Pikantní chléb s jarní cibulkou


Myslím, že je to vždy první říjnová neděle, kdy Blanky rodiště ovládne invaze cibule. Respektive Hořovický cibulový jarmark, který zaplní celé náměstí a přilehlé okolí prodejci cibule, cibulových copů a i různých dobrot z cibule samotné. Samozřejmě nedílnou součástí, je i soutěž o nejlepší cibuli místních zemědělců. Pro ty mladší z vás – zemědělec je to samé co farmář.
Tímto úvodem chci říct, že jsem s cibulí měl šanci ochutnat téměř všechno. A věřte, že tato varianta na chléb s jarní cibulkou a chilli papričkami patří k těm nejlepším. No dobře tlačenka s cibulí je o chlup výš.

Ingredience
400 g hladké mouky + navíc
7 g sušeného droždí
20 g cukru krupice
6 g soli + navíc
1 lžíce medu
35 ml slunečnicového oleje
2 vejce
3 jarní cibulky, najemno nakrájené
sezamový olej
chilli vločky
1 vejce + 1 lžíce vody na potření
sezam
nahrubo mletý černý pepř

Postup
V misce rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru ve 180 ml vlažné vody. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se nám měla začít tvořit pěna.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme zbytek cukru krupice, sůl a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, vejce, med a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90-120 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 30 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme sezamovým olejem (nedotíráme do krajů), posypeme chilli vločkami, najemno nasekanou jarní cibulkou a jemně posolíme. Těsto zarolujeme a spoj těsta důkladně seštípáme.



Válečky těsta umístíme na pracovní plochu vedle sebe spojem dolů a spleteme z nich copánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (30-60 minut).



Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce prošleháme vejce s 1 lžící vody, vykynutý chléb potřeme a posypeme sezamem a nahrubo mletým černým pepřem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (asi 30 minut). Necháme vychladnout.

Vytisknout

Uvařili jsme 5.11.2017


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Pikantní chléb odpovědět
Děkuji za recept, určitě budu péct znovu. Těsto krásně vykynulo a dobře se s ním pracovalo. Náplň jsem upravila, aby chléb mohl jíst i můj dvouletý syn, místo chilli jsem dala čerstvé bylinky a nastrouhaný sýr. Pekla jsem včera a i dnes je chléb měkký a vláčný. Chtěla bych podle tohoto receptu zkusit i vanocku, stačilo by jen přidat více cukru? ..a jistě bez náplně 5
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme za chválu. Ad Vánočka, asi ano... jen bude lehce dietnější (méně tuku je v tomto receptu :)) ale snad to dopadne podle Vašich představ ;)
  Pikantní chléb s jarní odpovědět
Doporučuji vyzkoušet - s těstem se mi hned napoprvé dobře pracovalo, výsledek stojí za to. Příště upeču rovnou z dvojité dávky, tenhle chlebík tak zachutnal, že už na druhý den nezbylo. Pro ty, kterým se (jako mně) nepodaří uplést tak hezký copánek: smotané pruhy jsem dala do vymazané a moukou vysypané formy (tentokrát kulaté) a výsledkem byl vzhledově pěkný bochníček.
kublanka odpověděl(a)
DĚKUJEME MOC! nejlepší doporučení je právě od Vás čtenářů, dík díky díky