Monkey bread


Dát anglický název receptu na blog si žádá vysvětlení. A věřte mi, že jsem se snažil zjistit o tomto dezertu vše, co se kde napsalo. Jsem schopný dedukce i indukce, můj mozek je velmi analyticky založený, ale i přes záplavu volně dostupných textů jsem vlastně neobjevil jednoznačnou odpověď, proč se tento pokrm takto jmenuje. Nicméně jsem při svém bádání přišel na několik teorií, které jsem postupně zavrhl. Přesto jedna mi stále vrtala v hlavě a bylo nutné ji ověřit empirickou metodou.
Když byl Monkey bread upečený, nepozorovaně ho Blanka umístila uprostřed jídelního stolu a čekala. První opice se přiblížila a očuchala. Zvídavě se zeptala, co to je. Ano naše domácí opičky už umí jakžtakž mluvit. Za chvilku se počet opic zdvojnásobil a hledali mezi sebou dobrovolníka kdo první ochutná. Pak už si moc nepamatuji celý průběh, ale jak utrhlo svoji kuličku první dítě, pardon opice, tak druhá opice následovala a během pár minut byla polovina Monkey bread v háji. Teda přesněji v žaludku Adama a Matyáše.
Toto pozorování nám bylo jasným důkazem jména tohoto dezertu.

Ingredience
Těsto
500 g hladké mouky
300 g vlažného plnotučného mléka
75 g cukru krupice
5 g soli
50 g změklého másla
25 g čerstvého droždí
1 vejce
200 g javorového sirupu
Na obalení
250 g třtinového cukru demerara
1 lžíce mleté skořice
200 g másla – rozpuštěné


Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí a necháme odpočinout při pokojové teplotě zhruba 10 minut. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile se nám na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce už nemáme žádné kousky másla, přidáme k mouce vajíčko a za postupného přilévání mléka vypracujeme vláčné těsto (5-10 minut), které může být velmi lepivé. Jakmile se těsto při hnětení začne oddělovat od stran mísy, vyklopíme ho na lehce pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, vrátíme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 - 90 minut).
Velkou bábovkovou formu vymažeme máslem. Třtinový cukr dáme spolu se skořicí do misky a dobře promícháme. Do druhé misky dáme rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopíme ne lehce pomoučněnou pracovní plochu, prohněteme ho a rozdělíme ho na 35-40 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme kuličku, kterou obalíme v rozpuštěném másle a poté ve směsi třtinového cukru a mleté skořice. Obalené kuličky vrstvíme do vymazané bábovkové formy.



Jakmile naplníme ¾ formy, zakryjeme formu potravinářskou fólií.



Případnými zbylými kuličkami těsta můžeme naplnit vymazané muffinové formy a upéct si mini-monkey bread.
Necháme kynout při pokojové teplotě (cca 45 minut). Mezitím si troubu předehřejeme na 180 °C. Jakmile monkey bread dokyne do výšky naší formy, dáme ho péct do předehřáté trouby na 25-30 minut.



Okamžitě po dopečení ho ještě ve formě polijeme polovinou javorového sirupu. Po 2 minutách ho vyklopíme na servírovací talíř a polijeme ho zbytkem javorového sirupu. Monkey bread nesmíme ponechat ve formě déle, protože by se nám k ní přilepil.
Nejlépe chutná ještě teplý s černým čajem.





