85 g másla
530 ml vody
½ lžičky soli
1 lžička vanilkového extraktu
1 celá skořice
280 g prosáté hladké mouky
1 vejce
200 g cukru krupice
½ lžíce mleté skořice
slunečnicový olej na smažení
Čokoládová omáčka
100 g minimálně 50% čokolády, nasekaná najemno
125 ml šlehačky
Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme na mírném ohni k varu vodu s máslem, solí, vanilkovým extraktem a celou skořicí. Jakmile směs začne vřít, odstraníme skořici a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vsypeme prosátou mouku. Mícháme tak dlouho až se nám vytvoří dokonale hladké těsto a na dně se utvoří bílá vrstvička (5 minut). Hmotu přendáme do mísy, necháme ji zhruba 2 minuty vychladnout a poté vmícháme vejce. Musíme získat dokonale hladké těsto. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hvězdicovou koncovkou.
Ve velké míse si smícháme cukr krupici s mletou skořicí.
V silnostěnné pánvi rozpálíme 4-5 cm vysokou vrstvu oleje. Z cukrářského sáčku vytlačíme nad pánví 10-15 cm dlouhý kousek těsta, který prstem oddělíme od hvězdicové koncovky a pomalu ho ponoříme do oleje. Pokud chce vytvořit ouška, musíme vytlačit těsto o zhruba dvojnásobné délce, konec vytlačeného těsta uchopíme prsty a ohneme ho směrem ke zdobící koncovce. Jakmile máme očko vytvořené, prsty oddělíme těsto od koncovky a pomalu ho ponoříme do oleje. Smažíme dozlatova.
Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce a poté je ihned obalíme ve skořicovém cukru.

Nasekanou čokoládu dáme do nerezové mísy a přelijeme ji horkou ale ne vroucí šlehačkou. Necháme 1 minutu odstát a poté promícháme.
Obalené churros ihned podáváme s horkou čokoládovou omáčkou.



Komentáře