Ingredience
5 vajec
280 g krupicového cukru
135 g extra panenského olivového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
75 g mandlové mouky
220 g hladké mouky
špetka soli
1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
110 g plnotučného mléka
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
jahody na podávání
Postup
Pečicí troubu předehřejeme 160 °C. Bábovkovou formu o objemu cca 3l vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Ve velké míse vyšleháme do pěny vejce s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem, asi 3 minuty. Poté za stálého šlehání přilijeme tenkým praménkem olivový olej.
Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, přidáme mandlovou mouku se solí a dobře promícháme.
Suchou směs poté střádavě s mlékem zapracujeme do vyšlehaných vajec.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě asi 45-50 minut.
Zda je bábovka upečená vyzkoušíme špejlí, která musí být po vytažení z bábovky suchá.
Vytaženou bábovku necháme asi dvě minuty stát ve formě a poté ji vyklopíme na mřížku. Necháme vychladnout a podáváme s nakrájenými jahodami. Můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
forma Nordic Ware Anniversary, zakoupíte například na Denis Henry
Olivová bábovka
Během prázdnin je u nás volný ranní režim. Volný režim znamená, že vás nikdo nebudí, že vám nikdo nepřipravuje snídani a že v podstatě je to na každém z nás. Ale na stole je vždy napečeno, ať je tam bábovka, nebo bublanina nebo další dobroty. Až se to sní, upeče se odpoledne další. A letošní prázdniny jsme začali touto bábovkou. Blanka jí upekla dopoledne a teď, pár hodin po obědě už víme, že nemáme zítra nic k snídani, protože kobylky, rozuměj děti, se na ní vrhly jak na čerstvou úrodu na poli. Tak snad zítra to vyjde na druhý pokus.
Uvařili jsme 6.7.2022
Komentáře
Ten střed jsem vyřízla a stejně jsme ji snědli :-)