Květák
1 menší květák
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce citronové šťávy
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 stroužek česneku
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého římského kmínu
Koriandrová omáčka
400 g bílého jogurtu
10 g čerstvého koriandru
5 g čerstvé máty
5 g hladkolisté petrželky
2 jarní cibulky
1 lžíce citronové šťávy
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu (pouze žlutá část)
černý sezam na podávání
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Květák zbavíme listů (několik mladých listů si ponecháme na později), košťál zarovnáme, nožem ho nařízneme do kříže a květák přendáme do větší misky. Zbytek ingrediencí rozmixujeme dohladka a vzniklou marinádou přelijeme květák v misce.
Ochucený květák přendáme na plech vyložený pečicím papírem (zbylou marinádu si ponecháme) a upečeme ho v předehřáté troubě doměkka. V závislosti na jeho velikosti ho můžeme péct 60-120 minut. V průběhu pečení můžeme květák ještě přetřít zbylou marinádou. Pokud by se květák začal připalovat, dopečeme ho přikrytý alobalem. Zhruba 10 minut před koncem obalíme odložené mladé květákové listy ve zbylé marinádě a přidáme je ke květáku.

V průběhu pečení si připravíme studenou koriandrovou omáčku. Zhruba 100 g jogurtu rozmixujeme s nahrubo nasekaným koriandrem dohladka a v misce vše smícháme se zbylým jogurtem. Přidáme najemno nasekanou mátu, petrželku, část jarní cibulky (zbytek ponecháme na podávání), citronovou šťávu a kůru a dobře promícháme. Podle chuti osolíme, opepříme a až do podávání omáčku uložíme v chladničce.
Upečený květák rozkrájíme na čtvrtky, pokapeme ho připravenou koriandrovou omáčkou a posypeme ho najemno nasekanou jarní cibulkou a černým sezamem. Dozdobíme upečenými květákovými listy a ihned podáváme.

Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.