Pennoni s cuketovou omáčkou a špenátovými kuličkami
Tento recept pochází z dílny Antonia Carluccia a naprosto ukazuje genialitu tohoto Itala. Jeho zaměstnanci ho požádali o vegetariánské jídlo, on kouknul do zásob, našel přebytky cukety a špenátu a bylo hotovo. Přesně proto máme rádi italskou kuchyni. Jednoduchá a výborná zároveň.
Říká se, že když chcete udělat chlapovi radost v kuchyni, tak mu dejte pořádnou flákotu masa. Pokud chcete udělat radost mne, dejte mi plný talíř výborné pasty. A Blanka to ví moc dobře, protože už má jednotlivé těstoviny zařazené – carbonnara když chce něco vyžehlit, aglio olio když mi chce zvednout náladu. A tyhle? Tyhle budou vždy, když se budeme chtít všichni společně sejít u jednoho stolu.
300 g těstovin pennoni nebo penne
Špenátové kuličky
500 g mladého listového špenátu
2 vejce – prošlehaná
1 stroužek česneku – utřený
20 g nastrouhaného parmezánu + na podávání
špetka mletého muškátového oříšku
strouhanka
slunečnicový olej na smažení
sůl
pepř
Cuketová omáčka
2 malé cukety – nastrouhané
2 stroužky česneku – najemno nakrájený
1 červená chilli paprička – najemno nakrájená
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Postup
Čerstvý špenát krátce povaříme ve velkém množství osolené vody. Spařený špenát slijeme a ihned propláchneme studenou vodou. S pomocí rukou vymačkáme ze špenátu maximum vody a nasekáme ho najemno. Nasekaný a vychladlý špenát promícháme v misce s vejci, česnekem, muškátovým oříškem a parmezánem. Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme. Prsty vytvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu, které osmažíme dozlatova v rozpáleném slunečnicovém oleji. Pokud chceme mít kuličky extra křupavé, obalíme je před smažením ve strouhance. Usmažené kuličky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Ve velkém množství osolené vody uvaříme těstoviny al dente (doba závisí na druhu použitých těstovin).
Mezitím co se nám vaří těstoviny, připravíme si cuketovou omáčku. Ve velké pánvi rozpálíme olivový olej a zprudka na něm osmahneme nastrouhanou cuketu s česnekem a chilli papričkou. Jakmile se nám odpaří většina tekutiny, osolíme, opepříme a přimícháme uvařené těstoviny. Pennoni podáváme s usmaženými špenátovými kuličkami a posypané nastrouhaným parmezánem.
Komentáře