Polentové koláčky s dušenou zeleninou


Nepatříme k těm, co by na Vánoce nadávali. Umíme si je užít a opravdu si je snažíme vychutnat. Včetně jídla a to doslova. A to se pak stane, že po všech rodinných setkání a slavnostních menu jsme naprosto přejedení.
Právě v tuto vzácnou chvíli, vzácnou nejen z důvodů svátků, ale i z důvodu stavu naší sytosti, přichází na řadu náš věrný kuchařský idol – Gennaro Contaldo. Jeho polenta s dušenou zeleninou a chilli papričkami je přesně to co potřebujete, abyste si srovnali hladinu obžerství do normálu. Nezapomeňte, že pálivé papričky velmi pomáhají trávení a samotná polenta se zeleninou vám také rozhodně neuškodí.

Ingredience
200 g polenty
6 stroužků česneku – najemno nakrájený
1-2 červené chilli papričky – najemno nakrájená
6 lžic olivového oleje
400-500 g směsi čerstvé brokolice, zelených fazolek, chřestu, hrášku apod.
50 ml vody
sůl
pepř


Postup
Polentu připravíme podle návodu na obalu, přičemž do vody, ve které polentu vaříme, přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl a pepř. Jakmile máme polentu uvařenou, vylijeme ji na pečící plech, rozetřeme na placku o tloušťce cca 25 mm a necháme vychladnout. Poté nožem nebo vykrajovátkem vyřízneme 4 stejná kolečka o průměru 8-10 cm. Rovněž můžeme mírně vychladlou polentu rovnou rozdělit na 4 stejné díly a z každého vytvarujeme placičku o tloušťce 25 mm.
Mezitím co nám polenta chladne, připravíme si dušenou zeleninu. V středně velkém hrnci si na mírném ohni rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje, na kterém necháme zpěnit nasekaný česnek spolu s nasekanou chilli papričkou. Jakmile česnek začne jemně zlátnout, přidáme zeleninu a 50 ml vody. Hrnec přiklopíme a necháme ji 10-15 minut podusit. Zelenina by měla být uvařená al dente.
Těsně před dovaření zeleniny si v pánvi rozehřejeme na mírném ohni 1 lžíci olivového oleje, na kterém opečeme dozlatova z obou stran připravené polentové koláčky. Ihned podáváme s podušenou zeleninou a jemně přelité vývarem ze zeleniny.

Vytisknout

Uvařili jsme 27.12.2015


Komentáře

   odpovědět
Tak další skvělý recept od Vás uvařen, odzkoušen a znovu musím poděkovat za inspiraci. Moc jsme si pochutnali a opět je to něco nového a jiného tak moc příjemné po letech stále se opakujících stejných jídel. Mějte krásný den a ať se vám daří i nadále takhle krásně inspirovat i ostatní k lepším kuchařským výkonům 1 . Vlasta
kublanka odpověděl(a)
Moc vám děkujeme, toto jídlo máme obzvlášť rádi, protože je chuťově zajímavé a vyjímečně to není kalorická bomba :) jsme rádi, že inspirujeme, stejně jako nás inspirují tyto vaše řádky. Mějte se krásně
  Zelenina odpovědět
Dobrý den!

Recept nás vážně zaujal, chceme s dcerou hned zítra zkusit 1
Jakou zeleninu přesně kupujete:)?

Předem díky za odpověď 1
odpověděl(a)
Dobrý den, toto je chlazená směs v Marks and Spencer směs (brokolice, chřest,...už nevím co ještě) stálo to asi 70 Kč za 20 dkg ale pro nás dva to stačilo. Jinak doporučujeme koupit brokolici, zelene fazolky, co vam chutna (zelena zelenina) kdekoliv v zelenine v marketu.
Kdyby cokoliv tak piste ;)