Nakládaná kotleta s petrželkovými bramborami
Jsem ten poslední, kdo by potřeboval mít na stole flákotu masa, aby považoval jídlo za kompletní. Přesto dokážu ocenit šťavnaté maso nebo třeba pořádný krvavý steak. Chtěl bych se rozplývat nad tím, jak Blanka dokázala připravit tuhle kotletu. Jindy sušší vepřové maso rozehrává harmonii chutí na jazyku a to jen díky tomu, že den předem Blanka využila hromadu ledu a pár minut k přípravě. Jenže hlavní hvězdou tohoto receptu jsou brambory. Petrželkové brambory mne doslova vystřelili z bot a v kombinaci s vepřovou kotletou jsem zažil stav, kdy jsem se musel štípnout, jestli třeba nesním. Tento oběd byl tak výborný, že si se mnou Blanka mohla dělat co chce, třeba mne naložit do auta a jet se mnou vybírat dětem zimní boty nebo nakupovat cokoliv jiného, co nenávidím.
Nakládaná kotleta
4 silné plátky vepřové kotlety s kostí (3-5 cm)
280 g soli
240 g cukru krupice
1 l vody
2 lžičky celého jalovce
1 lžička celého černého pepře
2 celé hlavičky česneku (přepůlené) + 4 neoloupané stroužky
4 větvičky tymiánu
4 lžíce slunečnicového oleje
6 lžic másla
2 ½ l kostek ledu
Petrželkové brambory
1 kg malých brambor typu A
velká hrst hladkolisté petrželky
60 ml + 1 lžíce opražených slunečnicových semínek
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
1 stroužek česneku
1 citrón
cca 60 ml olivového oleje
pepř
sůl
Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 1 l vody. Přidáme sůl, cukr krupici, jalovec, černý pepř, přepůlené hlavy česneku a 2 větvičky tymiánu. Jakmile se sůl a cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně a přelijeme nálev do mísy s ledem. Za stálého míchání necháme led zcela rozpustit. Do nálevu přidáme kotlety s kostí, mísu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 8-12 hodin odležet v lednici.
Troubu si předehřejeme na 230 °C. Naložené kotlety vyndáme z nálevu a dobře je osušíme papírovou utěrkou. Ve velké silnostěnné pánvi (vhodné do trouby) si rozehřejeme na mírném ohni slunečnicový olej a vložíme kotlety. Jakmile kotlety začnou hnědnout (3-4 minuty), kotlety obrátíme a opečeme je i z druhé strany do světle hnědé barvy. Poté kotlety otáčíme po zhruba 2 minutách až získáme z obou stran zlatavě hnědou barvu. Kotlety i s pánví dáme dopéct do předehřáté trouby (14-15 minut), kde je rovněž průběžně otáčíme.
Opečené kotlety vyndáme z pánve a olej opatrně slijeme. Pánev znovu rozehřejeme na mírném ohni, přidáme máslo, neoloupané stroužky česneku, zbylé větvičky tymiánu a opečené kotlety, které ihned začneme přelévat rozpuštěným máslem. Vaříme až do okamžiku, kdy máslo začne vonět po oříšcích (2-3 minuty). Kotlety zabalíme do alobalu a necháme je před podáváním 10-15 minut odpočinout. Podáváme s petrželkovými bramborami.
Petrželkové brambory
Brambory důkladně vyčistíme kartáčkem a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Mezitím v mixéru rozmixujeme dohladka 60 ml opražených slunečnicových semínek, velkou hrst hladkolisté petrželky, česnek, parmezán a najemno nastrouhanou kůru z citrónu (pouze žlutá část). Poté přilijeme 60 ml olivového oleje a znovu krátce promixujeme. Pokud je pesto příliš suché, přidáme 1-2 lžíce olivového oleje a znovu promixujeme. Dochutíme citrónovou šťávou z cca ½ citrónu, solí a pepřem.
Uvařené brambory slijeme, přepůlíme, promícháme je s připraveným pestem, posypeme zbylými slunečnicovými semínky a ihned podáváme.
Komentáře
Omlouvám se. Jinak Vás obdivuji a nevím proč jste teď měli tak dlouho prodlevu
jinak neprispavali jsme protoze jsme ted byli v jednom fofru - prvni trida, skolka, nemoci, fotbaly, krouzky, atd :) ale snad uz si to sedlo ;)