Pizza calzone


Calzone je druh pizzy, který pochází z Neapole. V překladu znamená "kalhoty", nebo spíše "nohavice". Když použijeme hodně bujnou fantazii, tak třeba najdeme spojitost kalhot a přeložené pizzy - například kapsa? Zkuste třeba tuto variantu calzone plněnou špenátem a žampióny.

Ingredience
Těsto
500 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
10 g soli
1 lžička sušeného tymiánu
polohrubá mouka na podsypání
karton anebo sázecí lopatka
Náplň
1 plechovka drcených rajčat
3 stroužky česneku
1 sýr scarmoza nakrájený na kostičky
250 g hnědých žampionů
200-300 g čerstvého špenátu
250 g datlových rajčat
olivový olej
bazalka
třtinový cukr
pepř
sůl


Postup
Dva stroužky česneku si nakrájíme nadrobno a zpěníme ho na cca 4 lžících olivového oleje. Přidáme plechovku drcených rajčat, promícháme a vaříme na středním ohni do zhoustnutí. Průběžně mícháme, na závěr přimícháme jemně nasekanou bazalku. Dochutíme solí a třtinovým cukrem. Necháme vychladnout.
Droždí si rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho vlažnou vodou. Mícháme až do úplného rozpuštění. Ve velké míse si smícháme prosátou mouku s tymiánem a solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Pokud bude příliš lepkavé, přisypeme ještě malé množství mouky. Těsto dáme do větší mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-50 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Mezitím si připravíme žampionovou náplň. Na dvou lžících olivového oleje orestujeme žampiony nakrájené na silnější plátky. Jakmile jsou žampiony dozlatova, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce zarestujeme. Vroucí vodou si spaříme listový špenát a prsty z něj vymačkáme maximum vody. Spařený špenát přidáme k žampionům, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladnout.



Vykynuté těsto si vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 4 stejně velké bochánky, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme znovu kynout zhruba 30-50 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
V průběhu kynutí bochánků si předehřejeme troubu i s plechem nebo pečícím kamenem na 250 °C. Troubu předehříváme minimálně 30 minut. Pokud používáme k pečení pečící kámen, prodloužíme dobu předehřívání až na 50 minut.
Vál si posypeme malým množstvím polohrubé mouky, z vykynutého bochánku si vytvarujeme tenkou placku o průměru zhruba 25-30 cm. Placku poklademe směsí žampionů se špenátem, kterou pokapeme 1 lžící rajčatové omáčky. Omáčky nesmíme dávat příliš, protože by se nám calzone rozmočila. Poté přidáme několik přepůlených datlových rajčat a na kostičky nakrájenou scarmozu. Těsto přeložíme na polovinu a vytvoříme kapsu, kterou důkladně uzavřeme.





Karton nebo sázecí lopatku si vysypeme polohrubou moukou, přendáme na ni calzone, kterou přesuneme na rozpálený plech nebo pečící kámen. Pečeme zhruba 7-10 minut do zezlátnutí. Stejným způsobem připravíme zbývající calzone. Calzone plníme náplní bezprostředně před pečením.
Upečené calzone necháme před podáváním chvilku vychladnout, protože náplň je velmi horká. Podáváme se zbylou rajčatovou omáčkou a zeleninovým salátem.





Vytisknout

Uvařili jsme 28.2.2015


Komentáře

   odpovědět
Dnes se mi podařilo ;-) Moc děkuji za recept!
kublanka odpověděl(a)
Není zač! jsme rádi, že se podařilo! 1
   odpovědět
Mám ráda italskou kuchyni a tak jsem neodolala vyzkoušet tento recept. Povedlo se!!! A moc jsme si celá rodina pochutnali. Díky za inspiraci!!!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme! to se krásně čte :-)
  empanadas odpovědět
Jsou moc pekne ...jen se s chuti zakousnout! 3
kublanka odpověděl(a)
1
   odpovědět
Nádhera, určitě se do toho pustím díky 1
kublanka odpověděl(a)
díky, určitě se to musí zkusit! fakt dobrota
   odpovědět
Paráda!
kublanka odpověděl(a)
díky ti :)