Ingredience
1 středně velký celer
500 g hladké mouky
200 g kuchyňské soli
4 bílky
150 g uzeného lososa, plátky
citrónová šťáva na podávání
Křenová crème fraîche
100 g crème fraîche
20 g najemno nastrouhaného křenu
Salsa
2 lžíce kaparů, propláchnuté
velká hrst hladkolisté petrželky
1½ lžíce panenského olivového oleje
Postup
Mouku a sůl dáme do mísy a dobře promícháme. Přidáme 4 bílky se 100-150 ml vody a vypracujeme hladké a vláčné těsto (5 minut). Z těsta vytvarujeme placku 2 cm silnou, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme ji 30 minut odpočinout v chladničce.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Celer dobře omyjeme s pomocí kartáčku a osušíme ho papírovými utěrkami. Odpočinuté těsto rozválíme na slabě pomoučené pracovní ploše na placku o tloušťce 1 cm. Do jeho středu položíme připravený celer a celý ho zabalíme do těsta.
Zabalený celer přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě doměkka ( 1½-2 hodiny). Zda je celer dostatečně upečený zjistíme pomocí špejle, která by měla jít zapíchnout do středu celeru velmi zlehka.
Mezitím promícháme crème fraîche s najemno nastrouhaným křenem. Dochutíme solí a pepřem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme uležet v chladničce do podávání.
Kapary a hladkolistou petrželku najemno nasekáme a promícháme s olivovým olejem.
Upečený celer vyndáme z trouby, necháme ho mírně vychladnout a poté ho vyndáme z upečeného těsta. Celer nakrájíme na menší kousky, které rozložíme na servírovací talíř, pokapeme je připravenou salsou, křenovou crème fraîche a mezi to rozložíme plátky uzeného lososa. Na talíři zakápneme citrónovou šťávou a ihned podáváme.
Celer pečený ve slaném těstě
Kde jsou ty časy, kdy jsem si jako plnohodnotné zeleninové jídlo dokázal představit pouze lečo. A není náhoda, že jsem lečo začal nenávidět dřív, než jsem se ho stihl přejíst. A pak, kde se vzal, tu se vzal, přišel Yotam Ottolenghi. Nevím, jak to dokázal, je to takřka na vědeckou práci, ale pokaždé když listuji jakoukoliv z jeho skvělých kuchařek, tak hrozně slintám. Světe div se, není to po tučné kotletě nebo krvavému steaku, ale je to po pohledu na mrkev, okurku anebo další nevinnou zeleninu. Jako třeba tento celer, který bych bez jeho popostrčení nedal do úst i kdyby mne Blanka prosila.
Uvařili jsme 13.3.2017
Komentáře
dnes upečeno, a opět výtečný recept. Moc děkuji za vaše stránky a vaše skvělé recepty.
Naše babička občas inovuje klasické české recepty, když k nim přiijedeme na návštěvu. No a my doma máme hlášku, kterou známe jen my. Když nám něco moc nechutná, tak říkáme: Tak je to zas něco jinýho. Užíváme doma, v restauraci, na návštěvách. Babička si myslí, že nám chutná, a my víme, že to nebylo to nejlepší ????.
Tak asi tak chutnalo přítelovi mojí dcery - prostě to bylo něco jiného. Mě a dceři chutnalo moc.
Líbilo se mi dobývat se do celeru a čekat, co vykoukne. Jo a při pečení to doma vonělo, jako by se peklo kuře.
Fajn víkend
Obávám se, že ani v této podobě by manžel celer neochutnal. :(
Představuji si, že vyjí lososa a bude se pídit, co je (po divném předkrmu) k večeři.
Ale, jak píše kyselina- nenechte se odradit již druhým šťouralem. Děláte krásnou práci.
P.S.: upečte, prosím, někdy Pražský koláč. Dělám ho ráda, ale Vy ho budete umět "prodat".
děkujeme
Jinak skvělý web a super recepty. Jen tak dále (nenechte se odradit šťouralem jako jsem já ).