Mexické churros


S churros se můžete setkat po celém světě. Nejčastěji ale ve Španělsku, Portugalsku, Mexiku anebo třeba i na jihozápadě USA. Jejich původ není zcela jasný, jelikož jedna teorie mluví o španělských pastevcích a druhá o portugalských mořeplavcích, kteří je přivezli až z daleké Číny.
Jisté ale je, že nejlépe chutnají se skořicí a horkou čokoládou. Já mám ale nejraději, když se do horké čokolády přidá ještě trochu čerstvých chilli papriček. A věřte, že nic vás nerozparádí tak, jako pořádná dávka chilli v čokoládě a v ní namočené čerstvé, křupavé churros. To víte, Blanka je jak strýček Pompo a na balkóně máme prales z chilli papriček, které musím zpracovat. Jestli Blanku nepřesvědčím o nezbytnosti chilli, tak příští rok místo papriček mě čekají muškáty.

Ingredience
85 g másla
530 ml vody
½ lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 celá skořice
280 g prosáté hladké mouky
1 vejce
200 g cukru krupice
½ lžíce mleté skořice
slunečnicový olej na smažení
Čokoládová omáčka
100 g minimálně 50% čokolády, nasekaná najemno
125 ml šlehačky


Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme na mírném ohni k varu vodu s máslem, solí, vanilkovým extraktem a celou skořicí. Jakmile směs začne vřít, odstraníme skořici a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vsypeme prosátou mouku. Mícháme tak dlouho až se nám vytvoří dokonale hladké těsto a na dně se utvoří bílá vrstvička (5 minut). Hmotu přendáme do mísy, necháme ji zhruba 2 minuty vychladnout a poté vmícháme vejce. Musíme získat dokonale hladké těsto. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou koncovkou.
Ve velké míse si smícháme cukr krupici s mletou skořicí.
V silnostěnné pánvi rozpálíme 4-5 cm vysokou vrstvu oleje. Z cukrářského sáčku vytlačíme nad pánví 10-15 cm dlouhý kousek těsta, který prstem oddělíme od hvězdicové koncovky a pomalu ho ponoříme do oleje. Pokud chce vytvořit ouška, musíme vytlačit těsto o zhruba dvojnásobné délce, konec vytlačeného těsta uchopíme prsty a ohneme ho směrem ke zdobící koncovce. Jakmile máme očko vytvořené, prsty oddělíme těsto od koncovky a pomalu ho ponoříme do oleje. Smažíme dozlatova.
Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce a poté je ihned obalíme ve skořicovém cukru.



Nasekanou čokoládu dáme do nerezové mísy a přelijeme ji horkou ale ne vroucí šlehačkou. Necháme 1 minutu odstát a poté promícháme.
Obalené churros ihned podáváme s horkou čokoládovou omáčkou.





Vytisknout

Uvařili jsme 24.8.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  dotaz odpovědět
Zdravím, na kolik porcí jsou vypočítány tyto ingredince? :)
   odpovědět
Blanko, Kubo, vaše churros jsou perfektní.

Sice jsem improvizovala a namísto cukrářského sáčku jsem tvarovala rukama různé housenky, na chuti se nic nezměnilo a churros byly skvostné.

A kouzlo s horkou smetanou a čokoládou. Uááá. Paráda.

Jako vždy. Velmi povedený recept a za něj velký dík 1
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 díky moc
   odpovědět
A jedou teda hodně i v Amsterdamu :D s nutellou na každém rohu
kublanka odpověděl(a)
jo Amsterdam to je ráj, zrovna jsem se bavil s kolegou holandanem o tom jak se amsterodam stale meni a ze se de facto predhani s berlinem o pozici nejvic "cool" mesta 1
   odpovědět
Muškáty nebrat! Tohle brát! :)
kublanka odpověděl(a)
Kdybys chtěla chilli tak se stav 9