Pečená mrkev s pestem z mrkvové natě


"Je jaro a všechno kvete
kytky, stromy, keře, mlází
mý srdce radostí tepe
mý oči dojetím slzí"


Chtělo se nám včera zpívat. Dneska nám ale ztuhl úsměv na rtech, stejně jako rtuť v teploměru. Start jara se odkládá na neurčito. Tak alespoň v kuchyni jsme již v jarním módu.

P.S.: trénujte a zpívejte s námi

Ingredience
250 g celozrnného kuskusu
2 svazky menší mrkve s natí
2 lžíce slunečnicového oleje
pepř
sůl
Pesto
3 lžíce piniových oříšků nebo blanšírovaných mandlí
hrst lístků bazalky
2 hrsti mrkvové natě
1 stroužek česneku
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
125 ml olivového oleje
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 190 °C. Mrkev zbavíme natě a dobře je omyjeme pod tekoucí vodou. Nať ponecháme pro přípravu pesta.



Pokud jsou mrkve větší, podélně je rozřízneme. Mrkev dáme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme, pokapeme 2 lžícemi slunečnicového oleje a dobře prsty promícháme. Dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut. V průběhu pečení několikrát promícháme.
Mezitím si připravíme pesto. Piniové oříšky, česnek, hrst bazalky, sůl, 2 hrsti mrkvové natě dáme do mixéru a krátce promixujeme. Poté přidáme olivový olej a parmezán a znovu krátce promixujeme. Místo mixéru lze použít hmoždíř.
Těsně před dopečením mrkve si připravíme kuskus podle návodu na obalu. Připravený kuskus rozdělíme na 4 talíře a poklademe je pečenou mrkví, kterou pokapeme připraveným pestem. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 23.2.2016


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.