Ingredience
1 střední kuře
1 plechovka piva
2 lžíce medu
3 lžíce olivového oleje
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky mletého kmínu
500 g čerstvé růžičkové kapusty
150 g slaniny
sůl
pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuře důkladně opláchneme pod studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami.
V misce smícháme olivový olej, med, uzenou papriku, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme celé kuře (i uvnitř) a nasadíme ho na keramický stojan na pečení kuřete. Do misky stojanu nalijeme pivo.
V případě, že nemáme keramický stojan na kuře, nasadíme kuře na otevřenou plechovku od piva, ve které jsme ponechali zhruba polovinu jejího obsahu. Plechovku i s kuřetem postavíme do pekáčku nebo na pečící plech.
Pečeme zhruba 1 - 1 ½ hodiny v závislosti na velikosti kuřete – jestliže do prsou píchneme nůž, musí z nich vytékat čistá (nikoliv růžová) tekutina.
Těsně před dopečením můžeme celé kuře ještě potřít medem. Po upečení sundáme kuře ze stojanu, zabalíme ho do alobalu a necháme odpočinout.
Mezitím si připravíme kapustičky, které omyjeme, seřízneme jim košťál a odstraníme nevzhledné horní lístky. Větší misku si naplníme studenou vodou a ledem.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do vroucí vody vsypeme očištěné kapustičky. Vaříme maximálně tři minuty, scedíme a okamžitě je přendáme do připravené mísy s ledovou vodu. Jen tak docílíme toho, že kapustičky zůstanou pěkně zelené a křupavé.
Poté kapustičky scedíme, osušíme papírovými utěrkami a přepůlíme.
Do velké silnostěnné pánve dáme opékat na kostičky nakrájenou slaninu. Pokud máme dostatečně prorostlou slaninu, není potřeba přidávat žádný olej. Počkáme, až se slanina vypeče dozlatova, vyndáme jí děrovanou naběračkou na připravený talíř a na zbylém tuku zprudka orestujeme kapustičky (nejdříve opékáme řeznou stranou dolů). Jakmile jsou zlatohnědé, stáhneme plamen, kapustičky otočíme a necháme dojít. Na závěr k nim přimícháme kostičky opečené slaniny. Dochutíme solí a pepřem.
Podzimní kuře
Jeden z receptů, kdy příloha je důvod samotného vaření. Takže máme růžičkovou kapustu a co k ní? Grilované kuře. Tahle kombinace je snad i dietní. Ale ruku do ohně bych za to nedal.
Uvařili jsme 15.12.2014
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.