejce spolu s 1 žloutkem a promícháme. Na vál si prosejeme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme směs řepy a vajec. Nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku. Těsto důkladně prohněteme, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout.
V misce si smícháme ricottu s parmezánem, mandlemi, bylinkami, žloutkem a špetkou muškátového oříšku. Podle chuti osolíme a opepříme.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kousků. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií. S pomocí strojku na těstoviny vyválíme tenoučký pás těsta. Pás těsta přepůlíme a položíme ho na pomoučenou pracovní plochu.
V rozestupech 4 - 5 cm umístíme na jednu polovinu těsta lžičku ricottové náplně.



Potom mašlovačkou navlhčíme těsto kolem náplně a nahoru položíme druhou část vyváleného těsta.



S pomocí rukou k sobě oba pásy stlačujeme tak, aby nám uvnitř raviol zůstala pouze náplň a nikoliv i vzduch.



Rádýlkem ravioly nakrájíme a pokládáme je na pomoučenou pracovní plochu. Stejným způsobem zpracujeme zbývající těsto a náplň. Měli bychom získat 18 velkých kusů těstovin.



Připravené ravioly ihned uvaříme ve velkém množství osolené vody. Po uplynutí 3-4 minut by měly být uvařené al dente. Ihned po uvaření je přendáme děrovanou naběračkou do mísy s olivovým olejem a lehce je prohodíme. Ihned podáváme posypané lístky bazalky a strouhaným parmezánem.

Vytisknout

Uvařili jsme 27.7.2015


Komentáře

   odpovědět
Děkuji za rychlou odpověď. Myslíte, že by tedy bylo lepší uchovat v lednici popsaným způsobem jen těsto (rozválené) bez náplně a plnit až těsně před uvařením? To by mi taky pomohlo.
kublanka odpověděl(a)
určitě ano, nejdůležitější je, aby těsto neoschlo. Dobré je také těsto po rozválení hodně prosypat např. semolinou nebo hrubou moukou, aby se neslepilo.
   odpovědět
Dají se prosím předpřipravené ravioly nějak uchovat a uvařit až později? Potřebovala bych je přichystat cca 2-3 hodiny dopředu.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel moc ne, možná dát na mřížku, zakrýt potravinářskou folii a dát je do lednice. Ale oni obecně budou vlhnout, jak mají náplň... čerstvé jsou prostě nejlepší. Ale zkuste to, uvidíte 1
   odpovědět
Tak dnes jsem je vyzkoušela. Nemám strojek, tak jsem těsto válela "růčo" . Hotové ravi oly byly tedy krapet méně fotogenické než ty vaše. Byly ovšem výborné. Místo bazalky jsem je poházela lehce opraženými šalvějovými lístky. Určitě zopakuju!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, Blanka často taky ani strojek nevytáhne, protože je líná ho pak umývat 1 1 1 ale hlavně proto (což nepřizná, protože to byl dar ode mne) že je na prd ten co máme. Tak jsme rádi, že chutnalo.