Maritozzi


Teprve po 6 letech jsem se dočkal od mé milované manželky této sladkosti. Za dva dny máme šestileté výročí, kdy jsem naprosto neuváženě věnoval Blance své příjmení a ona mi věnovala svůj čas. Který samozřejmě musím trávit společně s ní a nejlépe daleko od restauračního zařízení. Dost neadekvátní protihodnota za tak slavné příjmení. No dobře, zase tak slavné ještě není, ale dá se na tom stavět.
A proč zmiňuji svatbu? Maritozzi je tradiční italský dezert z Říma který pečou nevěsty svým snoubencům, aby si nedůvěřivý jinoši byli jisti, že to bude ono. Ono to nikdy nebude ono, ale aspoň kuchyň budou mít v pohodě. Dělám si samozřejmě legraci, manželství je věc krásná, inspirativní a někdy tááák dlouhá.

Ingredience
Bulky
250 g prosáté hladké mouky + na pomoučení
50 g cukru krupice
125 ml vlažné vody
6 g sušeného droždí
1 lžíce medu
40 g změklého másla na kostičky
1 vejce – žloutek a bílek zvlášť
1 pomeranč – nastrouhaná kůra (pouze oranžová část)
špetka soli
Poleva
50 ml vody
75 g cukru krupice
Náplň
500 ml 40% šlehačky
25 g cukru moučka


Postup
V misce smícháme vlažnou vodu se sušeným droždím a 1 lžící medu. Necháme 10 minut odpočinout. Na hladině by se nám měla vytvořit pěna.
Do větší mísy dáme prosátou mouku spolu s cukrem krupice, špetkou soli, nastrouhanou kůrou z pomeranče a promícháme. Přidáme kostičky másla a prsty promneme tak, aby nám v mouce nezůstaly žádné větší kousky másla. Na závěr přidáme droždí spolu se žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Těsto ještě zhruba 5 minut prohněteme na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vrátíme do mísy, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90-120 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, jemně ho prohněteme a rozdělíme ho na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta vytvarujeme oválnou bulku, kterou položíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech s bulkami zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 30 minut kynout při pokojové teplotě.



Bílek lehce prošleháme vidličkou. Mírně nakynuté bulky případně dotvarujeme a mašlovačkou je potřeme prošlehaným bílkem. Opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout dalších 60 minut.
Přibližně 30 minut před pečením si předehřejeme troubu na 180 ° C. Z nakynutých bulek velmi opatrně stáhneme potravinářskou fólií a dáme je péct do předehřáté trouby dozlatova (20 minut).
Mezitím co se nám pečou bulky, připravíme si polevu. Vodu přivedeme v menším hrnci k varu a ihned stáhneme z ohně. Do vařící vody okamžitě vsypeme cukr krupice a za občasného míchání necháme cukr zcela rozpustit. Necháme vychladnout.
Jakmile jsou bulky upečené, okamžitě je potřeme cukrovou polevou a necháme je vychladnout na pokojovou teplotu.
V míse si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem moučka. Abychom nezanechali při manipulaci s bulkami otisky prstů na polevě, můžeme si ruce jemně navlhčit. Vychladlé bulky podélně nařízneme, jemně je nožem rozevřeme (můžeme vyříznout i malý klínek těsta) a s pomocí stěrky je naplníme vyšlehanou šlehačkou.



Pro dokonale hladký povrch, setřeme přebytečné množství šlehačky jemně navlhčenou papírovou utěrkou. Maritozzi můžeme ještě ozdobit s pomocí cukrářského sáčku zbylou šlehačkou.



Podáváme jemně pocukrované cukrem moučka.

Vytisknout

Uvařili jsme 26.8.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Bezlepkové? odpovědět
Dobrý den, prosím Vás, zkoušel někdo z Vás prct z bezlepkové mouky?
Kubo a Blanko, mate tady opravdu mnoho úžasných receptů, které bych chtela vyzkoušet. Jen vůbec nevim, jak s bezlepkovou dietou. Zatim jsem v tom nováček.
Dekuji za rady ????
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, bohužel s tím moc nemáme zkušenosti, ale prodávají se bezlepkové mouky na pečení a ty by měly plus minus fungovat... uvidíte - koukněte na Schar Mix mouky (italský výrobek)... https://www.grizly.cz/schar-mix-b-bread-mix-1000-g

ale jsme v tomhle panicové....
  Vyborne odpovědět
Dobry den,Vaše recepty jsou užasne.Ale asi si tyto stranky budu muset zakazat jsem 9 tydnu po porodu a takto bych nezhubla :-D
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc.... tak třeba najdete nějaký lehký recept u nás na blogu ;) a gratulujeme k miminku 1
   odpovědět
Ááách, todle jsem zrovna před týdnem ochutnala v jednom malém městečku v Holandsku, kde byla v 8 hodin otevřená jediná pekárna :D A bylo to neskutečně dobrý. Takže mám nesmírnou radost, že jsem na to narazila a a už se těšim, až to někomu upeču :D :)
kublanka odpověděl(a)
skvěle, snad budete s receptem spokojená :)
   odpovědět
blahopřeji a jinak moc děkuji-opravdu mě moc bavíte 3 -jste skvělí
kublanka odpověděl(a)
děkujeme a opravdu moc 1 snad to vydržíme ještě chvilku, vás bavit
   odpovědět
Já srdečně blahopřeju! A máte před sebou veeeelký kus práce. My letos slavili 35 let. A někdy to stojí hodně sil vydržet. Ale stojí to za to!
A recept určitě vyzkouším.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc :-) 35 je nádherných, ale to já už budu s nožem v zádech a nebo oprátkou na půdě :) 1 1 1
   odpovědět
Nene! My máme šestileté v sobotu, a teda taky jsem se ještě nepochlapila 4 (nepoženila...?)
kublanka odpověděl(a)
tak to máme stejně. V sobotu 29.8. máme 6 let od svatby. A k tomu zítra má Blanka narozeniny. Ale jejich výši bych raději nezmiňoval, nebo mne zabije 9
   odpovědět
To je nádhera, a přeji všechno dobré do dalších let 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme a děkujeme :) naštěstí legálně dostupné drogy jako čokoláda a víno nám malují další roky šťastného manželství :)