Vietnamské Nem Lui se salátem z mladého pak choi
Griluji, griluješ, griluje, grilujeme, grilujete, grilují, aneb sezóna začala.
Takřka přes silnici máme malou vietnamskou tržnici. Malešickou An Đông, kde můžete nakoupit spoustu asijských specialit. Není to tak obrovské jako tržnice Sapa, je to pár uliček a náš jeden oblíbený obchod. Vždy tam koupíme něco, co vypadá pěkně, ale nemáme pořádně páru co to je. Ani domluva s prodejcem není nejsnazší, pomocí rukou, nohou a úsměvu si maximálně dokážeme popřát hezký den a zeptat se jaké bude počasí.
Tentokrát jsme koupili větší než malé množství citrónové trávy a nevěděli co s takovým množstvím uvařit. Nakonec jsme objevili tento recept, rozpálili gril a výsledek máte níže.
Nem lui
300 g vepřového mletého masa
200 g hovězího mletého masa
2 lžičky medu
3 stroužky česneku
1 cm kořene zázvoru
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
10 stonků citrónové trávy
Omáčka
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky rýžového vína
1/2 lžíce nasekané jarní cibulky
1 nasekaná chilli paprička bird´s eye chilli
Salát
4 hlávky mladého pak choi
1 červené sladké jablko
50 g blanšírovaných mandlí
houby enoki
1 paprička bird´s eye chilli
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 cm kořene zázvoru
sůl
Postup
Salát z pak choi
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zázvor spolu s olivovým olejem a citrónovou šťávou dáme do salátové mísy a vše promícháme. Jablko zbavíme jadřince, nakrájíme ho na tenké plátky a ihned ho přidáme do salátové mísy, kde ho důkladně promícháme s dresinkem. Zabráníme tak zhnědnutí jablka. Pak choi zbavíme spodní části, nakrájíme ho na tenké nudličky a přidáme ho k jablkům. Přisypeme nahrubo nasekané mandle a s pomocí rukou vše jemně promícháme. Podle chuti osolíme. Na závěr přidáme houby enoki a najemno nasekanou chilli papričku.
Nem lui
Zázvor oloupeme a spolu s česnekem ho nastrouháme na jemném struhadle. Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, nasekaný koriandr, med, rybí omáčku, sójovou omáčku a vše důkladně prsty promícháme. Maso rozdělíme na 10 stejně velkých částí. Stonky citrónové trávy ve spodní třetině na pár místech propícháme nožem a s pomocí jemně navlhčených rukou je obalíme ochuceným mletým masem.
Maso grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu dozlatova. Všechny ingredience na omáčku smícháme.
Ihned podáváme spolu se salátem a připravenou omáčkou.
Komentáře