Ingredience
150 g krupicového cukru
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry, pouze žlutá část
175 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
120 ml kysaného podmáslí
1 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu
165 g hladké mouky
máslo nebo olivový olej na vymazání formy
Na podávání
250 g mascarpone
2 lžíce medu
čerstvé ovoce podle chuti
Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 170 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem a celou formu vymažeme máslem nebo olivovým olejem.
V míse metličkou důkladně promícháme cukr s jedlou sodou, kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, olivový olej, podmáslí, vejce a vanilkový extrakt a metličkou vymícháme dohladka. Do mísy poté prosejeme hladkou moukou a mícháme dohladka. Připravené těsto nalijeme do připravené pečicí formy a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 40 minut (jestliže zapíchneme párátko do středu koláče, musí zůstat po vytažení čisté). Korpus necháme ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Hotový koláč pomocí pruhů pečícího papíru dozdobíme moučkovým cukrem. Podáváme s mascarpone, které vyšleháme s medem, a čerstvým ovocem.
5 minutový koláč s olivovým olejem
Když vám přijde do emailu například dotazník spokojenosti, tak je v něm napsáno "chceme jen 5 minut vašeho času na vyplnění". Stejnou logikou po vás chceme pouze pět minut vašeho času na upečení tohoto koláče. No dobře pět minut vaší práce a zbytek zvládne vaše trouba. Výsledkem je krásný, vláčný a především chutný koláč. To je docela dobrý za pět minut času, ne?
Uvařili jsme 25.1.2020
Komentáře