Polévka se soba nudlemi


Pohádka o polévce.
Tu se jednou vydal pantáta Kuba nakoupit zeleninu na trh. Místo hlávkového salátu přinesl zeleninu, která mu sice byla povědomá, ale určit jí nedokázal. Jeho hodná žena ho náležitě poučila, že je to pak choi a s očima v sloup si polohlasně zavzdechla, co asi její mužíček přinese, až ho pošle pro brambory. Nejspíše mrkev.
Tu se muž vydal na pole s kravkou vydělat na další nákup a mezitím se žena postavila k plotně a jala se přemýšlet, co s tak exotickým lupením vytvořit. Inu z předchozích nákupů hloupého muže měla již soba nudle a jistou pastu s prapodivným nápisem miso. A jakožto vzorná hospodyně začala čarovat tak, aby nasytila nejen muže Kubu, ale i dva hladové ukřičené krky.
Když se hladový muž navrátil z pole, na dubovém stole ležel talíř horké polévky, z které se kouřilo až ke stropu. A vedle talíře ležely dvě třísky, nebo chcete-li hůlky, ale to je už jiná pohádka…

Ingredience
1 ½ l zeleninového nebo kuřecího vývaru
2-3 lžíce bílé miso pasty
1 lžíce sójové omáčky
300 g tofu – nakrájené na kostičky a osušené papírovou utěrkou
1 lžička chilli vloček
¼ lžičky sušeného česneku
1 limetka
1 ½ lžíce olivového oleje
180 g sušených soba nudlí
250 g hub shitake – na plátky
2 hlávky baby pak choi
1 jarní cibulka – na kolečka
slunečnicový olej
sezam
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V misce promícháme kostičky tofu s najemno nastrouhanou kůrou z ½ limetky (pouze zelená část), šťávou z celé limetky, chilli vločkami, sušeným česnekem, solí a olivovým olejem. Okořeněné tofu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ho péct do předehřáté trouby na 15-20 minut. V polovině pečení tofu promícháme.
Hlávky pak choi podélně rozpůlíme. V pánvi rozehřejeme na mírném ohni malé množství slunečnicového oleje a řezné plochy na něm opečeme dozlatova. Poté na pánvi orestujeme plátky hub shitake. Pak choi rovněž můžeme místo restování pouze 1-2 minuty spařit ve vroucí vodě.
Ve velkém množství vody uvaříme soba nudle (4-5 minut), které ihned propláchneme studenou vodou.
Těsně před podávání přivedeme k varu zeleninový nebo kuřecí vývar. Miso dáme do menší misky, přilijeme k němu zhruba 125 ml horkého vývaru a metličkou dobře rozmícháme. Jakmile je miso dokonale rozpuštěné, přilijeme ho spolu se sójovou omáčkou do hrnce s horkým vývarem. Pokud nám polévka zchladla, ohřejeme ji, ale nesmíme ji přivést k varu (po přidání misa).
Do velkých polévkových misek rozdělíme soba nudle, pak choi, tofu a vše zalijeme horkým vývarem. Posypeme sezamem a nakrájenou natí jarní cibulky. Ihned podáváme.



Vytisknout

Uvařili jsme 12.1.2016


Komentáře

   odpovědět
super, moc děkuju za radu 1
kublanka odpověděl(a)
nemáte zač :)
   odpovědět
Tak jsem nakonec neodolala a udělala jí - byla jedním slovem báječná a měla jsem co dělat, aby zbylo na přítele a měl taky šanci ochutnat 1 1 1 pak choi kupujeme v Delmartu, nikde jinde ho snad v praze ani nemají, ale teď ho začali prodávat balený po dvou kusech a docela zdražili, tak kdyby byal rada kde jinde ho sehnat, budu moc ráda, už jsem zkoušela různé vietnamské, čínské a japonské prodejny a tam to ani neznají, což mě udivilo 7 díky a už se těším na další nové recepty, tento víkend se chystám na houstičky a příští na koblihy 1
kublanka odpověděl(a)
Tak to rádi slyšíme, že chutnala :) Jinak pakchoi mají krásný třeba v Lidlu pravidelně. Občas i v různých jiných marketech jako Albert, Globus nebo Tesco. Když ho zrovna nikde nemají, tak jezdíme u nás v Malešicích do Vietnamské tržnice. Ale ten Lidl je docela jistota. Delmart máme už bohužel z ruky. Kde jsou ty časy, kdy jsme bydleli pár zastávek od Smíchova 1 1 1