Lívance z New Yorku


Jsou všeobecně známé dny, jako například Nový rok, Štědrý den, Svatý Martin nebo třeba mé narozeniny. Poté jsou dny, které se pamatují značně hůře, či dokonce často zapomínají – narozeniny příbuzných, svátek Blanky, První máj, apod. A pak existují významné dny, které si nelze vůbec zapamatovat, Mezinárodní den vegetariánů (1.10.), Mezinárodní den kuchařů (20.10.), Svátek vody (23.3.), výročí naší svatby (29.8.), Blanky narozeniny (28.8.) nebo třeba Porcinkule (2.8.), to vlastně pořádně ani nevím, co znamená. No a teď tu máme další den – „Pancake day“. Do jaké kategorie se zařadí, záleží pouze na Blance.

Ingredience (4 porce)
150 ml kysaného podmáslí
3 vejce velikosti L
175 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička cukru krupice
¼ lžičky soli
slunečnicový olej na smažení
12 tenkých plátků slaniny
4 vejce na volská oka
javorový sirup a máslo na podávání
pažitka na podávání


Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plátky slaniny rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme druhou vrstvou pečicího papíru a zatížíme druhým (ideálně stejně velkým) plechem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-15 minut). Upečenou slaninu zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Mezitím ve větší misce pošleháme kysané podmáslí se třemi vejci. Přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí a rychle vyšleháme hladké těstíčko.
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na mírném ohni zhruba 1 lžičku slunečnicového oleje a vlijeme větší lžíci lívancového těstíčka. Smažíme z obou stran dozlatova. Lívance uchováváme zakryté čistou látkovou utěrkou. Jakmile máme všechny lívance dosmažené, připravíme volská oka, která jemně osolíme a posypeme najemno nasekanou pažitkou.
Teplé lívance ihned podáváme s kostičkou másla, volským okem a křupavou slaninou. Těsně před podávání přelijeme javorovým sirupem.



Vytisknout

Uvařili jsme 27.2.2017


Komentáře

   odpovědět
Vyzkouseno,snedeno,pochvaleno 1 mnam!
kublanka odpověděl(a)
A my moc děkujeme! 1