Vietnamské Nem Lui se salátem z mladého pak choi


Griluji, griluješ, griluje, grilujeme, grilujete, grilují, aneb sezóna začala.
Takřka přes silnici máme malou vietnamskou tržnici. Malešickou An Đông, kde můžete nakoupit spoustu asijských specialit. Není to tak obrovské jako tržnice Sapa, je to pár uliček a náš jeden oblíbený obchod. Vždy tam koupíme něco, co vypadá pěkně, ale nemáme pořádně páru co to je. Ani domluva s prodejcem není nejsnazší, pomocí rukou, nohou a úsměvu si maximálně dokážeme popřát hezký den a zeptat se jaké bude počasí.
Tentokrát jsme koupili větší než malé množství citrónové trávy a nevěděli co s takovým množstvím uvařit. Nakonec jsme objevili tento recept, rozpálili gril a výsledek máte níže.

Ingredience
Nem lui
300 g vepřového mletého masa
200 g hovězího mletého masa
2 lžičky medu
3 stroužky česneku
1 cm kořene zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
10 stonků citrónové trávy
Omáčka
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky rýžového vína
1/2 lžíce nasekané jarní cibulky
1 nasekaná chilli paprička bird´s eye chilli
Salát
4 hlávky mladého pak choi
1 červené sladké jablko
50 g blanšírovaných mandlí
houby enoki
1 paprička bird´s eye chilli
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 cm kořene zázvoru
sůl


Postup
Salát z pak choi
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zázvor spolu s olivovým olejem a citrónovou šťávou dáme do salátové mísy a vše promícháme. Jablko zbavíme jadřince, nakrájíme ho na tenké plátky a ihned ho přidáme do salátové mísy, kde ho důkladně promícháme s dresinkem. Zabráníme tak zhnědnutí jablka. Pak choi zbavíme spodní části, nakrájíme ho na tenké nudličky a přidáme ho k jablkům. Přisypeme nahrubo nasekané mandle a s pomocí rukou vše jemně promícháme. Podle chuti osolíme. Na závěr přidáme houby enoki a najemno nasekanou chilli papričku.



Nem lui
Zázvor oloupeme a spolu s česnekem ho nastrouháme na jemném struhadle. Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, nasekaný koriandr, med, rybí omáčku, sójovou omáčku a vše důkladně prsty promícháme. Maso rozdělíme na 10 stejně velkých částí. Stonky citrónové trávy ve spodní třetině na pár místech propícháme nožem a s pomocí jemně navlhčených rukou je obalíme ochuceným mletým masem.



Maso grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu dozlatova. Všechny ingredience na omáčku smícháme.
Ihned podáváme spolu se salátem a připravenou omáčkou.





Vytisknout

Uvařili jsme 9.5.2015


Komentáře

   odpovědět
Můžu se zeptat, kde kupujete enoki? V Brně bohužel neexistují a já je miluju7
kublanka odpověděl(a)
No my je koupili u nás u vietnamců, máme takovou malou tržnici kousek autem od domova. Ale myslím si, že je mají i v Makru. Jinak nevím no.Brno bohužel neznáme.
  Makro odpovědět
Jinak citron trava he bezne v makru
kublanka odpověděl(a)
jj to je pravda, ale ne každý se tam může dostat, my máme třeba půjčenou kartičku od souseda :)
  hodne inspirujici odpovědět
Zajimave jako vzdy.tyto variace delavam casto ale travu jsem na to jeste nepouzil. Jinak cokoliv kde se da koriandr musi but super
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, je to fakt dobrota :)
   odpovědět
V pondělí mi přijde nový gril, tak špízky hned vyzkouším... snad seženu citronovou trávu :-) díky za tip! S.
kublanka odpověděl(a)
Super, kdyžtak mi máme ještě asi 20 kusů v lednici, zdarma přenecháme :) jen nevím jak doprava (mimochodem mají v Marks and Spencer, ale 2 stonky za 39,- Kč, ve Vietnamské tržnici mají nejméně 10 kusů za stejnou cenu :))