Pici pasta
200 g hladké mouky „00“
100 g semoliny + na podsypání
2 lžíce olivového oleje
150-200 ml vlažné vody
špetka soli
Vepřové ragú
400 g mletého vepřového masa (ideálně ta část, kdy kotleta přechází v krkovici)
6 lžic olivového oleje
1 menší cibule – najemno nakrájená
1 řapík celeru – najemno nakrájený
1 středně velká mrkev – nahrubo nastrouhaná
100 ml červeného vína
6 bobkových listů
500 g passaty s kousky rajčat
pepř
sůl
Postup
Vepřové ragú
Ve větší silnostěnné pánvi si rozpálíme 6 lžic olivového oleje, na kterém orestujeme za občasného míchání do změknutí najemno nakrájenou cibuli, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, které restujeme až do odpaření veškeré tekutiny. Podlijeme červeným vínem a necháme vyvařit alkohol. Na závěr přidáme rajčatovou passatu a 6 bobkových listů, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni jemně probublávat následující 2 hodiny. Občas promícháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Pici pasta
Na dřevěném válu si důkladně promícháme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky si uděláme důlek, do kterého přilijeme 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku.
Odpočinuté těsto vyvalíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na 1cm silné proužky.

Nakrájené těsto zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně si odebíráme jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválíme na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Pici pokládáme na vál posypaný semolinou.


Pici vaříme ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich tloušťce) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je scedíme a ihned je přidáme k vepřovému ragú a promícháme. Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.

Komentáře