Těsto
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)
5 g soli
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
80 g cukru krupice
175 ml vlažného plnotučného mléka
42 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
Tvarohová náplň
250 měkkého tvarohu (v papíru)
20 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
2 žloutky
20 g změklého másla
špetka soli
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
25 g prosátého cukru moučka
1 ½ lžíce tuzemského rumu
Drobenka
125 g másla
125 g polohrubé mouky
125 g cukru krupice
Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, přidáme nastrouhanou kůru z 1 citrónu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme. K mouce přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme do mouky tak, aby nám v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.
V menší misce si smícháme vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a cukrem krupice. Jakmile se nám na hladině začne tvořit pěna (cca 10 minut), přilijeme drožďovou směs spolu se žloutky k sypké směsi a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40-60 minut).
Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si tvarohovou náplň. V misce si utřeme změklé máslo s cukrem krupice, vanilkovým cukrem, špetkou soli a oběma žloutky. Poté ke směsi přidáme kostku tvarohu a důkladně promícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělíme na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dáme tvarohovou náplň, kterou zabalíme do těsta a vyválíme kuličku, kterou položíme na plech vyložený pečícím papírem v dostatečných rozestupech spojem dolů.


Vyválené kuličky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30-40 minut).
Troubu si předehřejeme na 170 °C. V průběhu kynutí si připravíme drobenku a povidlovou náplň. V misce si smícháme švestková povidla s rumem a prosátým cukrem moučka. Drobenku si připravíme z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promneme, až získáme sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidáme navíc 1-2 lžíce polohrubé mouky.
V misce si prošleháme vejce s 1 lžící plnotučného mléka a směsí potřeme vykynuté koláče. Povidlovou náplní naplníme cukrářský sáček s ostrou špičkou, kterou každý koláč zhora propíchneme a trochu povidlové náplně vtlačíme dovnitř.

Koláče na závěr posypeme připravenou drobenkou a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (15-20 minut).

Upečené koláče necháme vychladnout na mřížce.




Komentáře
dnes jsem zkusila váš recept na moravské koláče, ale těsto bylo hodně hutné...
A koukám , že všude mají na toto množství mouky kolem 240ml mléka, tak nevím.
Ale bramborové bulky na hamburger jsou super. Díky
https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
Zajímalo by mě z jaké části Moravy máte recept?
Pocházím ze Slovácka a ty pravé vlčnovské kolečky se nenapuchuji. Potírají se z vrchu povidli.
Děkuji za odpověď.
Určitět vašeho blogu vyzkouším nějaké lákavé recepty ☺
jednou o tom napíšeme knížku, protože je to hrozně zajímavé jak se to liší :)
díky moc
K
Veeeelmi žravé.
P.S. Vypadají báječně!
Tak ještě jednou děkujeme
Stejně tak doporučuju famózní Patenty nebo báleše. Ať už populárně nasladko (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/206562221900017/1137-recepty/?recept=119) nebo ještě zajímavěji naslano s fazolovou polévkou jak je dělávala právě babička...
Ať už tak nebo tak - velké díky za tento váš blog, protože nejen vynikající food-styling, ale především poctivý přístup k vaření je prostě něco, co nejde neocenit.
Vaření s Vámi je radost, v pátek jsem pro návštěvu pekla tyto koláče, které ostatní dobroty odsunuly do pozadí. Už se těším na další dávku nových receptů.
Jinak supr, fandíme!