Pizza fritta


V době největší krize často vzniknou výborné věci. Ne, nesnažím se zde použít nějakou prázdnou frázi krizových manažerů, ale spíše popsat, jak vznikla tato pizza.
Neapol po ukončení druhé světové války nebyla zrovna Wall street a bída se promítla do všech aspektů života. Samozřejmě nejvíce do kuchyně jednotlivých domácností. Dokonce to ohrozilo i milovanou tradiční pizzu. Avšak tu si Italové vzít nenechali a vymysleli její zjednodušenou verzi bez použití drahých a energeticky náročných pecí na pizzu. Vznikla tzv. pizza fritta - smažená pizza, ale častěji nazývaná jako pizza lidu, či pizza chudých. Doba se změnila a pizza je už dávno ve své klasické podobě zpět, ale pizza fritta z gastronomie Neapole nevymizela a dokonce má státní označení PAT - tradiční italské potravinářské výrobky.
Mimochodem sama pizza fritta se stala jedním z témat filmu s překrásnou začínající herečkou Sophií Lorenovou. Film Zlato Neapole (1954) byl nominován na Zlatou palmu, na hlavní cenu v Cannes a byl jedním z prvních filmů úspěšné italské filmové scény. A jak probíhal prodej této pizzy můžete vidět v krátké ukázce ZDE.
No není Sophie nádherná?

Ingredience (4 pizzy o průměru 28 cm)
Těsto
530 g hladké mouky
½ lžíce cukru krupice
½ lžičky sušeného droždí
½ lžíce olivového oleje
10 g soli
slunečnicový olej na smažení
Náplň
700 ml rajčatové passaty nebo drcených rajčat
4 stroužky česneku – najemno nakrájený
1 lžička chilli vloček
2 lžíce olivového oleje
svazek čerstvé bazalky
2 kusy klasické nebo uzené mozzarelly – na plátky
sůl


Postup
Den předem si ve velké míse smícháme cukr krupici, olivový olej, sušené droždí a 330 ml studené vody. Necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se nám na hladině začne tvořit pěna, přidáme hladkou mouku se solí a vypracujeme hladké a vláčné těsto (8-10 minut). Těsto v míse zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 60 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Poté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme koule a v dostatečných rozestupech je dáme do plastové nádoby dobře vymazané slunečnicovým olejem. Každý kus těsta potřeme slunečnicovým olejem, nádobu zakryjeme potravinářskou fólií nebo víkem a dáme přes noc kynout do lednice. V lednici by nám těsto mělo vydržet 2-3 dny.
Následující den vyndáme těsto z lednice 2 hodiny před pečením pizzy. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. V hrnci si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, na kterém krátce orestujeme 1 lžičku chilli vloček a najemno nakrájený česnek. Jakmile se česnek rozvoní, přilijeme passatu, přidáme 3 stonky čerstvé bazalky a necháme vařit na mírném ohni za občasného míchání do zhoustnutí (20-30 minut). Z uvařené omáčky odstraníme bazalku a podle chuti dosolíme.
Zhruba 30 minut před pečením pizzy si předehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 250 °C. Pokud nemáme pečící kámen, dáme do trouby předehřát plech. Pokud má vaše trouba gril, velmi urychlí dopékání pizzy.
Ve velké pánvi (průměr 28-30 cm) si rozehřejeme na 170 °C vyšší vrstvu slunečnicového oleje (1-2 cm). Pracovní plochu si dostatečně posypeme hladkou moukou a z každého kousku vykynutého těsta vytvarujeme placku o průměru cca 28 cm. Okraje placky necháme silnější, celou plochu těsta propícháme vidličkou.



Pizzu smažíme z obou stran dozlatova (1-2 minuty). Usmaženou pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe plátky uzené mozzarelly, lístky bazalky a jemně zakápneme olivovým olejem.



S pomocí prkénka nebo kartónu přesuneme pizzu na pečící kámen a pečeme (ideálně pod grilem) zhruba 2 minuty. Jakmile se nám mozzarella roztaví, vyndáme pizzu z trouby a ihned podáváme posypané čerstvými lístky bazalky. Stejným způsobem zpracujeme i zbývající kousky těsta.

Vytisknout

Uvařili jsme 9.3.2016


Komentáře

   odpovědět
To je ale pěkný příběh. O smažené pizze jsem slyšela i jiný - totiž že to je prapůvodní podoba pizzy, jak se pekla úplně nejdřív. Nicméně ve svém domácím italském restaurantu určitě vyzkouším. Díky
kublanka odpověděl(a)
těch příběhů bude asi víc, ale tenhle mne doslova dostal ve spojení s tou ukázkou na ytb. děkujeme