Ingredience
400 g hladké mouky + navíc
7 g sušeného droždí
20 g cukru krupice
6 g soli + navíc
1 lžíce medu
35 ml slunečnicového oleje
2 vejce
3 jarní cibulky, najemno nakrájené
sezamový olej
chilli vločky
1 vejce + 1 lžíce vody na potření
sezam
nahrubo mletý černý pepř
Postup
V misce rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru ve 180 ml vlažné vody. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se nám měla začít tvořit pěna.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme zbytek cukru krupice, sůl a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, vejce, med a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (90-120 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme na 3 stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 30 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme sezamovým olejem (nedotíráme do krajů), posypeme chilli vločkami, najemno nasekanou jarní cibulkou a jemně posolíme. Těsto zarolujeme a spoj těsta důkladně seštípáme.
Válečky těsta umístíme na pracovní plochu vedle sebe spojem dolů a spleteme z nich copánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (30-60 minut).
Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce prošleháme vejce s 1 lžící vody, vykynutý chléb potřeme a posypeme sezamem a nahrubo mletým černým pepřem.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (asi 30 minut). Necháme vychladnout.
Pikantní chléb s jarní cibulkou
Myslím, že je to vždy první říjnová neděle, kdy Blanky rodiště ovládne invaze cibule. Respektive Hořovický cibulový jarmark, který zaplní celé náměstí a přilehlé okolí prodejci cibule, cibulových copů a i různých dobrot z cibule samotné. Samozřejmě nedílnou součástí, je i soutěž o nejlepší cibuli místních zemědělců. Pro ty mladší z vás – zemědělec je to samé co farmář.
Tímto úvodem chci říct, že jsem s cibulí měl šanci ochutnat téměř všechno. A věřte, že tato varianta na chléb s jarní cibulkou a chilli papričkami patří k těm nejlepším. No dobře tlačenka s cibulí je o chlup výš.
Uvařili jsme 5.11.2017
Komentáře