Vytisknout

Uvařili jsme 16.3.2016


Komentáře

  Drozdi odpovědět
Mohu prosim pouzit susene drozdi? A kolik? Dekuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zhruba tak 7-10g sušeného droždí (saf instant používáme my, u DrOetkera úplně nevíme,ale bude to asi podobné)
  ???? odpovědět
Neviem kde som urobila chybu, ale niekde ano, ako čítam ostatné reakcie ????... Ja som môj výtvor musela vyhodiť do koša - vznikla z toho jedna blatová hmota, z cesta ktoré nacuclo tú kopu masla... Ktorého je asi príliš veľa...
Ale určite to vyskúšam znovu ????
kublanka odpověděl(a)
do másla se to pouze namáčí, neleje se tam celé ;) takže nějaké máslo vám určitě zbude
  Boží! odpovědět
Bože! Tohle je nebe v puse ????
A nepokazila jsem to , což je co říct!
Sladké, lehké a vynikající ???? V týdnu se chystám na vaše loupáčky a jestli to bude taková pecka jako Monkey bread, tak nebudu péct nic jiného
Mooooc děkuji ????
kublanka odpověděl(a)
2 1 1 1 skvělé děkujeme moc 1 1 1 1
  Opici babovka odpovědět
Dalsi vynikajici recetp! Dekuji
Jen nemam babovkovou formu a pri peceni mi z otviraci babovkovove formy vytekl “karamel”, takze trosku smradek.
Je to hrisne sladky :)
Uplne se bojim listovat vasim webem, Jinak nevylezu z kuchyne :D
kublanka odpověděl(a)
Jééé děkujeme a nebojte, máme i "zdravější" recepty :) ale tohle je fakt bomba sladká... :)
   odpovědět
Další skvělý recept. Díky za něj.

Vařila jsem ještě jedno jídlo a linka nejde vidět, jen hromady nádobí. A ve dřezu si ani nenatočím vodu :-). Ale vyplatilo se. Obojí super.

Píšu a opakuji se stále dokola, dokonalé, výtečné. Sirup jsem nalila hutně, chutná skvěle. Javorový sirup miluji.

