Ingredience (na 4 porce)
1 kg malých nových brambor
3 lžíce hrubozrnné mořské soli
Omáčka Mojo rojo
1 velká červená silnostěnná paprika
2 stroužky česneku
1 lžička mleté uzené papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
2 lžíce červeného vinného octa
1 – 2 plátky bílého toastového chleba
75 ml extra panenského olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Brambory dobře omyjeme, dáme je do hrnce se širokým dnem (brambory musí být v jedné vrstvě) a zalijeme je vodou tak, aby byly z větší části ponořené. Brambory zasypeme mořskou solí a vše přivedeme zprudka k varu. Poté plamen zmírníme a brambory uvaříme doměkka (asi 25 – 30 minut). Pokud nám v hrnci po uvaření zbyla větší vrstva voda, tak jí většinu slijeme a v hrnci ponecháme pouze takové množství, aby zakrylo dno hrnce. Hrnec i s bramborami a zbytkem vody vrátíme na oheň a za občasného zatřesení hrncem necháme zbylou vodu odpařit. Výsledkem by měly být brambory potažené lehkou solnou krustou.
Poté hrnec i s bramborami stáhneme z ohně, zakryjeme utěrkou a necháme je asi 5 – 10 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme omáčku. Česnek oloupeme, papriku očistíme a zbavíme ji jádřince. Vše pak nakrájíme na kostičky a přendáme do mixéru. Přidáme ocet, uzenou papriku, mletý římský kmín, 1 plátek natrhaného chleba a rozmixujeme na hladké pyré. Poté za stálého mixování přidáváme po malých dávkách olivový olej, aby se vytvořila emulze. Podle potřeby zahustíme dalším chlebem a dochutíme solí a pepřem.
Odpočinuté brambory ihned podáváme s omáčkou mojo rojo.
Brambory z Kanárských ostrovů
Až si budete chtít přivézt nějaký autentický suvenýr z dovolené od moře, tak zapomeňte na zakázané mušličky a všudypřítomné oblázky. Přivezte si slanou vodu! Pak už Vám nic nebude chybět k totálně autentickým bramborám z Tenerife.
A mimochodem samotná omáčka Mojo rojo je fantastická i třeba ke grilování, které teď všude jede v plném proudu.
Uvařili jsme 20.6.2018
Komentáře