Mezzi rigatoni s neapolskou hovězí omáčkou


Některé recepty dokáží šokovat. A několik z nich i pozitivně. Například tyto těstoviny podle Antonia Carluccia šokovaly hned dvakrát. Šokovaly samotným receptem a samozřejmě chutí. Recept jsem neznal a chuť byla výborná. Ale hlavně šokovaly tím, že tento recept mi poslala Blanka před Whatsapp. Nic? Jako normální? Ne, je to šok. Blanka vstoupila do 21.století a použila jiný komunikační kanál než SMS nebo volání. Použila aplikaci na mobilním telefonu. Pokud nepočítám instagram, tak Blanka má tzv. chytrý telefon v režimu analogovém a jediné aplikace, které tam má, jsou ty, které si stáhnou děti na hraní. Takže vivat geekovi Blance a já jí jdu vysvětlit co je ten Facebook. Účet už jí spravuji přes rok.

Ingredience
400 g sušených těstovin mezzi rigatoni nebo jiných větších těstovin
4 (celkem 400-500 g) velkých velmi tenkých plátků zadního hovězího
1 lžíce rozinek
1 lžíce piniových oříšků
1 stroužek česneku – oloupaný a utřený
20 g nastrouhaného parmezánu + na podávání
2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
60 ml olivového oleje
1 větší cibule – najemno nakrájená
50 ml bílého vína
2 lžíce rajského protlaku
800 g konzervovaných drcených rajčat
pepř
sůl


Postup
V misce smícháme nastrouhaný parmezán s piniovými oříšky, nasekanou petrželkou, rozinkami a utřeným česnekem. Dochutíme solí a pepřem. Plátky hovězího masa si rozložíme na pracovní plochu, přidáme připravenou náplň, zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem.



Ve větší pánvi si na mírném ohni rozehřejeme olivový olej, na kterém necháme za občasného míchání restovat nakrájenou cibuli do změknutí (4-5 minut). Přidáme hovězí rolky, necháme je opéct ze všech stran a přidáme bílé víno. Jakmile se nám odpaří alkohol, přidáme rajčatový protlak spolu s drcenými rajčaty a zprudka přivedeme k varu. Jakmile začne omáčka vřít, stáhneme plamen na minimum a necháme vařit bez poklice do změknutí (cca 90 minut). V průběhu vaření několikrát promícháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Ve velkém množství osolené vody uvaříme těstoviny al dente. Uvařené těstoviny scedíme a promícháme je s připraveným ragú. Hovězí závitky nakrájíme a podáváme je s připravenými těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.

Vytisknout

Uvařili jsme 6.6.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Kublanko, vypadá to naprosto luxusně. A prosím, jaké konkrétní bílé víno použít? Jsem začátečník, nerada bych něco zbytečně zkazila.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, jedna stará pravda říká, že má kuchař použít víno, které mu chutná a které by si rád i večer otevřel. Ostatně co se zbytkem toho vína. Doporučuji nějaké sušší běžnější víno, jako třeba Chardonnay... je sehnatelné a za pár korun máte dobrou lahev :)
   odpovědět
Konečně jsem se odhodlala a pustila se do vaření. Teď mi bublá hrnec na plotně, celej byt voní a nemůžu se dočkat výsledku!
Jenom z paní v řeznictví jsem byla v rozpacích, koukala na mě jak na největší pako, když jsem ji poprosila o nakrájení tenkých plátků hovězího zadního... ještě o vašem blogu asi neslyšela :-))
kublanka odpověděl(a)
Tak to děkujeme za důvěru, doufáme, že bude chutnat. A ad řeznictví - ani se nedivím - v ČR holt jsou zvyky koupit silný plátek masa a rozmlátit ho paličkou, ale tím se poruší struktura celého masa. Je to boj s dostupným a kvalitním masem a pak ještě s ochotnou obsluhou 1
   odpovědět
To vypadá skvěle, a navíc u toho snad nezaflákám celou kuchyň. A ty aplikace tolik nehoří... vzkažte Blance, že naše celá rodina jede stále na blbých telefonech a ani nás to 21. století tolik netrápí.
kublanka odpověděl(a)
Žádné takové, mám pro Blanku pevný školící řád. Do konce týdne jí chci ukázat ebankovnictví a aplikaci na počasí
5 5 5

ad recept, nechte si chutnat, fakt je to bomba