Moravské koláče


Mám rád to popichování Čechy versus Morava a ještě raději mám tu část Praha versus zbytek světa, dejme tomu Brno. Moc dobře vím, že Morava není pouze špatný mobilní signál, nahánění Pražáků do sklípků na víno „pro Pražáky“, pole, kroje, Matěj Hollan a v neposlední řadě rozhovory u bazénků.
Morava nás ale obohacuje i o výbornou gastronomii, světová vína, umělce z HaDivadla a další skvělé věci. Pouze je musíme objevit. No a jednou z těchto objevených dobrot můžou být i tyto moravské koláče. Myslím, že nejeden Pražák ocení tuhle dobrotu a dá nám za pravdu, že alespoň jednou za život by měl vyrazit třeba do Krna. Vízum vyřizuje Odbor naplavenin v Hlavním městě Praha.

Ingredience
Těsto
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)
5 g soli
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
80 g cukru krupice
175 ml vlažného plnotučného mléka
42 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
Tvarohová náplň
250 měkkého tvarohu (v papíru)
20 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
2 žloutky
20 g změklého másla
špetka soli
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
25 g prosátého cukru moučka
1 ½ lžíce tuzemského rumu
Drobenka
125 g másla
125 g polohrubé mouky
125 g cukru krupice

Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku, přidáme nastrouhanou kůru z 1 citrónu, sůl, vanilkový cukr a vše důkladně promícháme. K mouce přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme do mouky tak, aby nám v mouce nezůstal žádný větší kousek másla.
V menší misce si smícháme vlažné plnotučné mléko s rozdrobenou kostkou droždí a cukrem krupice. Jakmile se nám na hladině začne tvořit pěna (cca 10 minut), přilijeme drožďovou směs spolu se žloutky k sypké směsi a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by nemělo být příliš lepivé. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení jeho objemu (40-60 minut).
Mezitím co nám kyne těsto, připravíme si tvarohovou náplň. V misce si utřeme změklé máslo s cukrem krupice, vanilkovým cukrem, špetkou soli a oběma žloutky. Poté ke směsi přidáme kostku tvarohu a důkladně promícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme ho na čtverec o tloušťce 4 mm. Placku rádýlkem rozdělíme na 16 stejně velkých čtverečků. Do středu každého čtverečku dáme tvarohovou náplň, kterou zabalíme do těsta a vyválíme kuličku, kterou položíme na plech vyložený pečícím papírem v dostatečných rozestupech spojem dolů.





Vyválené kuličky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (30-40 minut).
Troubu si předehřejeme na 170 °C. V průběhu kynutí si připravíme drobenku a povidlovou náplň. V misce si smícháme švestková povidla s rumem a prosátým cukrem moučka. Drobenku si připravíme z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promneme, až získáme sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidáme navíc 1-2 lžíce polohrubé mouky.
V misce si prošleháme vejce s 1 lžící plnotučného mléka a směsí potřeme vykynuté koláče. Povidlovou náplní naplníme cukrářský sáček s ostrou špičkou, kterou každý koláč zhora propíchneme a trochu povidlové náplně vtlačíme dovnitř.



Koláče na závěr posypeme připravenou drobenkou a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (15-20 minut).



Upečené koláče necháme vychladnout na mřížce.







Vytisknout

Uvařili jsme 8.6.2015


Komentáře

  "Moravské" kolečky odpovědět
Dobrý den,
Zajímalo by mě z jaké části Moravy máte recept?
Pocházím ze Slovácka a ty pravé vlčnovské kolečky se nenapuchuji. Potírají se z vrchu povidli.
Děkuji za odpověď.
Určitět vašeho blogu vyzkouším nějaké lákavé recepty ☺
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tento recept Blanka zná od příbuzných z Kopřivnice. Ty jsou na ně hrdý, ale už jsme s hrůzou zjistili, že vesnice od vesnice, město od města, mají různé úpravy :)
jednou o tom napíšeme knížku, protože je to hrozně zajímavé jak se to liší :)