Miluji vaše recepty ! 5 5 5
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tenhle recept je u nás jeden z top. Nejen děti, ale i my s Blankou se po něm můžeme utlouct :)
  Mňamka! odpovědět
Díky za úžasný recept! Už mám na opičí chleba zaděláno potřetí během 2 měsíců a všem moc chutná :) díky vám jsem překonala strach z kynutých těst! Ještě pokořit ten váš vyhlášený toustový chleba a možná i ten kváskový :))
Díky za váš blog, mám ho moc ráda!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Jsme rádi, že pomáháme překonávat fobie :-)))) díky moc
  bomba odpovědět
A už je v troubě - voní to náramně. Ale udělat stejné kuličky byl úkol zhola nemožný, když těsto furt rostlo pod rukama. A ten binec na lince - ještě že je manželka pryč :) Doufám, že dojde k hotovému, až bude uklizeno. Jinak jsem na obalování použil hnědé máslo, co mi zůstalo z míchaných vajíček a myslím, že to tomu jen prospělo. Ať žijou kalorie!
kublanka odpověděl(a)
Ať žijou kalorie!!! 1 1 1 asi máme nové heslo na blog 1 tak super, hlavně ať chutná, důležité je jí dát ochutnat dřív, než spatří bordel na lince. Pak máte vyhráno 1
   odpovědět
Strašně ráda podle Vás vařím, peču a všechno kolem toho! Máte tady kupu skvělých receptů. Tento je jedním z nich. Pokaždé, když podle Vás něco upeču/uvařím, musím to pak kuchtit další týdny.
Monkey bread jsem pekla minulý týden poprvé. Dneska je to potřetí, co ho budu péct. Mamka nic jiného teď nechce, ikdyž si pořád stěžuje, jak musí cvičit, tomuhle prostě neodolá.
Moc děkuji za super články 5
Ať to krásně peče a skvěle chutná 2
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme, krásně se to čte. U nás je Monkey bread teď na prvním místě seznamu "mámo upeč" takže naprosto chápu. Jsme moc rádi, že vám chutná a daří se podle nás péct. Přejeme krásný víkend
Kuba a Blanka
  pravda pravdoucí odpovědět
Před chvilkou jsem ho vytáhla z trouby...nevím, jak to ty opice dělají, ale půlka je pryč 5 . Výborný!
kublanka odpověděl(a)
:-) náš Mates každý den a hned pro jistotu třikrát přijde za blankou, kdy už upeče ten opičí chleba :)
   odpovědět
Tak jsem to upekla, místo javorového sirupu jsem polila směsí rozpuštěného másla, rumu a pomerančové šťávy. A je to senzační. Moc děkuji za blog, recepty a krásné fotky. Ať se Vám daří. Hezký den Vlasta 10
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Jsme moc rádi, že chutnalo. Máme v plánu taky na víkend repete pro obrovský úspěch u našich domácích opiček. 1
  Money bread odpovědět
Tak jsem o víkendu zkusila a pochutnala si celá rodina (přítel, maminka i babička). Místo javorového sirupu jsem udělala polevu cukrovou a i když to bylo šíleně sladký, tak to bylo dobrý. Moc díky za inspiraci 1
kublanka odpověděl(a)
Je to pekelně sladké a ještě více dobré :) děkujeme za důvěru v nás vloženou :) teda v náš recept 1
  Monkey bread odpovědět
Genialni zalezitost. Jen mam malinkatou pripominku. Toho masla na obalobani je az moc. Myslim, ze by stacila pulka. Takze zarazuju do repertoaru. Dekuji za inspiraci.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, ad máslo - nám to takhle vyhovovalo a je to i na základě tradičních receptů. Ale klidně s půlkou to určitě půjde taky, hlavně že chutná 1 děkujeme
   odpovědět
Musím říct, že jsem význam toho názvu odhadli asi zcela správně. 3 Před půl hodinkou vytaženo z trouby a už se kolem jako opice shlukujeme a zobem a zobem. 9 Je to rychlé, lehké a supr dobré, ještě ten čaj k tomu musím mít, než mi to všechno zmizí.
Každopádně my doma také nejsme fandové javorového sirupu, ovšem doma mi stála už tři roky plechovka přímo z Kanady, tak jsem načala, řádně polila a světe div se, buď je nějak výrazně jiný od našich předchozích, nebo se to tak krásně doplňuje, najednou všem chutná! 5 Díky za další skvělý recept!
kublanka odpověděl(a)
Moc děkujeme, u nás to vypadalo stejně :) Jinak ad javorový sirup, já si na něj vytvořil závislost paradoxně v kalifornii, ale pak jsem v ČR dlouho nenašel nějaký, který by alespoň trochu věrně chutnal. takže naprosto chápu, že originál kanadský může mít výrazně jinou chuť 1
   odpovědět
No to vypadá báječně...hned dnes se na to vrhnu 1 a uvidíme co tomu řekne ta moje opice (manžel) 3 3
kublanka odpověděl(a)
Super, určitě Vám hlavu neutrhne, spíše naopak Vám stoupne kredit 1 1 1
   odpovědět
Ježiš to vypadá skvěle, to musím vyzkoušet. Já vždycky říkám, že koupit si droždí je závazek, protože pak z něj musíte něco udělat a protože doma zrovna nějaké mám, asi se Vámi nechám inspirovat. 1 Jinak mám zálusk na tolik Vašich receptů, že už musím konečně začít. Mám moc ráda Váš blog, vaše recepty, fotky i průpovídky k nim!
kublanka odpověděl(a)
No tak když je doma droždí tak už je z půlky vyhráno 1 jsme rádi, že se Vám náš blog líbi, moc si toho vážíme. Děkujeme moc 1
   odpovědět
To musím zkusit na Velikonoce :) ...jen musím vymyslet něco místo javorového sirupu, ten nikomu doma moc nejede 7
odpověděl(a)
A co třeba karamel? 1 a nebo se ještě dělá cukrová poleva 1
   odpovědět
Tak tohle urcite zvladnu!!!Diiiky
kublanka odpověděl(a)
Super! Díky
  ... odpovědět
...hned zítra se budu opičit ;) 2 děkuji za inspiraci Kublanko
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)