Celer pečený ve slaném těstě


Kde jsou ty časy, kdy jsem si jako plnohodnotné zeleninové jídlo dokázal představit pouze lečo. A není náhoda, že jsem lečo začal nenávidět dřív, než jsem se ho stihl přejíst. A pak, kde se vzal, tu se vzal, přišel Yotam Ottolenghi. Nevím, jak to dokázal, je to takřka na vědeckou práci, ale pokaždé když listuji jakoukoliv z jeho skvělých kuchařek, tak hrozně slintám. Světe div se, není to po tučné kotletě nebo krvavému steaku, ale je to po pohledu na mrkev, okurku anebo další nevinnou zeleninu. Jako třeba tento celer, který bych bez jeho popostrčení nedal do úst i kdyby mne Blanka prosila.

Ingredience
1 středně velký celer
500 g hladké mouky
200 g kuchyňské soli
4 bílky
150 g uzeného lososa, plátky
citrónová šťáva na podávání
Křenová crème fraîche
100 g crème fraîche
20 g najemno nastrouhaného křenu
Salsa
2 lžíce kaparů, propláchnuté
velká hrst hladkolisté petrželky
1½ lžíce panenského olivového oleje


Postup
Mouku a sůl dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme 4 bílky se 100-150 ml vody a vypracujeme hladké a vláčné těsto (5 minut). Z těsta vytvarujeme placku 2 cm silnou, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme ji 30 minut odpočinout v chladničce.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Celer dobře omyjeme s pomocí kartáčku a osušíme ho papírovými utěrkami. Odpočinuté těsto rozválíme na slabě pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce 1 cm. Do jeho středu položíme připravený celer a celý ho zabalíme do těsta.



Zabalený celer přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě doměkka ( 1½-2 hodiny). Zda je celer dostatečně upečený zjistíme pomocí špejle, která by měla jít zapíchnout do středu celeru velmi zlehka.



Mezitím promícháme crème fraîche s najemno nastrouhaným křenem. Dochutíme solí a pepřem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme uležet v chladničce do podávání.
Kapary a hladkolistou petrželku najemno nasekáme a promícháme s olivovým olejem.
Upečený celer vyndáme z trouby, necháme ho mírně vychladnout a poté ho vyndáme z upečeného těsta. Celer nakrájíme na menší kousky, které rozložíme na servírovací talíř, pokapeme je připravenou salsou, křenovou crème fraîche a mezi to rozložíme plátky uzeného lososa. Na talíři zakápneme citrónovou šťávou a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 13.3.2017


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

dnes upečeno, a opět výtečný recept. Moc děkuji za vaše stránky a vaše skvělé recepty.

Naše babička občas inovuje klasické české recepty, když k nim přiijedeme na návštěvu. No a my doma máme hlášku, kterou známe jen my. Když nám něco moc nechutná, tak říkáme: Tak je to zas něco jinýho. Užíváme doma, v restauraci, na návštěvách. Babička si myslí, že nám chutná, a my víme, že to nebylo to nejlepší ????.

Tak asi tak chutnalo přítelovi mojí dcery - prostě to bylo něco jiného. Mě a dceři chutnalo moc.

Líbilo se mi dobývat se do celeru a čekat, co vykoukne. Jo a při pečení to doma vonělo, jako by se peklo kuře.

Fajn víkend
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, tak to je super! Fotky na instagramu vypadali výborně! Děkujeme (a klobouk dolu před babičkou)
   odpovědět
Chutná to báječne,dekuji za recept 1
kublanka odpověděl(a)
To jsme moc rádi a děkujeme 1
   odpovědět
Návštěvu Esky mohu doporučit a pro další inspiraci posílám odkaz, jak to ti pacholci dělají :): https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/fotopribeh-peceny-celer-z-esky/ . To hnědé máslo pečenému celeru opravdu sluší, aplikovala jsem ho i na váš recept :)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :) někdy tam třeba zajdeme, zatím jsme ale neměli potřebu, tak třeba nás něco nakopne 1
   odpovědět
Můj masožravý muž to nazval "superlahůdkou" a já měla co dělat nesežrat ho samotný ještě před nandáním na talíř. Skoro se přiblížil tomu z Esky. Jsem Yottamův velký fanoušek, ale tenhle recept mi unikl. Znám jen ten z Jerusalema bez těsta, tenhle je však ještě o řád lepší. Takže tisíceré díky za jeho objevení!
kublanka odpověděl(a)
Super! To máme radost.... Yottam nás inspiroval, ale zbytek je trochu tvůrčí řádění :) v Esce jsme nikdy nebyli, tak nemůžeme posoudit, ale jestli tam mají pacholci lepší, tak to někdy musíme ochutnat :))) dělám si legraci, jsme moc rádi, že chutnalo. děkujeme
   odpovědět
To vypadá výborně 1 Brzy zkusím, jen creme fraiche v rámci hubnutí do plavek asi nahradím tvarohem (pokud na sebe dokážu být tak přísná 3 ) Děkujeme!
kublanka odpověděl(a)
Jeden creme fraiche ještě nikoho nezabil, teda neztloustnul :) a sic dnes vysvytlo od rána sluníčko, tak plavky jsou ještě hóóódně daleko 1
   odpovědět
Dobrý den.
Obávám se, že ani v této podobě by manžel celer neochutnal. :(
Představuji si, že vyjí lososa a bude se pídit, co je (po divném předkrmu) k večeři. 1
Ale, jak píše kyselina- nenechte se odradit již druhým šťouralem. Děláte krásnou práci.
P.S.: upečte, prosím, někdy Pražský koláč. Dělám ho ráda, ale Vy ho budete umět "prodat".
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, nebojte, my se odradit nenecháme.... snad :))) a vašeho manžela chápeme, ani jeden nejsme fanoušci celeru, ale takhle nám fakt chutnal. Oběma. Pražský koláč známe, jen já (Kuba) jsem si k němu jako dítě vypracoval trochu nechutenství, protože jsme ho doma měli pomalu každou neděli, ale Blanka ho pořádně třeba nezná, tak jí osloví snad ;)
děkujeme
   odpovědět
Nezlobte se, ale má význam péct celer v těstě? Neudělá stejnou službu alobal? Jediné plus mě napadá, že to celer ochutí solí. Asi každý zná, že se v podobné solné krustě (s hrubozrnnou solí a bez použití mouky) pečou ryby a maso (především kuře), ale tam to má význam hlavně ohledně šťavnatosti (dle mých zkušeností si myslím, že z celeru žádná šťáva neuteče 1 ).
Jinak skvělý web a super recepty. Jen tak dále (nenechte se odradit šťouralem jako jsem já 3 ).
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, nezlobíme se, máte pravdu jedná se o obdobu solné krusty a právě sůl je při pečení zásadní a na rozdíl od pečení v alobalu je pak celer o dost šťavnatější. Nicméně i alobal odvede své, pokud máte výhrady k těstu. Jinak děkujeme a nebojte i negativní kritika je dobrá pro zpětnou vazbu ;) děkujeme moc 1