díky moc
K
   odpovědět
Pagáčky. Jenom my těsto třikrát překládáme.
Veeeelmi žravé.
kublanka odpověděl(a)
To teda je!!! :)))))
   odpovědět
Kolik se prosím z jedné dávky udělá koláčků? Dík za info :-)
P.S. Vypadají báječně!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, že se líbí. A z tohoto množství se udělalo 16 koláčků. 1
   odpovědět
Také jsem neodolala a musela vyzkoušet ;-) Do povidel jsem přidala trochu skořice a navrch pár mandliček - jako to dělávala moje babička. Naprosto bezkonkurenční recept a super popsaný postup, o fotkách nemluvě! Jste supeeer :-)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme děkujeme. Já mám také rád skořici a především v sladkém pečení, ale Blanka z ní má migrénu, takže jí zase tolik nepoužívá. A přitom jí chutná.
Tak ještě jednou děkujeme 1
   odpovědět
Z čeho čerpám? No, jednak jsem na Slovácku vyrůstal a pak taky udržuju "památku" na svou babičku, která byla výtečná kuchařka. 1 A hlavně mám rád tradiční receptury pro přípravu kvalitních jídel a snažím se je využívat. Kupříkladu minulý týden jsem tvořil jednu z legend tradiční slovácké kuchyně, které se říkalo Metyja (či Netyja). Je to fantastická záležitost, kterou s s nadsázkou označuju jako slovácké tiramisu :). http://www.toprecepty.cz/recept/34588-metyja/
Stejně tak doporučuju famózní Patenty nebo báleše. Ať už populárně nasladko (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/206562221900017/1137-recepty/?recept=119) nebo ještě zajímavěji naslano s fazolovou polévkou jak je dělávala právě babička...
kublanka odpověděl(a)
díky moc za inspiraci, člověk má pocit, že v našich krajinách se nejedlo, ve srovnání s tímhle :)
   odpovědět
Právě ty drobné rozdíly jsou zábavné, jak by řekl Vincenc Vega. :) Na Slovácku tahle dobrota patří neodmyslitelně k svatbám, případně oslavám kulatin. Nebo možná spíš patřila, protože dnes už je interpretace "užitečnosti" vdolečků/pagáčků (pozor, právě ta zdrobnělina je podstatná) přece jen širší. Každopádně za jakousi Mekku v této oblasti je uznáván Vlčnov a jejich Vlčnovské vdolečky jsou považovány za etalon. Navíc tato oblast (Vlčnov, Hluk, etc) doplňuje zážitek o fantastické makové a ořechové varianty, které stojí za to prozkoumat.
Ať už tak nebo tak - velké díky za tento váš blog, protože nejen vynikající food-styling, ale především poctivý přístup k vaření je prostě něco, co nejde neocenit.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, to zase budeme chytřejší. Z čeho takhle čerpáte? Hrozně zajímavé informace, dokonce by mě zajímali i další a další recepty a jejich historické pozadí nebo krajové. Tak děkujeme moc a ještě jeden velký dík za podporu. K.
   odpovědět
Krásná práce... Jinak u nás na Slovácku se jim říká Vdolečky nebo Pagáčky. :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme. Pagáče jsme už slyšeli. Vdolečky v Čechách jsou zase něco úplně jiného. Je to sranda, žijeme pomalu na kilometru čtverečním od Prahy po Brno a co centimetr to rozdíl :)
   odpovědět
Vaše stránky jsem objevila nedávno, musím říct, že takhle svěží, inspirující recepty, které lákají nejen z fotek, ale i následně chuťově na talíři jsem dlouho nikde neviděla.
Vaření s Vámi je radost, v pátek jsem pro návštěvu pekla tyto koláče, které ostatní dobroty odsunuly do pozadí. Už se těším na další dávku nových receptů.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Hanko, moc děkujeme za Váš komentář. Určitě není klišé, když Vám napíšu, že takovéto komentáře jsou pro nás největší hnací silou. A potom hladové krky obou synů (a můj teda) 1 Díky moc Kuba (a Blanka)
  Vajíčka! odpovědět
Kubo! Nechybí vám v postupu žloutky? V ingrediencích je máte, ale v postupu se vypařily. Přišlo nám to divné a máma z Moravy říkala, "no jistěže!". Tak jsme je vmíchávali do skoro vykynutého těsta, ale povedlo se. Bochte velké jak talíře.
Jinak supr, fandíme!
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, moc se omlouváme, ale skutečně nám v postupu vypadly. Už je vše opraveno. Děkujeme moc za upozornění a ještě jednou se moc omlouváme.
   odpovědět
Já vás prostě miluju. Spravedlivě - oba stejným dílem. Úvodník jako obvykle parádní, ale ty fotky! Nemůžu se vynadívat. Sjíždím je tady poněkolikáté za sebou - seshora dolů a pak zase zpátky zezdola nahoru.
kublanka odpověděl(a)
Vy jste zlatá :-) zatímco já ten úvodník potím nekonečnou dobu, tak Blanka ty fotky střílí zlehka jak motýl... takže má šup šup hotovou, navařeno, napsaný celý recept hodinu po snězení a pak přichází moje peklo :))