Ingredience
340 g cukru krupice
60 ml medu
60 ml vody
1 lžíce prosáté jedlé sody
150 g minimálně 50% čokolády – rozlámaná na kousky
150 g sekaných solených loupaných pražených arašídů
Postup
Plech o rozměrech cca 30x40 cm si vyložíme pečícím papírem. Cukr, med a vodu dáme do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaneme míchat a směs necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud použijeme cukrářský teploměr, tak karamel by v tomto okamžiku měl dosáhnout teploty 148 °C. Jakmile karamel dosáhne požadované teploty, stáhneme z ohně a okamžitě s pomocí dřevěné vařečky vmícháme do směsi jedlou sodu (karamel začne okamžité pěnit a zvětšovat objem). Napěněný karamel opatrně vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho volně roztéct bez roztírání. Necháme zcela vychladnout.
Nalámanou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Polovinu rozpuštěné čokolády nalijeme na vychladlý karamel, špachtlí ji rozetřeme v tenké vrstvě po celém povrchu a posypeme ji polovinou nasekaných arašíd.
Čokoládu necháme zatuhnout, karamel obrátíme a postup zopakujeme z druhé strany. Po zatuhnutí karamel rozlámeme na kousky a skladujeme ho ve vzduchotěsné nádobě. Takto ho můžeme skladovat až po dobu 1 týdne.
Medové plástve s čokoládou a arašídy
Kdyby v biblickém Edenu rostly tyto plástve na stromech a Bůh by je Evě a Adamovi zakázal místo jablka, tak by se Eva ani nestihla vybalit a už by byli s Adamem vyhnáni z ráje. Hříšnější sladkost jsem snad ještě nejedl. Nevěříte? Tak si zkuste udělat pohár s vanilkovou zmrzlinou a tyto plástve do něj nalámat. Áááá, už chápete, co? Škoda, že u nás na pohár většinou nedojde, protože to většinou sníme na posezení hned po rozlámání.
A víte co je na tom všem úplně nejhorší? Že je to ďábelsky snadné... Říkala Blanka.
Uvařili jsme 12.10.2015
Komentáře
Bohužel nevíme jak se bude chovat třtinový cukr při karamelizaci. Jednou jsme zkoušeli z třtinového cukru bábovku a byla chuťově jiná, ne špatná, ale prostě jiná. A co se týká karamelu, tak s tím zkušenost nemáme :(