Medové plástve s čokoládou a arašídy


Kdyby v biblickém Edenu rostly tyto plástve na stromech a Bůh by je Evě a Adamovi zakázal místo jablka, tak by se Eva ani nestihla vybalit a už by byli s Adamem vyhnáni z ráje. Hříšnější sladkost jsem snad ještě nejedl. Nevěříte? Tak si zkuste udělat pohár s vanilkovou zmrzlinou a tyto plástve do něj nalámat. Áááá, už chápete, co? Škoda, že u nás na pohár většinou nedojde, protože to většinou sníme na posezení hned po rozlámání.
A víte co je na tom všem úplně nejhorší? Že je to ďábelsky snadné... Říkala Blanka.

Ingredience
340 g cukru krupice
60 ml medu
60 ml vody
1 lžíce prosáté jedlé sody
150 g minimálně 50% čokolády – rozlámaná na kousky
150 g sekaných solených loupaných pražených arašídů


Postup
Plech o rozměrech cca 30x40 cm si vyložíme pečícím papírem. Cukr, med a vodu dáme do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaneme míchat a směs necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud použijeme cukrářský teploměr, tak karamel by v tomto okamžiku měl dosáhnout teploty 148 °C. Jakmile karamel dosáhne požadované teploty, stáhneme z ohně a okamžitě s pomocí dřevěné vařečky vmícháme do směsi jedlou sodu (karamel začne okamžité pěnit a zvětšovat objem). Napěněný karamel opatrně vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho volně roztéct bez roztírání. Necháme zcela vychladnout.



Nalámanou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Polovinu rozpuštěné čokolády nalijeme na vychladlý karamel, špachtlí ji rozetřeme v tenké vrstvě po celém povrchu a posypeme ji polovinou nasekaných arašíd.



Čokoládu necháme zatuhnout, karamel obrátíme a postup zopakujeme z druhé strany. Po zatuhnutí karamel rozlámeme na kousky a skladujeme ho ve vzduchotěsné nádobě. Takto ho můžeme skladovat až po dobu 1 týdne.



Vytisknout

Uvařili jsme 12.10.2015


Komentáře

   odpovědět
Včera vyzkoušeno! moc žravé to je :) jen se mi to nedaří nakrájet na takové úhledné kousky (drobí se), ale to nevadí, snědlo se to i bez toho!
kublanka odpověděl(a)
:) nakrájet to jde blbě, pokud nemáte samurajský meč :) my jsme to lámali
   odpovědět
Vyskusane, bez teplomeru, s trstinovym cukrom a agave namiesto medu, vydarilo sa, mnaaam :)
kublanka odpověděl(a)
skvěle! to jsme rádi! super, tleskáme! 1
   odpovědět
Jak dlouho asi trvá než má karamel požadovanou teplotu a může se lít? Já nevlastním teploměr a asi jsem to uspěchala :-(. Problém nastal, když jsem chtěla sloupnout pečící papír :-(. Hrozně se to celé lepilo a trhalo :-(. Chuťově je to i tak naprosto luxusní, ale ptám se, jak postupovat příště :-).
kublanka odpověděl(a)
Bez teploměru to jde těžko, ale zhruba 5-7 minut, ale je to opravdu jenom orientační. snad alespoň takhle pomůžeme 1
   odpovědět
Vypadá to prudce pritazlive. Uplne se vidim jak si to slastne uzivam... Budu-li dost rychla, splni se mi to 5 Mam doma jen tmavy trtinovy cukr. Pujde to i z nej, nebo musim dokoupit bily?
kublanka odpověděl(a)
A jak chutná :)
Bohužel nevíme jak se bude chovat třtinový cukr při karamelizaci. Jednou jsme zkoušeli z třtinového cukru bábovku a byla chuťově jiná, ne špatná, ale prostě jiná. A co se týká karamelu, tak s tím zkušenost nemáme :(
   odpovědět
No tak to je úplně boží! Přidávám na užteďnekonečnědlouhý seznam Chci upéct! Jen se trochu bojím té taškařice s karamelem, když mi něco prská v hrnci, mám většinou tendenci panikařit :) Ale myslím že to risknu! :)
kublanka odpověděl(a)
1 nebojte neprská to, jenom to hodně pění 5 takže je potřeba to dělat ve vysokém hrnci 1
   odpovědět
Nádhera, ta struktura je opravdu krásná :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme 1
odpověděl(a)
teda vy jste mi zavarili, nestiham pred odjezdem do Budapesti, ale tohle musim stihnout:-)
kublanka odpověděl(a)
bylo by to super na cestu do Budapešti :-))