Pici pasta s vepřovým ragú
Jak jste si jistě všimli, Blanka ráda tvoří domácí těstoviny. Zaregistroval jsem to dokonce i já a to už je co říct. A tak jsem si usmyslel, že to Blance zpříjemním a koupím jí strojek na těstoviny, aby to měla snazší.
Nebudu vám raději říkat jaký strojek, ale jen co ho Blanka rozbalila, tak hned poděkovala za strojek na nudle (paní prodavačka říkala, že z toho může dělat prý cokoliv, pche) a když ho chtěla vyzkoušet, tak jí zůstala klička v ruce a těsto ve strojku.
Od té doby jsem se vrátil k osvědčeným dárkům z tohoto seznamu v náhodném pořadí – kuchařky, parfém, květiny.
A mimochodem, stejně se tyhle toskánské těstoviny dělají pouze ručně, takže Blanka vlastně jede tradičním postupem.
Pici pasta
200 g hladké mouky „00“
100 g semoliny + na podsypání
2 lžíce olivového oleje
150-200 ml vlažné vody
špetka soli
Vepřové ragú
400 g mletého vepřového masa (ideálně ta část, kdy kotleta přechází v krkovici)
6 lžic olivového oleje
1 menší cibule – najemno nakrájená
1 řapík celeru – najemno nakrájený
1 středně velká mrkev – nahrubo nastrouhaná
100 ml červeného vína
6 bobkových listů
500 g passaty s kousky rajčat
pepř
sůl
Postup
Vepřové ragú
Ve větší silnostěnné pánvi si rozpálíme 6 lžic olivového oleje, na kterém orestujeme za občasného míchání do změknutí najemno nakrájenou cibuli, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, které restujeme až do odpaření veškeré tekutiny. Podlijeme červeným vínem a necháme vyvařit alkohol. Na závěr přidáme rajčatovou passatu a 6 bobkových listů, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni jemně probublávat následující 2 hodiny. Občas promícháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Pici pasta
Na dřevěném válu si důkladně promícháme hladkou mouku se semolinou a špetkou soli. Uprostřed mouky si uděláme důlek, do kterého přilijeme 2 lžíce olivového oleje a 150 ml vlažné vody. Nejdříve vidličkou a poté prsty vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho 30 minut odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud naopak příliš lepivé, přidáme hladkou mouku.
Odpočinuté těsto vyvalíme na pomoučeném vále na obdélník o tloušťce 1 cm, který rádýlkem nebo nožem nakrájíme na 1cm silné proužky.
Nakrájené těsto zakryjeme potravinářskou fólií. Postupně si odebíráme jeden proužek těsta za druhým a prsty ho rozválíme na dlouhý váleček o průměru cca 3 mm. Pici pokládáme na vál posypaný semolinou.
Pici vaříme ve velkém množství osolené vody cca 5 minut (závisí to na jejich tloušťce) al dente. Správně uvařené těstoviny vyplavou na hladinu. Poté je scedíme a ihned je přidáme k vepřovému ragú a promícháme. Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.
Komentáře