5 minutový koláč s olivovým olejem


Když vám přijde do emailu například dotazník spokojenosti, tak je v něm napsáno "chceme jen 5 minut vašeho času na vyplnění". Stejnou logikou po vás chceme pouze pět minut vašeho času na upečení tohoto koláče. No dobře pět minut vaší práce a zbytek zvládne vaše trouba. Výsledkem je krásný, vláčný a především chutný koláč. To je docela dobrý za pět minut času, ne?

Ingredience
150 g krupicového cukru
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry, pouze žlutá část
175 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
120 ml kysaného podmáslí
1 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
165 g hladké mouky
máslo nebo olivový olej na vymazání formy
Na podávání
250 g mascarpone
2 lžíce medu
čerstvé ovoce podle chuti


Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 170 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem a celou formu vymažeme máslem nebo olivovým olejem.
V míse metličkou důkladně promícháme cukr s jedlou sodou, kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, olivový olej, podmáslí, vejce a vanilkový extrakt a metličkou vymícháme dohladka. Do mísy poté prosejeme hladkou moukou a mícháme dohladka. Připravené těsto nalijeme do připravené pečicí formy a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 40 minut (jestliže zapíchneme párátko do středu koláče, musí zůstat po vytažení čisté). Korpus necháme ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Hotový koláč pomocí pruhů pečícího papíru dozdobíme moučkovým cukrem. Podáváme s mascarpone, které vyšleháme s medem, a čerstvým ovocem.



Vytisknout

Uvařili jsme 25.1.2020


Komentáře

  Koblihy St John Bakery odpovědět
Dneska jsem zadėla zmíněné koblihy, ještė jsem je od vás nedělala a masopust se blíži. Jako vždycky čtu všechno na půl oka. A po pár minutách jsem s tím chtěla třísknout z okna. Jak jsem měla vztek, šla jsem si udėlat kafe a při tý příležitosti jsem to dočezla včetně komentářů. Vrátila jsem se k robotu a dodělala jsem tėsto, úplnė na puntík podle návodu a musím říct, že se tėsto jako podle návodu chovalo. Takže díky , že to pro nás takhle blbuvzdorně píšete a nepředpokládáte, že nás něco napadne. Fakt nenapadne, i když jsem vdaná 30 let a denně vařím. Návody píšete parádnė krok za krokem, je to skvělý. Díky a doufám, že si zítra pochutnáme.
  Olivový koláč odpovědět
Dobrota. Předevčírem jsem pekla a ještě dnes poslední kousek čekal na syna k snídani a opravdu nám moc chutnalo. Řadíme mezi oblíbené. A těším se, že vyzkouším i další Vaše recepty. Děkujeme. 1
odpověděl(a)
Zapomněla jsem dodat, že jsem pekla ze špaldové celozrnné mouky a trochu jsem si upravila recept: Třtinový cukr 75g, Olivového oleje 150ml, Mouky 160g, Kefíru 300ml. Ostatního stejné množství. Dá se s tím hrát a přece vzejde krásně nadýchaný a vláčný, za nás top rychlovka 5
odpověděl(a)
Jdu objednat rovnou kuchařku 10
   odpovědět
Dobrý deň,včera som piekla tento kolácik a je vynikajúci.Na vrch som dala mascarpone so šlahačkou a trochou vaječného likéru.Výborny šťavnatý koláčik.O týždeň ho upečiem zas.Vďakaza recept.
kublanka odpověděl(a)
to muselo být výborné! Děkujeme moc
   odpovědět
Výborný koláč, děkuji za skvělý recept!!!! Během třech dnů jsem pekla 2x a brzy budu muset potřetí, zmizel rychlostí blesku ;o)) Podruhé jsem tedy neměla citron (ani kůru v zásobě), použila jsem pomeranč (Babica ;o))))) a také byl moc dobrý...
kublanka odpověděl(a)
Babica nebabica, hlavně že se podařil a chutnal! děkujeme moc
   odpovědět
Včera jsem pekla a i jen tak bez ničeho je moc dobrý! Má jen jednu vadu....musím zdvojit dávku, na manžela nezbylo 2
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1 děkujeme moc