Pasta alla Norma


Pokud k Neapoli patří pizza, tak ke Catanii patří „Pasta alla Norma“. Město z východní Sicílie je druhé největší na ostrově a leží na úpatí činné sopky Etny. Možná proto je to recept tak jednoduchý. „Děti rychle nakrájejte lilek, magma je už u sousedů a s hladovým žaludkem nikam neutíkám!“

Ingredience (4-6 porcí)
Pasta
100 g semoliny + na podsypání
300 g hladké mouky typu 00
4 vejce
Omáčka
2 pevné lilky - nakrájené na 1 cm silné kolečka
4 stroužky česneku – nakrájené na plátky
2 sušené chilli papričky – podrcené
800 g konzervovaných drcených rajčat
3 větvičky čerstvého oregana
svazek bazalky, stonky a lístky zvlášť
salátová ricotta, pecorino nebo parmezán na podávání
olivový olej
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup
Pasta
Semolinu s hladkou moukou prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělíme na několik části. S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválíme a nakrájíme těstoviny, které prosypeme semolinou (neslepí se) a stočíme do klubek. Pokud s těstem nepracujeme, musíme ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.

Omáčka
Plátky lilku osolíme, dáme je do cedníku a necháme je 1 hodinu vypotit. Poté lilky osušíme papírovými utěrkami. Ve velké pánvi necháme na mírném ohni rozehřát slabou vrstvu oleje, na kterém osmažíme po částech kolečka lilků s obou stran dozlatova. V případě potřeby přidáme další olej. Osmažené lilky zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Polovinu lilků nasekáme nahrubo.
Jakmile máme všechny lilky osmažené, ponecháme v pánvi cca 1 lžíci oleje (zbytek slijeme), přidáme plátky česneku s rozdrcenými chilli papričkami a restujeme za stálého míchání dozlatova. Přidáme drcená rajčata, větvičky oregana a najemno nasekané stonky bazalky. Osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí (cca 10 minut). Odstraníme větvičky oregana a vmícháme nahrubo nasekané lilky.
Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené al dente (2-4 minuty), scedíme je a ihned je promícháme s připravenou omáčkou. Podáváme s opečenými kolečky lilků, čerstvou bazalkou a posypané rozdrobenou salátovou ricottou nebo nastrouhaným pecorinem/parmezánem.



Vytisknout

Uvařili jsme 29.1.2017


Komentáře

   odpovědět
Pasta alla Norma je jeden z mála receptů, který dělám zpaměti, rozuměj: po třístém opakování jsem si ho zapamatovala. Jediná obměna je ta, že k česneku hned přidám lilky a ty zastříknu červeným vinným octem, nechám trochu odpařit a pak přidávám rajčata a ostatní. Připadá mi, že ocet prohloubí omáčce chuť.
Ale díky za šíření slávy Normy, je hrozně dobrá, i když vypadá tak obyčejně.. 1
kublanka odpověděl(a)
:-) to musíme zkusit, ale obecně Blanka má problém s octem a snaží se mu většinou vyhnout, pro ní je právě zabiják chuti. Tam kde má přidat kyselost je leckdy lepší trocha citronu atd... ale to je věc názoru. Zase tlačenku s cibulí a citronem si představit neumím :-)))))